Deze Belgische artiesten veroverden eerst het buitenland

Muziek | Stromae, Dimitri Vegas & Like Mike, Lost Frequencies, Balthazar … Dat er heel wat Belgisch muzikaal talent in het buitenland scoort, dat wisten we al. Maar sommige artiesten van eigen bodem braken door in het buitenland voor ze in België bekend waren, of zijn intussen bij ons bijna vergeten terwijl ze elders touren dat het een lieve lust is. Proximus Pickx zette enkele buitenlandse succesverhalen op een rij.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tsar B

Justine Bourgeus stond op het podium als violiste bij Bear Run en School Is Cool voor ze onder de naam Tsar B haar zangtalenten de wereld in stuurde. Haar eerste wapenfeit was een samenwerking met Oscar and the Wolf, de cover van ‘Back to Black’ die ze opnamen voor de soundtrack van ‘Black’ van Adil en Bilall. Dat is wanneer ze in het buitenland op de radar kwam. Noisey UK en het Amerikaanse The Fader pikten haar solonummer ‘Escalate’ op en op de radiozender BBC 1 ging haar tweede single ‘Myth’ in première. In 2017 trad ze op in Amerika, waar haar muziek erg populair geworden was om choreografieën op te maken en een jaar later tourde ze door heel Europa. In ons land wordt ze intussen erkend als een groot muzikaal talent, maar dat resulteerde nog niet in de airplay die ze verdient. Tijd dat de Belgen het buitenland bijbenen!



 DJ F.R.A.N.K.
 
In de zomer van 2003 was de dancehit ‘Summer Jam 2003’ alomtegenwoordig. De groep The Underdog Project, met DJ F.R.A.N.K. aan de draaitafels, oversteeg de term “zomerhit” door maar liefst 21 weken in onze hitlijsten te blijven hangen. Maar ook in het buitenland werd de plaat grijs gedraaid, vooral dan in Europese clubs. Frank ontmoette wereldsterren als Robbie Williams, 50 Cent en Beyoncé en was een vaste waarde in de Carré en The Villa. Af en toe duikt DJ F.R.A.N.K. nog eens op in België, maar dat is niets vergeleken met zijn aanhoudende succes in de grootste dancings van Europa.

Témé Tan
 
Tanguy Haesevoets is geboren in Congo en reisde op jonge leeftijd al regelmatig tusse Kinshasa en Brussel. Enkele jaren later maakte hij van Brussel zijn thuis, maar hij studeerde in Andalusië en trok naar Japan en Brazilië, waar hij telkens een liefde vond voor de lokale muziek. Al die invloeden zijn te horen in de muziek die hij onder het pseudoniem Témé Tan maakt. Hij tourde met het Duitse duo Milky Chance, verscheen op de soundtrack van ‘FIFA 18’ en laat heel Europa dansen op zijn zomerse beats, maar in de Belgische muziekwereld blijft hij nog jammerlijk onderbelicht. Eind vorig jaar bracht hij nog het nummer ‘Motamo’ uit met de Japanse artiest Maï Ogawa. Geen beter moment om Témé Tan te ontdekken dan nu.



Evil Invaders / Aborted
 
Enkele jaren geleden werd door Kunstenpunt onderzocht welke Belgische Bands waar in het buitenland hadden opgetreden tussen 2013 en 2017. In de top tien van de Belgen met de meeste buitenlandse optredens vinden we te verwachten namen terug zoals Netsky en Dimitri Vegas & Like Mike, maar opvallend genoeg staan in die top 10 ook enkele namen die we in eigen land nagenoeg nooit horen. Aborted en Evil Invaders zijn namen die al eens op de affiche van Graspop prijken, maar die we niet gauw in de hitlijsten of op de radio zullen vinden. Toch zijn zij met tours in Europa en ver daarbuiten enkele van de meest succesvolle muzikale exportproducten van België. De verklaring volgens de onderzoekers: “In de wereld van de zwaardere metal hebben zij een zeer sterke reputatie, maar buiten dat milieu genieten ze veel minder bekendheid. Dat geldt ook voor muzikanten in andere genres.”

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top