De Champions League gaat woensdag de knock-outfase in met een duel tussen Porto en Juventus. Deze wedstrijd is misschien niet de meest glamoureuze affiche van deze Champions League-ronde, maar de wedstrijd is zeker de moeite van het kijken waard. Voor de gelegenheid zullen twee oude vrienden immers tegenover elkaar staan: Pepe voor Porto en Cristiano Ronaldo voor Juventus.
De twee mannen droegen zeven seizoenen samen het shirt van Real Madrid voor in totaal twee titels in de Spaanse voetbalcompetitie en drie Champions League-titels. Maar hun grootste prestatie is ongetwijfeld de triomf die ze leverden in de finalewedstrijd van de Europese Kampioenschappen van 2016 in Parijs. Portugal nam het toen op tegen Frankrijk en won met 1-0.
 
Twee legendes
 
Pepe - Képler Laveran Lima Ferreira voor de vrienden - en Cristiano Ronaldo hebben in de loop der jaren een legendarische reputatie opgebouwd bij Real Madrid. En toch kunnen we niet zeggen dat de Spaanse club de twee mannen een verdiende exit aanbood. Het was Pepe die als eerste, in juli 2017, verkaste naar Besiktas. Hoewel hij regelmatig Ramos en Varane moest vervangen, kreeg de ruwe verdediger aan het einde van zijn contract te horen dat de overeenkomst niet werd verlengd. In december 2018 raakte Besiktas in financiële moeilijkheden en sloot Pepe zich opnieuw aan bij FC Porto, twaalf jaar nadat hij de club had verlaten.
 
Een jaar later, na een derde overwinning in de Champions League, verliet Cristiano Ronaldo Real Madrid. Juventus betaalde een transfersom van ongeveer 100 miljoen euro, maar Real deed geen moeite om hem te houden. Zijn vertrek was bovendien allesbehalve hartelijk, zei de speler later nog eens in een interview. Daarbij had hij openlijk kritiek op het Real-management en de supporters. "De eerste vier of vijf jaar was ik trots dat ik Cristiano Ronaldo was. Daarna minder", aldus de voetbalster aan France Football.
 
Een voorbeeld voor Pepe
 
De band tussen de twee spelers is zo sterk dat Pepe Ronaldo als vader beschouwt. "Cristiano is als een vader voor mij", gaf hij toe in een persconferentie uit 2017. "Ronaldo is de beste speler ter wereld, het is geen toeval dat iedereen die met hem heeft gewerkt dit zegt".
 
De mannen zijn ook op persoonlijk vlak genereus voor elkaar. In augustus 2019 verkocht CR7 zijn huis in het nationale park Peneda-Geres, in het noorden van Portugal. Het was Pepe die het pand terugkocht voor ongeveer 2,5 miljoen euro, 1,5 miljoen minder dan de prijs die Ronaldo destijds betaalde. Kortom: een mooi cadeau van de vijfvoudige Gouden Bal. 
 
Volg het duel tussen Porto en Juventus op woensdag 17 februari vanaf 20u50 live op Proximus Sports 3, beschikbaar in de All Sports-optie van Proximus Pickx.
 
Andermaal... In de UEFA Champions League kan alles!