Legendarische voetbalwedstrijden: Ajax veegt Bayern München van het gras in 1973

Bijna 50 jaar geleden torpedeerde het Ajax van Johan Cruijff de kansen van Bayern München in de kwartfinale van de Europacup I. Voetbalkenners beschouwen deze sublieme wedstrijd nog altijd als dé voetbalwedstrijd van de twintigste eeuw.

In het begin van de jaren 70 regeerde Ajax over het Europese voetbal. Dat is mede te danken aan trainer Rinus Michels, die het concept van totaalvoetbal introduceerde, waarbij spelers voortdurend van positie wisselen en zo verwarring doet ontstaan bij de tegenstander. Met deze speelstijl wist de Amsterdamse club de hoogste regionen van het Europees voetbal te bereiken. In 1971 nam de Roemeense trainer Stefan Kovacs de fakkel over van de legendarische Michels en nam hij diens principes van het totaalvoetbal over.
 
Op 7 maart 1973 stond de regerende dubbele Europese kampioen onder leiding van Johan Cruijff tegenover het Bayern München van Franz Beckenbauer en Gerd Müller in de kwartfinales van de Europacup. Hoewel de Duitsers een van de grootste favorieten waren, bleek de wedstrijd iets anders uit te draaien dan verwacht voor onze oosterburen...

Pletwals

Bayern München was zich wel degelijk bewust van het oranje gevaar dat op hen afkwam en haalde in de eerste helft alles uit de kast, maar de troepen van Kovacs waren niet onder de indruk en raakten niet in paniek. Het was Arie Haan die, door op een ietwat opportunistische manier de score te openen, de Amsterdamse pletwals aan het begin van de tweede helft definitief in werking zette.
 
De voortdurende positiewissels van de Ajacieden en de collectieve kracht van de Hollandse pletwals zorgden ervoor dat Bayern München de controle over het spel verloor. Terwijl de wereld genoot van het spektakel dat de Amsterdamse troepen bieden, konden de Duitsers niet langer het hoofd boven water houden.
 
In de 67e minuut zorgt Arnold Muren voor het tweede doelpunt. Amper twee minuten later zal opnieuw Arie Haan, met dank aan zijn ploegmaat Cruijff, de derde bal in de netten mikken. Voor trainer Beckenbauer en de zijnen is het lot van Bayern eigenlijk dan al bezegeld. Het is Johan Cruijff himself die helemaal op het einde van de wedstrijd nog eens zout in de wonde strooit als hij met een verre voorzet van links 4-0 maakt van de uiteindelijke score.

Wraak op het WK

Hoewel Ajax de terugwedstrijd beschouwde als een formaliteit, moest het toch nipt een nederlaag met 2-1 verwerken in München. Toch lieten de Ajacieden zich niet kisten, want kort daarna claimden ze een derde opeenvolgende Europese titel in Belgrado na het verslaan van Real Madrid en vervolgens Juventus. In 2005 werd het duel tussen Ajax en Bayern van 1973 door het dagblad L'Équipe uitgeroepen tot de beste wedstrijd in de geschiedenis van de Europa Cup. Het spel van Ajax in 1973 werd omschreven als "de beste demonstratie van totaalvoetbal ooit."
 
Maar in 1974 zien verschillende Bayern-spelers eindelijk hun kans om wraak te nemen op de vernedering van het voorgaande jaar. In de WK-finale van dat jaar stonden de troepen van West-Duitsland tegenover Oranje. Op het grasveld waren die avond zes Duitse spelers en zes Amsterdammers aanwezig die vijftien maanden eerder in de Europese kwartfinale hebben gespeeld. Hoewel de Duitse troepen eerst afwachtend voetbalden en een succesvolle strafschop van Johan Neeskens moesten slikken, zetten ze later door. Zo kon verdediger Paul Breitner een fel gecontesteerde penalty verzilveren in de 25e minuut. Juist voor het einde van de eerste helft wist Gerd Müller met de rug naar het doel de bal aan te nemen en in het doel te trappen. In de tweede helft probeerde een futloos Nederland nog enkele keren het initiatief te nemen, maar de finalewedstrijd eindigde met 1-2 in het voordeel van Duitsland.
 
 
Andermaal... In de sport is alles mogelijk!
 

Nieuws

Bekijk alles
Top