Zeemansliederen zijn nieuwe hit op TikTok

Muziek | TikTok is de place to be om nieuwe trends te lanceren. De ene na de andere hype ontstaat op de app en de laatste die de kijkers in de ban houdt is de Sea Shanties-trend. Gebruikers gooien oude zeeliederen in de mix en zingen die op hun kanaal. TikTok is er dol op.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het internet zal ons eeuwig blijven verbazen. Dat is des te meer het geval op TikTok, een applicatie die vooral door jongeren wordt gebruikt. Op dit moment heeft de hastag #seashanty maar liefst 77,4 miljoen views. Onder die leden zitten veel gebruikers die oude zeeliederen nieuw leven inblazen.  
 
De oorsprong van deze nogal eigenaardige trend schijnt terug te gaan tot een cover van het liedje ‘The Scottman’. De video had al snel meer dan 3 miljoen views. Een van de redenen voor dit succes is de duetfunctie. Daarmee kunnen andere gebruikers een filmpje opnemen naast het origineel en dus samen zingen. In een mum van tijd gingen die duetten viraal, het lijkt er dus op dat de zeeliederen vooral een fenomeen zijn dat je deelt in groep.
@nathanevanss

The Scotsman. #viral #singing #new #original #abc #fyp #foryou #scottish #shanty #seashanty #singing #scottishsinger #acoustic #cooncilhooseoftiktok

? original sound - N A T H A N E V A N S S
Impact op de muziekindustrie?
 
Het muzikale boegbeeld van deze sea shanty-trend is ongetwijfeld ‘Soon May the Wellerman Come’. Het levendige ritme van dit nummer laat dan ook niemand ongeroerd. Zozeer zelfs dat enkele populaire DJ’s ermee aan de slag gegaan zijn en het hebben geremixt. Jasper Donkers, 'omdathetkansoundsystem' op TikTok, heeft bijvoorbeeld zijn eigen versie van het iconische lied. Zo is het genre electro shanty geboren, tot grote vreugde van de TikTok-gebruikers. Dat is trouwens niet het enige subgenre dat ontstaan is uit de trend, want hier en daar wagen mensen zich ook aan rap shanty. Zij gaan dan hedendaagse rapnummers brengen in ware zeemansstijl.
@omdathetkansoundsystem

haha sea shtampy ????? @nathanevanss #seashanty #wellerman #shtamp #omdathetkan

? SEA SHTAMPY - Jasper Donkers
Het is niet makkelijk om deze hype uit te leggen. Wat de gebruikers van shanty's vooral lijkt aan te spreken is hun ritme en toegankelijkheid: er is geen groot vocaal talent nodig om deze populaire liederen te vertolken, die nog ritmischer zijn wanneer ze meerstemmig worden uitgevoerd.
 
Het valt nog te bezien of TikTok, de grote revelatie van de lockdown, erin zal slagen deze onverwachte trend deel te laten uitmaken van de muziekgeschiedenis. Ben je klaar voor toekomstige singles in zeemansmodus?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top