Yves Vanderhaeghe nam een week geleden het roer over bij degradatiekandidaat Cercle Brugge. Ondanks de moeilijke omstandigheden voor club en coach, slaagde Cercle er verrassend genoeg in om KV Oostende uit de Belgische Beker te knikkeren en door te stoten naar de kwartfinales. Of ze opnieuw aanspraak kunnen maken op winst tegen Anderlecht, zal zondag moeten blijken.

Lang heeft Vanderhaeghe niet zonder werk gezeten: enkele dagen nadat hij door KV Kortrijk op straat werd gezet, klopte Cercle Brugge op de deur met een verzoek tot een reddingsoperatie. Cercle vecht tegen het degradatiespook en wil samen met behulp van assistent-trainer Thomas Buffel en Vanderhaeghe de club in eerste klasse houden.

Met ocharme 22 punten prijkt Cercle Brugge momenteel op de voorlaatste plaats van onze pintjesleague. Die voorlaatste plaats betekent dat Cercle aardig op weg is om barragewedstrijden te spelen tegen de eindoverwinnaar uit 1B of nog punten moet afsnoepen van concurrenten Eupen, Waasland-Beveren, Moeskroen en Sint-Truiden.

Vertrouwen in de beker

Nochtans begon het seizoen aardig voor Cercle. Pas na enkele speeldagen begon de motor te sputteren en was Cercle aan een slechte reeks begonnen. Met amper 4 op 30 liet de vereniging heel wat punten terwijl de naaste concurrenten er wel in slaagden om punten te pakken, zoals Moeskroen met haar 9 op 21.

In een poging om de noodlijdende club te redden, besloot het management van Cercle om de samenwerking met toenmalig Paul Clement stop te zetten en de zopas vrijgekomen Vanderhaeghe in te huren om een degradatie te vermijden. Het was jammer voor Vanderhaeghe dat hij bij zijn eerste match tegen KV Mechelen meteen onderuit moest gaan.

Het Vanderhaeghe-effect deed met enige vertraging alsnog zijn intrede. Afgelopen woensdag slaagde Cercle er immers in om ploeg in vorm, KV Oostende, uit te schakelen in de Beker van België (3 -1) en door te stoten naar de kwartfinales. Dit was de tweede opsteker op rij voor Cercle nadat ze een week geleden ook al Oud-Heverlee Leuven uit de Beker had geknikkerd. 

Anderlecht en Vanderhaeghe

Met RSC Anderlecht staat er deze keer een heel andere tegenstander op het veld. Anderlecht is al één maand ongeslagen in de competitie en kon vorig weekend zelf Racing Genk over de knie leggen. Bovendien is een treffen tussen Vanderhaeghe en paars-wit altijd een bijzonder iets: Vanderhaeghe verdedigde jarenlang de kleuren van Anderlecht, behaalde begin jaren 2000 vier Belgische titels voor paars-wit (in samenwerking met Bart Goor, Thomas Radzinski en Jan Koller) én stond nog op het veld met niemand minder dan…  Vincent Kompany. Zal deze roemrijke geschiedenis tussen Vanderhaeghe en Anderlecht zondag zichtbaar zijn op het veld? Of wordt het business as usual?

Andermaal… in sport is alles mogelijk!

Cercle Brugge - Anderlecht is zondag te volgen vanaf 20u40 op 'Eleven Sports 1', beschikbaar in de All Sports Option van Proximus Pickx.

Proximus Pickx biedt in de app en op het web met de 'Interactieve videoplayer' een gloednieuwe ervaring aan. Dankzij deze nagelnieuwe functie kan je tijdens de uitzending van de wedstrijd in een handomdraai de opstellingen van beide elftallen, de wedstrijdgegevens en de vorige ontmoetingen tussen beide ploegen opvragen. Bovenal stelt de interactieve videoplayer je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven via het menu op de rechterkant van je scherm. Dankzij deze nieuwe functie kan je de matchen van je favoriete team beleven zoals nergens anders!