Kansas City Chiefs: waarom ze verloren hebben

Voor de meeste waarnemers waren de Chiefs favoriet, maar ze zijn tijdens de Super Bowl LV tegen de Tampa Bay Buccaneers enorm afgegaan (31-9).

De aanval van Kansas City leek de afgelopen jaren niet te stoppen, maar tegen de verdediging van de Bucs delfden ze het onderspit. Voor de eerste keer dit seizoen konden de Chiefs geen enkele touchdown optekenen en Patrick Mahomes zette een van de minst goede statistieken van zijn carrière neer. Nochtans is hij niet de hoofdreden van deze nederlaag.

De aanvalslijn in handen van de Bucs

In de NFL win of verlies je een match vaak in de loopgraven. Als de aanvalslijn de pass rushers van de tegenstander niet kan tegenhouden om hun quarterback zo de tijd te geven om te gooien, dan staat die onder constante druk. Het resultaat? Hij moet ofwel de gooi overhaasten, ofwel lopen om de sack te vermijden. Patrick Mahomes is mobiel en heeft enorm veel gelopen. In totaal liep hij tijdens deze Super Bowl 496 yards vooraleer te gooien of gesacked te worden. Indrukwekkend!

Eén man tekort en de lijn wordt gedecimeerd

De doorlaatbaarheid van de aanvalslijn van de Chiefs is te wijten aan de afwezigheid van Eric Fisher, de linkertackle van Patrick Mahomes. Tijdens de Conferencefinale tegen de Bills scheurde hij zijn achillespees en hij zal waarschijnlijk ook een deel van het seizoen 2021 moeten missen. De linkertackle is de belangrijkste man in de aanvalslijn om de pass te beschermen. Hij beschermt immers de dode hoek van de quarterback (als die rechtshandig is). De QB draait naar rechts om te gooien en kan dus niet zien wat er van links aankomt. Voeg daar de afwezigheid van de rechtertackle Mitchell Schwartz aan toe en je begrijpt wat voor een opdracht Patrick Mahomes wel niet te wachten stond tegenover de indrukwekkende pass rush van Tampa Bay.

Receivers met een dipje

Na al zijn geren kon Patrick Mahomes vaak profiteren van de kleine mogelijkheden die hij had om zijn receivers te vinden. Spijtig genoeg voor Kansas City beleefden Travis Kelce en Tyreek Hill geen topavond en lieten ze vele ballen aan zich voorbij gaan op belangrijke momenten. Dat verklaart ook de ontgoochelende statistieken van Patrick Mahomes (26/49, 270 YDS, 2 INT, 3 sacks). Tijdens de vorige Super Bowl konden de Chiefs de kleinste gelegenheid naar hun hand zetten om hun score tegen de 49ers vooruit te helpen. Dit jaar was dat niet het geval.

Gebrek aan discipline

De Chiefs verzamelden 11 penalty's tijdens de wedstrijd, waardoor de Buccaneers vooruitgang konden boeken wanneer ze in moeilijkheden waren. Het buitenspel dat werd gemeld jegens Antonio Hamilton bij de field goal-poging van de Bucs in de eerste helft moesten de Chiefs duur betalen. Tampa Bay profiteerde van de eerste down na deze penalty om hun tweede touchdown van de wedstrijd te scoren. In plaats van met 10-3 te verliezen, stonden de Chiefs met 14-3 achter. Aan het einde van het tweede kwart leidden twee opeenvolgende defensieve interferenties de Bucs naar 1 yard van de end zone van de Chiefs. Antonio Brown sloot de actie af met een TD. Het was 21-6 en het spel was gespeeld. (Foto: Tyrann Mathieu)

Het spelniveau van de Buccaneers

Een nederlaag tijdens een Super Bowl analyseren is vaak wreed. Maar als de Chiefs niet op hun gewoonlijke niveau hebben gespeeld, is dat ook omdat de Buccaneers een perfecte wedstrijd hebben neergezet. Ze speelden perfect in op de zwaktes van hun tegenstander. Volgend seizoen zullen de andere teams waarschijnlijk inspiratie zoeken in het verdedigingsspel van Tampa Bay om Kansas City te verslaan. Want ondanks deze nederlaag blijven de Chiefs een van de meest solide teams van 2021.

De Chiefs: en nu?

Waarschijnlijk zal Kansas City tijdens het interseizoen eerst focussen op het versterken van zijn aanvalslijn, of dat nu in de Free Agency of de draft is. Het dure contract dat ze vorig jaar met Patrick Mahomes sloten (450 miljoen dollar over 10 jaar) weegt zwaar door op het budget van de Chiefs en wordt mogelijk een handicap om goede free agents aan te trekken. Toch zullen sommige spelers ook een minder lucratief contract bij Kansas City willen tekenen om zo kans te maken op een ring. De belangrijkste free agents van de Chiefs dit jaar zijn Sammy Watkins, Daniel Sorensen, Darrel Williams, Austin Reiter en Mike Pennel (foto).

Nieuws

Bekijk alles
Top