Raar maar waar: deze verschillende films zijn met elkaar verbonden

Films | Soms is het gewoon leuk om personages uit verschillende franchises te plukken en hen neer te planten in één en dezelfde film. Soms zijn die cross-over films heel duidelijk, zoals ‘Godzilla vs. Kong’, maar soms steken regisseurs moedwillig enkele meer obscure links in hun films. Proximus Pickx selecteerde enkele verrassende voorbeelden van dat laatste.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De twee verbonden universa van Quentin Tarantino

Jarenlang speculeerden filmliefhebbers over de mogelijkheid dat alle films van Tarantino zich in hetzelfde universum afspeelden. Tarantino bevestigde in 2016 dat die theorie grotendeels steek hield. Eigenlijk smokkelt de cineast telkens twee universa in zijn films: de ene is de “echte” wereld waarin zijn personages leven, de ander is de “filmwereld” waarbij zijn personages uit het “echte” universum films gaan bekijken. Tarantino verklaarde: “‘From Dusk Till Dawn’, ‘Kill Bill’, … Die films  spelen zich af in een speciaal ‘filmuniversum’. Als alle personages van ‘Reservoir Dogs’ en ‘Pulp Fiction’ naar de film gaan, krijgen ze ‘From Dusk Till Dawn’ te zien.”

Eén opmerkelijk feit uit QT’s films, waarin blijkt dat de regisseur zijn films met elkaar verbindt, is dat Mr. Blonde, aka Vic Vega uit ‘Reservoir Dogs’ (1992), eigenlijk de broer is van Vincent Vega uit ‘Pulp Fiction’ (1994). Tarantino onthulde later dat hij overwoog om een film te maken over de broers Vega, waarin Michael Madsen en John Travolta hun rollen zouden hernemen. Maar die ‘Vega-spin-off’ wordt met de dag onwaarschijnlijker...

Alien, Blade Runner, Soldier, Predator en Serenity

Met de DVD-release van ‘Prometheus’ werd het idee dat er een connectie bestaat tussen de universa van ‘Alien’ en ‘Blade Runner’ bevestigd. In één van de bonusfeatures is een brief van Peter Weyland te lezen, waarin hij het heeft over zijn mentor in robotica, en hoe “alles in zijn gezicht ontplofte”. Voor zij die bekend waren met de ‘Blade Runner’-geschiedenis werd al snel duidelijk dat Weyland verwees naar Eldon Tyrell, hoofd van de Tyrell-corporatie in ‘Blade Runner’. Deze onthulling zette ‘Prometheus’ (dat zich afspeelt in 2089) op de tijdslijn tussen de originele ‘Blade Runner’ (dat plaatsvindt in 2019) en de eerste ‘Alien’-film (dat zich afspeelt rond 2122). Naar die overlap wordt verder gehint in ‘Blade Runner: 2049’.

Bovendien bestaat er ook een link met de sci-fi film ‘Soldier’ uit 1988, die beschouwd wordt als een officieuze sequel/sidequel van de originele ‘Blade Runner’. Fans van de ‘Firefly’-series van Joss Whedon (en de film ‘Serenity’) merkten op dat het logo op het vuurwapen van Mal in de geschutstoren in de pilootaflevering toebehoort aan niemand minder dan de Weyland-Yutani-corporatie uit de ‘Alien’-franchise. Gezien de Weyland-Yutani-corporatie in 2349 ten onder ging en de Slag om Serenity Valley in 2511 plaatsvindt, is de nederlaag van de Browncoats tegen de Alliance niet onlogisch: ze gebruikten 150 jaar oude artillerie-technologie.

Tot slot is er ook nog de hele ‘Predator’-connectie, die grondig verkend werd in twee volstrekt overbodige ‘Alien vs. Predator’-films.

Alle Pixar-films

Er doen al langer geruchten de ronde dat alle Pixar-producties met elkaar verbonden zijn. Volgens een welbepaalde theorie wordt de wereld van de Pixar-films gerund door megabedrijf Buy n Large, dat overheden wereldwijd overgenomen heeft. Die theorie is gestaafd op een groot aantal ‘easter eggs’ die verscholen zitten in de Pixar-films. Pixar zelf bevestigde enkele links in 2017, toen ze twee filmpjes uitbrachten waarin easter eggs uit hun films onthuld worden.

Star Wars en E.T.

Deze cross-over was doelbewust zo gepland door zowel Steven Spielberg als George Lucas. De eerste keer dat we de naam ‘Boba Fett’ horen, is uit de mond van Elliot, het hoofdpersonage uit ‘E.T.’. Bekend is de scène uit ‘E.T.’ waarin de kinderen een ander kind ontmoeten dat gehuld is in een Master Yoda-kostuum, waarna E.T. enthousiast “Home!” uitschreeuwt. Het was trouwens niet de eerste keer dat Spielberg een ‘Star Wars’-referentie in zijn films verstopte.

George Lucas deed een wederdienst in 1999, toen hij een delegatie E.T.-achtige aliens opvoerde als leden van de Galactic Senate. Hun leider in de senaat was ‘Grebleips’ genaamd – of ‘Spielberg’ achterwaarts gespeld.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top