Mythische vieringen: Robbie Fowler viert zijn overwinning met het snuiven van de doellijn

Als je voetbalsterren mag geloven, is het een genot om te scoren in een Mersey-derby. Maar als je met het doelpunt ook nog eens de supporters van de tegenstanders kan plagen, is het eens zo leuk. Vraag maar aan Robbie Fowler...

Robbie Fowler is een van de meest getalenteerde en populaire aanvallers die ooit voor de Reds hebben gespeeld, geen wonder dus dat hij in Liverpool de bijnaam "God" kreeg. Na een klinkend profdebuut op Anfield werd de carrière van het vroegrijpe talent een tijdlang een halt toegeroepen door een ernstige blessure. Hierdoor miste hij het WK in 1998 en moest hij zeven maanden van het veld wegblijven. Voor Fowler moest het volgende seizoen 1998-1999 dan ook een herrijzenis worden, hij had immers op 23-jarige leeftijd al 129 doelpunten gescoord voor de Reds.
 
Helaas bleek het voetbalseizoen 1998-1999 tegen te vallen. Onder de nieuwe leiding van Gérard Houiller kon Fowler niet echt aarden en toonde hij zich minder productief dan voor zijn blessure. Vanwege zijn mindere prestaties toonden de tabloids steeds meer interesse in Fowlers privéleven en publiceerden ze geruchten over zijn escapades en allesbehalve onberispelijke levensstijl.

Venijnige geruchten

In een opbod om saillante nieuwtjes te brengen over Fowler, gaan sommige tabloids erg ver. Enkele kranten schrijven zelfs dat de aanvaller verslaafd zou zijn aan cocaïne. Wanneer dat nieuws Fowler ter ore komt, besluit hij om de geruchten de kop in te drukken met een waanzinnige actie tijdens de eerstvolgende Mersey-derby. De aanvaller is er immers van overtuigd dat de supporters van Everton achter het gerucht van het drugsgebruik zitten.
 
Wanneer Liverpool op 3 april 1999 Everton ontvangt op Anfield, slaat Fowler zijn slag. Voor de Reds begon de wedstrijd onder een slecht gesternte: Olivier Dacourt scoort al in de eerste minuut voor de bezoekers. Maar in het eerste kwartier neemt Liverpool revanche met een penalty waarbij Fowler de hoofdrol op zich neemt. Eén welgemikt schot later weet de aanvaller de score op 1-1 te brengen, maar daar blijft het niet bij...
 
Na het scoren van zijn doelpunt wandelt Fowler rustig richting de Toffees-fans en gaat hij op handen en voeten zitten. Vervolgens doet alsof hij de (witte) doellijn snuift, als reactie op het venijnige gerucht. Uiteindelijk is de wraak van Fowler zoet, want Liverpool wint uiteindelijk de wedstrijd met 3-2... met een tweede doelpunt van Fowler.

Boetes en schorsing

De opmerkelijke actie van Fowler oogstte heel wat verontwaardiging aan de overkant van het Kanaal. Het hielp ook niet dat zijn trainer Gérard Houllier de viering op een nogal knullige manier probeerde te verklaren. De Fransman verklaarde dat zijn spits op Kameroense wijze zijn doelpunt heeft gevierd door een stuk van het gazon op te eten. Dit zou hij hebben geleerd van zijn ploegmaat Rigobert Song. De Britse voetbalautoriteiten waren niet mals voor Fowler: hij kreeg een zware boete en mocht vier wedstrijden niet spelen.
 
Hoewel hij zich al snel verontschuldigde voor zijn gedrag, heeft hij later gezegd geen spijt te hebben van zijn opmerkelijk gebaar. "Nooit! Ik werd vaak lastiggevallen door Everton-fans en wist wat ik deed. Het maakte mij niet uit. Toen ik een kans kreeg om hen terug te pakken, heb ik die genomen. Zeker na alles wat ze mij hebben aangedaan", vertelde hij in 2020 aan het tijdschrift FourFourTwo.
 
Fowler zou nog enkele opmerkelijke successen boeken in het voetbalseizoen 2001-2002, maar in het daaropvolgende seizoen kreeg de aanvaller opnieuw last van enkele venijnige heupblessures. Na enkele passages in een paar andere Engelse en Australische clubs, is hij tijdens het seizoen 2011-2012 nog een laatste keer te zien in Thailand voor Muangthong United. Op 2 januari 2015 laat hij officieel weten op voetbalpensioen te gaan.
 
In deze nieuwe reeks bekijken we enkele mythische vieringen. Ontdek de explosie van vreugde van Marco Tardelli tijdens het WK van 1982.
 
Andermaal... In de sport is alles mogelijk! 
 

Nieuws

Bekijk alles
Top