Legendarische wedstrijden: Denemarken verrast Nederland in de Europese Kampioenschappen van 1992

Sport |
Na hun overwinning in 1988 was titelvoerder Nederland de grote favoriet van de Europese kampioenschappen voetbal in 1992. Maar één klein land zou voor die ambities een stokje steken: Denemarken. Hun succes is des te opmerkelijker omdat het eigenlijk niet de bedoeling was dat de Deense ploeg zou aantreden...

Het EK van 1992 blijft één van de ongelooflijkste toernooien van de geschiedenis. Niet vanwege het spektakel dat je zag, de aantal gemaakte goals of opmerkelijke gele kaarten... Maar wel de overwinnaar, namelijk Denemarken.

Aanvankelijk was het helemaal niet de bedoeling dat Denemarken werd geselecteerd om mee te doen aan het toernooi. Eerst zou Joegoslavië meedoen aan de Europese kampioenschappen, maar in 1992 begonnen de bloederige Joegoslavische oorlogen tussen de voormalige deelstaten en viel het land uiteen. Hierdoor diskwalificeerde de UEFA het land en viste het Denemarken op. Voor sommige spelers kwam deze beslissing als een totale verrassing, ze waren op vakantie toen ze het nieuws vernamen.

Zonder enige druk

Omdat ze op het laatste moment werden geselecteerd, was er bij de Denen weinig druk om te presteren. Voor sommigen was de deelname al een bonus op zich. Maar anderen keerden zich af, zoals Michael Laudrup. De ster van het team weigerde vlakaf om deel te nemen aan de wedstrijd.

Ondanks het gebrek aan prestatiedrang, lukte het de Denen om te overleven in een poule met Zweden, Engeland en Frankrijk. Ze speelden hun kwalificatie voor de halve finales tegen de Fransen, waarbij ze tot ieders verbazing onze zuiderburen klopten met 2-1.

Naar de finale

De echte lakmoesproef kwam in de halve finale, waar de ploeg van trainer Richard Møller Nielsen het moest opnemen tegen titelverdediger Nederland. De inzet was hoog, want Nederland was de topfavoriet van het EK. Toch werd er tegelijk gefluisterd dat Denemarken het nog ver zou kunnen schoppen.

De match begon uitstekend voor de Denen met een eerste doelpunt van Henrik Larsen in de vijfde minuut na de aftrap, maar Dennis Bergkamp zorgde 18 minuten later voor de gelijkmaker. Larsen, die als topscorer van het toernooi zou eindigen met 3 doelpunten, kon dit niet over zich heen laten gaan en scoorde een tweede doelpunt voor zijn team in minuut 33.

Na veel wikken en wegen kwam Nederland uiteindelijk weer gelijk uit met Denemarken dankzij een goal van Frank Rijkaard in de 86e minuut. Het pleit moest dus gewonnen worden met penalty's. Daar was het uitgerekend Marco Van Basten, de man die in 1988 hoge ogen gooide met zijn volley in de finale tegen de Sovjet-Unie, die één penalty miste en zo de finale uit handen gaf aan de Denen.

Dankzij de waanzinnige misser van Van Basten mocht Denemarken het in de finale opnemen tegen voetbalgrootmacht Duitsland. Ook tegen Duitsland wist de ploeg van Richard Møller Nielsen het tegen de verwachtingen in te halen met een 0-2 overwinning. Een overwinning die even magisch als onwaarschijnlijk is en doet denken aan de zege van Griekenland in het EK van 2004.

Herbeleef ook de gekke wedstrijd tussen Ghana en Uruguay dankzij Proximus Pickx.

Andermaal... In de sport is alles mogelijk!