Afscheid van acteur Christopher Plummer: zoveel meer dan kapitein Von Trapp

Films | De filmwereld heeft afscheid moeten nemen van Christopher Plummer. De 91-jarige Canadese acteur overleed aan een hoofdtrauma na een val. Plummer was vooral bekend vanwege zijn vertolking als kapitein Von Trapp in ‘The Sound of Music’, maar hij was zoveel meer dan dat. Proximus Pickx haalde als eerbetoon aan de acteur zijn legendarische rollen nog eens vanonder het stof.

Door Pickx

Deel dit nieuws

The Sound of Music

Dé film die altijd in één adem genoemd zal worden met Christopher Plummer is natuurlijk de onverslijtbare musical 'The Sound of Music' (1965). De musical won vijf Oscars waaronder die voor beste film, beste regie en beste muziek en brak alle box office records wereldwijd.

Gouvernante Maria (Julie Andrews) trekt in bij kapitein Von Trapp die zijn zeven kinderen streng opvoedt, met zijn militaire verleden als leidraad. Maar Maria brengt opnieuw vrolijkheid én muziek in het gezin door de kinderen te leren zingen.

Inside Man

Nadat hij eerder al een kleine rol had in 'Malcolm X' werkte Christopher Plummer in 2006 nogmaals samen met Spike Lee in de thriller 'Inside Man' (2006). De film vertelt het verhaal van een bankoverval op Wall Street en werd zowel bij het publiek als de pers een groot succes. Plummer speelt Arthur Case, de oprichter van de bank die een geheim uit zijn kluisje absoluut wil verbergen.

Rechercheur Keith Frazier (Denzel Washington) en zijn partner worden geconfronteerd met een overval op een bank, waarbij een grootschalige gijzelingssituatie ontstaat. Frazier moet het opnemen tegen de superintelligente crimineel Dalton Russell (Clive Owen) die de perfecte bankroof heeft bedacht. De onderhandelingen verlopen moeizaam en worden verder gecompliceerd door de aanwezigheid van Madeleine White (Jodie Foster), een effectenmakelaar met belangrijke connecties.

The Man Who Would be King

Christopher Plummer speelde in zijn lange carrière heel wat bekende historische figuren, waaronder de Britse schrijver Rudyard Kipling, bekend van 'The Jungle Book', in 'The Man Who Would be King' (1975). De film, met ook nog Sean Connery en Michael Caine in de hoofdrollen, was goed voor vier Oscarnominaties.

Daniel Davrot en Peachy Carnehan zijn twee ex-sergeanten van het Britse leger, die nu een avontuurlijk en erg ongeregeld leventje leiden. Maar hun bestaan is hen nog niet avontuurlijk genoeg, en ze willen het kruiden met een even ambitieuze als stoutmoedige onderneming. Davrot en Carnehan willen namelijk doordringen in het onherbergzame en ongenaakbare rijk van Kafiristan. Sinds Alexander de Grote zouden zij zo de eerste Europeanen zijn die dit onbekende land betreden. Ze willen meteen ook de opvolgers van Alexander worden: koning worden van Kafiristan en zich onmetelijke rijkdommen toe-eigenen.

The Insider

Christopher Plummer speelde een van zijn beste rollen in 'The Insider' (1999) van Michael Mann, een film gebaseerd op waargebeurde feiten. Plummer speelt journalist Mike Wallace die samen met zijn producer een opmerkelijk verhaal op het spoor komt. De film was goed voor zeven Oscarnominaties, waaronder die voor beste film, beste regisseur en beste acteur in een hoofdrol voor Russell Crowe.

Producer Lowell Bergman (Al Pacino) van het programma '60 minutes' ruikt een verhaal wanneer Jeff Wigand (Crowe), voormalig onderzoeker bij tabaksfabrikant Brown & Williamson, niet met hem wil praten. Wanneer de fabrikant Wigand dwingt om een overeenkomst na te komen, besluit hij toch om Bergman in vertrouwen te nemen en de waarheid over zijn werkgever naar buiten te brengen. Zowel Bergman en Wigand komen er echter achter dat dit niet zo makkelijk is als gedacht.

Beginners

Op zijn 82ste won Christopher Plummer, als oudste acteur ooit, een Oscar voor zijn rol in de romantische komedie 'Beginners' (2010) van Mike Mills. Het maakt van hem een van de weinige acteurs die de Triple Crown of Acting binnenhaalde: Oscar, Emmy en Tony Award. Plummer won voor zijn rol van een 75-jarige man die na de dood van zijn vrouw uit de kast komt ook nog een Golden Globe, BAFTA en SAG Award.

Enkele maanden na de dood van z’n vader Hal ontmoet Oliver (Ewan McGregor) de onvoorspelbare Anna (Mélanie Laurent). Deze nieuwe liefde overspoelt Oliver met herinneringen aan z’n vader die – na een huwelijk van 44 jaar – op 75-jarige leeftijd eindelijk uit de kast kwam als homoseksueel. De onthulling van Hal bracht vader en zoon dichter bij elkaar dan ze ooit waren. Nu tracht Oliver Anna lief te hebben met alle lef, humor en hoop die hij van z’n vader geleerd heeft.

The Last Full Measure

De laatste film waarin Christopher Plummer in beeld kwam. In het Amerikaanse oorlogsdrama 'The Last Full Measure', geregisseerd door Todd Robinsons, vertolkt Plummer Frank Pitsenbarger. Dat is een oorlogsheld die in Vietnam het leven van zestig soldaten wist te redden. Een daad waarvoor hij de Medal of Honor kreeg, de hoogste onderscheiding in het Amerikaanse leger. Omwille van politieke redenen wordt die onderscheiding hem ontnomen en er barst een strijd los tussen de overheid en de oorlogsveteranen om zijn medaille terug te geven.

'The Last Full Measure' was de laatste film waarin Christopher Plummer een rol in beeld vertolkte. Hij is wel nog te horen in 'Heroes of the Golden Masks', een animatiefilm waarin hij de stem van het personage Rizzo voor zijn rekening neemt.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top