BRYN, de onvermijdelijke vertegenwoordiging van een nieuw en inclusief popgenre

Muziek |

Bryan Mugande, beter gekend onder de artiestennaam ‘Bryn’ (uitgesproken als ‘brein’), is een nieuwkomer in de wereld van de popmuziek. In het kader van ‘See you in the next live’, een idee van de Ancienne Belgique voor de Belgian Music Week, heeft de Brusselse artiest ermee ingestemd om met Proximus Pickx richting de toekomst te kijken. Zo heeft hij het onder andere over zijn strijd tegen racisme en discriminatie in de LGBTQ+-gemeenschap, waarvoor hij zich graag in de maatschappelijke debatten gooit. 

 

Door Proximus

Deel dit nieuws

Voor een goeie toekomst moet je vroeg opstaan, dat begreep Bryan Mugande al van jongs af aan. Hij is zijn tijd constant voor en werd snel volwassen. De Brusselaar groeide op in Rwanda en Brussel, maar leert naar eigen zeggen nog elke dag, ook op 21-jarige leeftijd. Zoals veel jongeren lijdt ook Bryan als communicatiestudent onder de huidige situatie. Die berooft hem naar eigen zeggen van fundamentele vrijheden: “Maar het is voor iedereen ingewikkeld”, tempert hij de situatie. "Maar het is waar dat het moeilijk is om opgesloten te zitten als student. Persoonlijk ontsnap ik door naar concerten zoals die van Solange te kijken op Youtube of door van op afstand samen met vrienden te genieten van festivals als Lollapalooza.”

Muziek, meer dan een toevluchtsoord

Hoewel Bryn gevangen zit in zijn ‘bubbel’, vindt hij nog steeds vrijheid in zijn muziek. Hij antwoordde dan snel bevestigend toen de Ancienne Belgique hem vroeg om deel te nemen aan het ‘See you in the next Live’-project, dat de muziekwereld vooruit wil helpen door de wondere muziek van eigen makelij in de picture te zetten. “Het doet extra deugd om hieraan mee te werken omdat mijn examens net gedaan zijn. Ik ga al van jongs af aan naar de AB en herinner me vooral dat ik een keer backstage mocht gaan voor een concert. Ik was te vroeg aangekomen en ze hadden iemand nodig die de apparatuur van de band kon dragen. Men toonde me toen al de pracht van de concertzaal. Ze vertelden me dat ‘het natuurlijk nog mooier werd als er publiek was’, maar ik vond het toen al erg indrukwekkend.”

Hoewel het op dit moment niet mogelijk is om artiesten te ontmoeten en naar concerten te gaan, maakt de jonge songwriter van de situatie gebruik om nieuwe liedjes te analyseren. Hij wil dan ook de muziekwereld helemaal begrijpen, net zoals Ed Sheeran, een van zijn grootste idolen. “Ik maak geen muziek om te ontsnappen. Mijn muziek vertaalt een realiteit, het is geen fictie. Ik vertel verhalen die ik nooit echt heb verteld. Ze zijn een soort verlengstuk van mezelf. We moeten namelijk praten om te begrijpen wat we meemaken en ik wil mensen confronteren met mijn muziek. Mijn liedjes zijn persoonlijk en voor iedereen toegankelijk.”

Mugande wil met zijn muziek de status van de zwarte LGBTQ+-gemeenschap verbeteren. Hij beseft dat zijn muziek verandering kan teweeg brengen: “Mijn muziek kan voor veel mensen iets betekenen. Ik moet een plekje aan de tafel vinden, want ik wil onvermijdelijk zijn. Ik wil duidelijk zijn. Muziekprofessionals zullen weten dat dat werkt, zangers als ik kunnen namelijk een voorbeeld zijn voor anderen. Er is echt een publiek voor deze soort artiesten.”

Los het geestelijke gezondheidsprobleem op

Via sociale media probeert Bryn zijn muziek naar een groot publiek te brengen. Dankzij sociale media kan hij vechten tegen eenzaamheid en gelijke rechten voor iedereen opeisen. Helaas heeft sociale media ook een tegenzijde. Zo worden er bijvoorbeeld soms te snel beslissingen genomen, die onvoorspelbare gevolgen kunnen hebben. “We zijn nooit echt alleen door sociale media. Er zijn ook erg veel activisten voor gelijke mensenrechten, maar je moet de juiste balans vinden en aandacht besteden aan je geestelijke gezondheid.

Veel kunstenaars halen inspiratie uit diepe frustraties. Het is een publiek geheim in de muziekwereld dat ambitie vaak kan leiden tot depressies. “Ook ik ben erg streng voor mezelf”, geeft de Brusselaar toe. “Ik heb dag en nacht gewerkt om in 2018 in Glasgow mijn debuut-EP ‘Middle 8’ op te nemen en te financieren. In de samenleving krijgen we aangeleerd om altijd hard te werken. Zo zouden we een zekere stabiliteit moeten hebben. Maar niet iedereen heeft dezelfde herkomst en daardoor dezelfde middelen. Ik zou trots moeten zijn op wat ik al bereikte, maar ik denk ook aan de toekomst. Ik haalde een diploma voor mijn middelbare studies, maar moet zogezegd een diploma hoger onderwijs hebben om mijn toekomst te verzekeren? Maar is dat wel zo? Ik heb een EP gemaakt en moet nu al vooruit kijken. Soms zijn we te veel bezig met de toekomst, waardoor we niet beseffen wat we in het heden doen.” 

Gelukkig stelt onze huidige maatschappij ons in staat om de geestelijke gezondheid van iedereen te verzorgen, dat opent volgens Bryn veel deuren. Bryn aarzelde niet lang om zijn sociale media te gebruiken om zijn gevoelens en angsten te uiten. Dat doet hij ook in zijn muziek. “Het is nu normaal om zo te denken. Een paar weken geleden had ik het even moeilijk. Ik legde mijn situatie uit op sociale media. Het is een zware last om altijd een deel van jezelf bloot te moeten geven op sociale media, maar ik ben altijd eerlijk tegen “, besluit Bryn.

Geniet hieronder van de track 'Other Boys' van Bryn's EP 'Middle 8'. Wil je nog meer? Ontdek hier al zijn liedjes. Blader ook door zijn Instagram-account voor meer informatie over de Brusselse zanger.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top