‘Eddie The Eagle’ op VTM4: dit zijn de meest onwaarschijnlijke maar waargebeurde sportfilms

Vanavond zendt VTM4 om 20u40 ‘Eddie The Eagle’ uit, over cultfiguur Eddie Edwards, stukadoor van beroep, die ambieert om olympisch schansspringer te worden. Hij slaagt erin om zich te kwalificeren voor de Winterspelen van 1988. Daar eindigt hij laatste, maar met zijn positivisme groeit hij uit tot publiekslieveling. Proximus Pickx ging op zoek naar andere sportfilms die al even onwaarschijnlijk zijn, doch gestoeld op waargebeurde verhalen.

Raging Bull

Martin Scorsese nam de memoires van bokser Jake LaMotta onder handen voor deze filmklassieker uit 1980. Voor de vertolking van de zelfdestructieve bokser onderging hoofdrolspeler Robert De Niro een opmerkelijke fysieke transformatie: eerst moest hij zijn lichaam intensief trainen, om zich daarna vol te vreten om de oude, papperige La Motta gestalte te geven. De Niro kwam maar liefst 27 kilo aan voor scènes die slechts een paar minuten in beslag zouden nemen. Het leverde hem de Oscar voor beste mannelijke hoofdrol op. Daarnaast verzilverde Raging Bull nog één van zijn acht nominaties.

Chariots of Fire

Iedereen kent de filmmuziek van Vangelis, maar 'Chariots of Fire' is ook een uitstekende sportfilm uit 1981. Scenarioschrijver Colin Welland baseerde zijn film op het waargebeurde verhaal van twee Britse atleten die zich voorbereiden op de Olympische Spelen van 1924 in Parijs. De joodse sprinter Harold Abrahams (Ben Cross) voelt zich gediscrimineerd en probeert met zijn deelname xenofobie aan de kaak te stellen. De diepgelovige Schotse sprinter Eric Liddell (Ian Charleson) gaat er niet mee akkoord dat de voorrondes plaatsvinden op een zondag. Beide sporters ontmoeten elkaar en hopen op een medaille.
 
De film kreeg zeven Oscarnominaties achter zijn naam en verzilverde er uiteindelijk vier, waaronder die voor beste film en beste scenario.
 

Invictus

Het verhaal van 'Invictus' (2009) is gebaseerd op waargebeurde feiten en speelt zich af in 1995, net na de val van de apartheid in Zuid-Afrika. Het land organiseert het WK rugby en hoewel er maar één zwarte in de nationale rugbyploeg zit, ziet president Nelson Mandela (Morgan Freeman) het evenement als een ideale gelegenheid om decennia van rassenhaat en wantrouwen eindelijk een halt toe te roepen. En hoewel de winstkansen voor de Springboks gering zijn, wordt Francois Pienaar (Matt Damon), de aanvoerder van het team, al gauw het symbool van de post-apartheid.
 
Zowel Morgan Freeman als Matt Damon kregen voor hun vertolking een Oscarnominatie achter hun naam.

The Blind Side

‘The Blind Side’ focust op het waargebeurde verhaal van Michael Oher, een dakloze tiener, die door de welgestelde Leigh Anne Tuohy (een glansrol van Sandra Bullock) op het rechte pad wordt geholpen. Oher ontdekt de betekenis van familie en zijn talent voor een carrière in de National Football League (NFL). De prent van regisseur John Lee Hancock uit 2009 werd beloond met een Oscarnominatie voor beste film en Bullock sleepte het beeldje voor beste actrice in de wacht.

Le Ride

1928. Een onafhankelijk team van vier coureurs neemt deel aan een van de zwaarste sportwedstrijden ooit: de Ronde van Frankrijk. Ze worden uiteraard niet ernstig genomen, want de meeste teams bestaan uit tien atleten. In ‘Le Ride’ uit 2016 probeert de Nieuw-Zeelandse wielerfanaat Phil Keoghan het onmogelijke te realiseren: hij doet samen met drie compagnons de route het parcours dat het 'Australasian' team, het eerste Engelstalige team dat deelnam aan de Ronde van Frankrijk, tot in het kleinste detail over.

Van de 164 renners die aan de start kwamen van die Tour finishten er slechts 41, waarvan tot verbazing van de Europeanen drie van de vier uit het Australische en Nieuw-Zeelandse team. Aan Keoghan en zijn team om de 5.372 kilometer en 40.333 hoogtemeters te overwinnen. Zet je schrap voor de ultieme uitputtingsslag!
 

Sport

Bekijk alles
Top