In 2002 bracht Antwerpen Beerschot ten val in een knotsgekke derby

Sport |

Derby’s zorgen altijd voor een bijzondere sfeer. In België is er de Brugse derby, maar de spannendse is ongetwijfeld de derby tussen Beerschot en Antwerpen. 18 jaar geleden leverden beide clubs spektakel aan de 12.000 toeschouwers van de Bosuil.

Zoals bij alle derby’s is de rivaliteit tussen twee Belgische topclubs van eenzelfde stad niet nieuw. In 1900 speelden Beerschot en Antwerp voor het eerst tegen elkaar, toen vernederden de ratten de Great Old met 6-1. Een Nederlaag die Antwerp moeilijk kon slikken, want Beerschot was tot net daarvoor een deel van Antwerp. Beerschot ontstond nadat een deel van de Antwerpse ploeg zich afscheurde: de eeuwige rivaliteit was geboren.

Ruim 120 jaar later is de rivaliteit nog geen haar verminderd, al zijn de clubs elkaar de laatste jaren wat uit het oog verloren. Hun confrontaties waren vaak spectaculair, zowel op het veld als in de tribunes. Beide ploegen staan namelijk bekend om de vurigheid van hun supporters.

Van 0-3 ...

De gekste wedstrijd uit de geschiedenis van het Antwerpse voetbal, is die van 3 november 2002. Die wedstrijd staat in het collectieve geheugen van heel wat Antwerpenaren gegrift. Het wedstrijdverloop bezorgde heel wat Beerschotsupporters die toen aanwezig waren ongetwijfeld nachtmerries.

In een oververhitte en overvolle Bosuil zijn het de bezoekers die de wedstrijd stevig aanvatten. Spits Kwame Quansah profiteerde van een fout van de doelman van Antwerp en opende de score in de negende minuut. De Ghanees ging voor een tweede in de 23e minuut. Twee minuten later maakte Beerschot-aanvaller Paul Kpaka de 0-3. De ratten zaten sneller dan verwacht in de zevende hemel, maar mochten niet op hun lauweren rusten…

Slechts opnieuw twee minuten later gaf veteraan Patrick Goots zijn team nieuwe hoop. Zijn doelpunt vormde het begin van een heuse comeback, want in de 37e minuut maakte Harald Pinxten de 2-3.

... tot 5-3!

Ook na de rust behielden de Red& Whites hun momentum. Op het uur maakte de Burundese Omar Mussa gelijk met een kopbal, waarna het stadion ontplofte. Niks kon de Great Old verhinderen om de eeuwige vijand te verslaan, want in zes minuten verhoogden de Antwerpenaren de score van 2-3 naar 5-3. De ratten van Franky Van der Elst stonden erbij en keken ernaar, want ze zouden hun achterstand niet meer kunnen goedmaken. De overwinning was des te bevredigend voor de supporters van de ploeg met stamboeknummer 1, aangezien hun team voor het eerst in vier wedstrijden de derby kon winnen.

Nu zijn de zaken veranderd en is Antwerpen een maat te groot voor rivaal Beerschot. Beerschot kon gelukkig dit seizoen opnieuw promoveren en is de revelatie van het seizoen, want ze zijn zelfs nog in de running om Play-Off 1 te spelen.

Zelfs zonder publiek zullen de mannen van trainer Will Still erop gebrand zijn om de nederlaag (3-2) van de heenwedstrijd weg te spelen. De wedstrijd belooft een duel van het hoogste niveau te worden, aangezien beide clubs voor het eerst in zestien jaar terug in de hoogste klasse tegen elkaar spelen. Antwerp staat momenteel derde in het klassement en zal zijn vel duur verkopen. Het belooft dus opnieuw een spektakelwedstrijd te worden.

Volg het Belgisch kampioenschap op de kanalen van Eleven Sports, beschikbaar in de All Sports-optie van Proximus Pickx

Proximus Pickx biedt in de app en op het web met de 'Interactieve videoplayer' een gloednieuwe ervaring aan. Dankzij deze nagelnieuwe functie kan je tijdens de uitzending van de wedstrijd in een handomdraai de opstellingen van beide elftallen, de wedstrijdgegevens en de vorige ontmoetingen tussen beide ploegen opvragen. Bovenal stelt de interactieve videoplayer je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven via het menu op de rechterkant van je scherm. Dankzij deze nieuwe functie kan je de matchen van je favoriete team beleven zoals nergens anders!