De opmerkelijkste Super Bowls in de geschiedenis

De geschiedenis van de NFL leest als een ongelooflijk scenario met tal van indrukwekkende wedstrijden.

En wanneer die momenten vol emotie zich tijdens de Super Bowl afspelen, dan krijgen die nog meer dramatische kracht en gaan ze tot de geschiedenis van de sport behoren. Zal het duel tussen de Kansas City Chiefs en de Tampa Bay Buccaneers tijdens de Super Bowl LV ook geschiedenis schrijven? Ontdek het live op Proximus Pickx via Eleven Sports. Afspraak tijdens de nacht van zondag op maandag om 00u40.

Super Bowl LI: New England Patriots - Atlanta Falcons 34-28 (Seizoen 2016)

De meest memorabele Super Bowl blijft de LI-editie tussen de Patriots en de Falcons. We schrijven einde seizoen 2016. Tijdens de rust stonden de Falcons met 21-3 aan de leiding en net na de pauze deden ze er nog een nieuwe touchdown bovenop: de teller stond op 28-3. Het einde van de match behoort tot de geschiedenis van de NFL. Tom Brady vatte bij wijze van spreken vuur en de Patriots kwamen met een field goal en twee touchpoints met conversie op twee punten gelijk te staan, 57 seconden voor het einde van de match. Verlenging ... New England won de toss en iedereen begreep dat Atlanta de bal niet meer terug zou zien. James White haalde met een touchdown de overwinning binnen en de Patriots wonnen de 5de Super Bowl van hun geschiedenis na een werkelijk onvergetelijke match.

Super Bowl XLIX: New England Patriots - Seattle Seahawks 28-24 (Seizoen 2014)

Als het op intensiteit en kwaliteit van het spel aankomt, staat deze Super Bowl XLIX met stip bovenaan. De Patriots en de Seahawks stonden langs beide kanten van het terrein op topniveau en gunden het andere team geen cadeautjes. Na het eerste kwart had nog niemand gescoord. Bij de rust stonden ze perfect gelijk: 14-14. Op 1'15" van het einde van de match stonden de Patriots 4 punten voor en de Seahawks zetten de aanval in. Seattle bevond zich op 1 yard van de end zone van de Pats, met een tweede poging en minder dan één minuut om te spelen. Met een running back als Marshawn Lynch had Seattle veel kans om zijn slag thuis te halen. Maar Pete Carroll besliste een pass te doen. Interception en game over.

Super Bowl XLII: New York Giants - New England Patriots 17-14 (Seizoen 2007)

De Patriots waren onklopbaar van bij de start van het seizoen en waren de grote favorieten van deze Super Bowl. Maar tegen alle verwachtingen in wonnen de Giants met 17-14, dankzij een ongekende actie genaamd de Helmet Catch. New York stond 14-10 in het vierde kwart en er bleef nog maar 1'15'' over om te spelen: 3de en 5 op 56 yards van de end zone van de Patriots. De Giants speelden dus eigenlijk voor de laatste kans. Ondanks de druk van verschillende verdedigers kon Eli Manning de sack vermijden en stuurde hij een lange pass richting David Tyree die de bal kon pakken, met zijn helm! Daarna: touchdown voor New York en overwinning voor de Big Apple.

Super Bowl LII: Philadelphia Eagles - New England Patriots 41-33 (Seizoen 2017)

Als deze Super Bowl geschiedenis heeft geschreven, dan is dat omdat het de meest offensieve in de geschiedenis van de NFL was. De twee teams combineerden 1151 yards tijdens de match, waaronder 874 bij de pass. Sinds het begin van de play-offs werden de Eagles als outsiders gezien, bij elke wedstrijd opnieuw. Quarterback Carson Wentz was geblesseerd en werd vervangen door Nick Foles. Hij zou de held van de match voor Philly worden, met de beroemde Philly Special, een trick-play waardoor hij een touchdown bij het receiven kon neerzetten. Hij werd trouwens verkozen tot MVP van de finale.

Super Bowl XXV: New York Giants - Buffalo Bills 20-19 (Seizoen 1990)

De Buffalo Bills zijn een weinig benijdenswaardige recordhouder: ze verloren tussen 1990 en 1993 vier opeenvolgende Super Bowls. Maar de eerste nederlaag was ongetwijfeld de wreedste. De Bills, 20-19 aan de leiding op 8 seconden voor het einde van de match, stonden in field goal op 47 yards van de doelpalen. Het lot van Buffalo hing nu af van kicker Scott Norwood. Hij gooide de bal, maar die vloog een heel stuk rechts van de doelpalen en het was voorbij voor de Bills. Buffalo is ook vandaag nog een van de twaalf teams die nooit de Super Bowl hebben gewonnen.

Super Bowl XLII: Pittsburgh Stealers - Arizone Cardinals 27-23 (Seizoen 2008)

Deze vier punten verschil op het einde van de wedstrijd zijn een doorn in het oog van de Cardinals. De Arizona Cardinals stonden op 18 seconden van de rust 10-7 achter en bevonden zich op de 2-yardslijn van Pittsburgh. James Harrison onderschepte Kurt Warner en weerstond alle tackles om terrein terug te winnen en een touchdown in huis te halen. In plaats van hiervan te profiteren, stonden de Cards bij de rust 10 punten achter. Kurt Warner liet zich echter niet kennen en stuurde Larry Fitzgerald twee keer naar de end zone om zijn team voorsprong te geven: op 2'37" van het einde van de wedstrijd was de stand 23-20. Ben Roethlisberger schitterde op zijn beurt en deed zijn team winnen na een spectaculaire reception van Santonio Holmes op amper 35 seconden van het einde van de match.

Nieuws

Bekijk alles
Top