Mythische vieringen: de explosie van vreugde van Marco Tardelli tijdens het WK van 1982

Squadra Azzura schreef een van de mooiste pagina's in hun geschiedenis tijdens het WK van 1982 in Spanje. Het beste beeld van het toernooi is ongetwijfeld de intense vreugde van Marco Tardelli na zijn doelpunt in de finale tegen Duitsland, toen nog Bondsrepubliek Duitsland.

 

Marco Tardelli is een legende in het Italiaanse voetbal. De voetballer dankt die status niet alleen aan zijn intrinsieke talent, zijn indrukwekkende staat van dienst en zijn jarenlange ervaring in de nationale ploeg. Maar ook zijn deelname aan het WK van 1982 draagt bij aan zijn status. In een wedstrijd tegen Polen weet Tardelli nog niet dat hij een doelpunt zal maken waarvoor hij in zijn land en in de voetbalsport voor altijd zal herinnerd worden.

De troepen van coach Enzo Bearzot kenden geen goeie start van het toernooi. Ze raakten maar nipt voorbij de eerste ronde dankzij een hoger doelsaldo dan Kameroen. In de tweede ronde leek een ander Italië op het voetbalveld te staan, want ze wonnen van Argentinië (2-1) en Brazilië (3-2). In de halve finale treffen ze Polen, waar ze van winnen. 

 

Kinderdroom

In de finale in het legendarische stadion Santiago Bernabéu neemt Italië het op tegen een sterk Bondsrepubliek Duitsland, dat het Frankrijk van Michel Platini versloeg na een knotsgekke wedstrijd. 

Na een puntloze eerste helft waarin Antonio Cabrini een penalty miste, maakten de Italianen alsnog het verschil. Paolo Rossi opende de score in de 56e minuut voor Tardelli tien minuten later de voorsprong verdubbelde. Aan het einde van een collectieve actie wordt de middenvelder van Juventus gedwongen een tackle uit te voeren om te vermijden dat twee tegenstanders terugkomen. Met een knal schiet hij het leer in het zijnet van het doel van Harald Schumacher

Tardelli geloofde zijn eigen ogen niet en begon hoofdschuddend heen en weer te rennen. In volle extase balt hij zijn vuisten en riep hij ‘Go! Go!’, gedurende een aantal seconden. “Het leek alsof er een vulkaan ontplofte”, reageerde hij later. “Het was een beetje hetzelfde, want ik zag mezelf opnieuw een voetbalveld betreden als ik nog een kind was.”

 

Tardelli's kreet

Duitsland kwam in de wedstrijd nooit echt aan aanvallen toe en de wedstrijd eindigde uiteindelijk met 3-1 voor La Nazionale. Het won na 44 nog eens een Wereldbeker, de derde in de geschiedenis. De wedstrijd wordt beschouwd als een van de meest iconische momenten in de geschiedenis van de voetbalsport. Het moment wordt tot op vandaag gekoesterd door de Italianen, want ze spreken nog steeds van ‘L’urlo di Tardelli’ (‘De kreet van Tardelli’). “Ik ben geboren met die kreet in me”, zegt de speler die 81 keer aan scoren kwam bij interlands. 

Vierentwintig jaar later, in 2006, wordt de herinnering aan dit legendarisch moment opnieuw aangewakkerd door Fabio Grosso, die op een gelijkaardige manier zijn doelpunt tegen… Duitsland in de halve finale van het WK vierde. Ook in dat toernooi ging Italië met de winst aan de haal. 

In deze nieuwe serie bekijken we enkele mythische vieringen. Ontdek ook de wraak van Ruud Van Nistelrooy.

Andermaal… In sport is alles mogelijk!

Nieuws

Bekijk alles
Top