Opdracht niet volbracht: Futsal Rode Duivels missen kwalificatie voor EK 2022

Sport | De kwalificatiecampagne van de Rode Duivels Futsal voor het EK in 2022 zit erop. Aan de start van de campagne was de ambitie duidelijk: deelname aan het EK. In de allesbeslissende wedstrijd echter tegen Finland beten de Rode Duivels in het zand. Een overzicht van hun parcours.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zes wedstrijden, of anders gezegd: 240 minuten speeltijd. Als België aan het EK Futsal wou deelnemen in 2022 in Nederland, wisten onze Rode Duivels welk parcours ze moesten afleggen. Onze nationale futsalploeg was afwezig op de laatste grote afspraak op ons continent, en mikte nu op hetzelfde doel als het voorbije decennium. Rond deze tijd kwalificeerde het zich toen voor het EK 2010, alvorens zelf gastheer te zijn van het toernooi, vier jaar later in Antwerpen. De Rode Duivels aasden op revanche en waren ze gemotiveerder dan ooit, zo bewezen ze met hun demonstratie om de groepsfase van de kwalificatiecampagne te bereiken. Onze natie moest van 28 januari tot 13 april aan de bak om het EK te bereiken. Tegenstanders in hun poule waren Montenegro, Italië en Finald.
 
Finland slaagt Belgische hoop aan diggelen
 
De kloof bedraagt acht plaatsen op de FIFA-ranking. Finland bekleedt de 14e plaats en had dan ook de favorietenrol tegen België, dat op de 22ste plaats in het klassement staat. Onze nationale kapitein Mohamed Dahbi Reda hecht weinig waarde aan die ranking: "Iedereen weet dat dat klassement niets wil zeggen." De feiten gaven hem gelijk aan het begin van deze campagne, in de Luikse Country Hall. De Rode Duivels kwamen na een trage start op stoom en kwamen net voor de pauze op voorsprong op een stilstaande fase. Daar was de Braziliaanse warmte van Leo voor nodig, en een sublieme ontkruiste volley, om de Finlandse ijsberg te doen smelten. "We zijn zoetjesaan gegroeid in de match. Ons spel ging makkelijker en vloeiender", aldus de man met de aanvoerdersband.
 
Na de rust verdubbelde Omar Rahou die voorsprong na een solo. De klasse van de nummer 4 zorgde enkele minuten later voor de 3-1: een tweeklapper voor Rahou. "Helaas incasseerden we te snel die 2-1 en 3-2, waardoor onze moraal telkens een deuk kreeg. Die aansluitingstreffers brachten hen telkens weer terug in de match, terwijl we niet hebben kunnen profiteren van hun overhaaste spel, dat tot foutjes had kunnen leiden. Iedereen weet dat het spel in het futsal heel snel gaat. Op het einde waren we ook vermoeider dan de Finnen. De eindscore is heel teleurstellend", zuchtte Mohamed Dahbi Reda na afloop van de match.
 
De vermoeide troepen van Karim Bachar zagen de Finnen een derde keer gelijkmaken, op zes minuten van het einde. "Uiteraard is dat frustrerend. We hadden heel mooie doelpunten gemaakt, en vermijdbare tegentreffers geslikt. Maar dat is altijd zo, of dat nu in voetbal of in het futsal is: de kleinste fout betaal je cash. Misschien gingen we iets te veel op onze lauweren rusten, en waren er soms wat communicatieproblemen. Ook waren we ongetwijfeld fysiek moe door een gebrek aan matchritme", bekende Karim Bachar. Hoe dan ook, dit eerste duel was een leerrijke ervaring voor België in het licht van het verdere verloop van de kwalificaties.

Pas op de slotspeeldag moesten Finland en België elkaar weer in de ogen kijken. Het werd een heuse finale. Wie won, eindigde als tweede en mocht bijgevolg met groepswinnaar Italië mee naar het EK. De opdracht in Finland moest geklaard worden zonder de geblesseerde Dahbi Reda en Steven Dillien, die geveld was door corona. Vroeg in de tweede helft opende Juhana Jyrkiäinen de score voor de Finnen. De Belgen speelden te slordig om de goed georganiseerde thuisploeg in de problemen te brengen. Tot Ibrahim Adnane toch een gaatje in de Finse defensie vond: 1-1. Maar de vreugde was van korte duur, want Iiro Vanha trapte de Finnen opnieuw op voorsprong. Panu Autio zorgde zelfs voor de 3-1. Diniz Pinheiro gaf de Belgen nog hoop, maar de Finnen hielden stand waardoor de partij op 3-2 eindigde.

 
Van de hemel naar de Montenegrijnse hel
 
Zonder twijfel de tegenstander waartegen België het meest te verliezen had deze campagne. In eigen huis konden de Rode Duivels zich geen misstap veroorloven tegen het kneusje van de groep, anders zouden hun kansen op kwalificatie voor het EK 2022 serieus slinken. “Op papier moeten we winnen, maar een match wordt niet op papier gespeeld. Het was een duel met veel druk voor ons, want we waren verplicht om de drie punten te pakken”, aldus bondscoach Karim Bachar na afloop van de partij. En zo geschiedde, want de Duivels behaalden een afgetekende 6-2 overwinning. Veelbelovend voor de rest van de campagne.
 
Door hun onberispelijke mentaliteit en aanvalsgerichte spel kwamen de Rode Duivels zelden in moeilijkheden tijdens de heenmatch. De terugmatch verliep helemaal anders. "Deze ploeg speelt met enorm veel goesting, ze zijn trots om het nationale truitje te dragen. Er zal gevochten moeten worden, het truitje moet natgemaakt worden", zo waarschuwde Proximus Sports-expert Karim Chaibai voor de kwalificaties nog. In eigen huis toonden de Montenegrijnen zich nog stugger. Met een goed georganiseerde defensie en offensieve daadkracht voerden ze het hoge woord. De Belgen gingen gebukt onder het fysieke spel, dat vaak op de tegenaanval werd beslist. Montenegro strafte het minste foutje van zijn tegenstander af, terwijl België het nodige geluk miste in de afwerking. Zo boekte Montenegro een stuntzege van 4-3 tegen de Rode Duivels. Een onverwachte uitslag voor Marvin Ghislandi en co, die zo hun joker verbranden voor de dubbele confrontatie tegen de groepsfavoriet, Italië.





Italië favoriet, maar niet incontournable

Als we ons baseren op het klassement van de beste futsalteams in Europa, vervolledigt Italië de top vijf, terwijl België op plaats 17 staat. De kloof tussen beide teams is dus aanzienlijk. In werkelijkheid moeten de Rode Duivels echter amper onderdoen voor de Italianen, op basis van hun jongste onderlinge duels. “Als we de laatste uitslagen in beschouwing nemen, zijn wij de favoriet (lacht)", zo sprak onze expert van Proximus Sports Karim Chaibai voor de match tegen Italië. "Bij de laatste dubbele confrontatie behaalde België een zege en een gelijkspel. We hebben toen een goede indruk nagelaten. Maar op papier blijft Italië uiteraard favoriet. De sport is evenwel wat ze is: andermaal hangt alles af van de vorm van de dag, en het verloop van de match."
 
In Italië werd België met de neus op de feiten gedrukt. Moustafa Idrissi redde aanvankelijk de meubelen met enkele knappe saves op de Italiaanse doelpogingen. Tegen de gang van het spel in opende Steven Dillien de score voor de Belgen. De Italianen voerden de druk op, en dat loonde op het einde van de eerste helft. Na de pauze gingen de Rode Duivels kopje onder: ze incasseerden drie doelpunten. De nederlaag was onafwendbaar en verdiend, op basis van het matchverloop. Karim Bachar en de zijnen mochten evenwel fier zijn op de positieve teamgeest en hoopten die terug te zien in de terugmatch tegen Italië in Luik.

Die teamgeest was op de afspraak in de Country Hall te Luik. De Italianen kwamen op bezoek en er stond geen pasta bolognese op het menu. Wel een gedreven België dat Italië vanaf de eerste minuut naar de keel greep en zich ook volwassen toonden tijdens moeilijke momenten in de match. “Als we ons beste spel kunnen spelen, kunnen we wedijveren tegen elke ploeg”, klinkt het bij Rode Duivel Omar Rahou. “Italië is één van de beste ploegen ter wereld. Dus we wisten dat we aan 200% moesten spelen.”

Dat deden de Belgen dus: in tegenstelling tot de heenwedstrijd in Italië gaf het team deze keer bijna geen kansen weg. “We probeerden er zo weinig mogelijk tegendoelpunten te slikken door continu aan te vallen en zeer oplettend te verdedigen,” aldus Rahou tegen de pers. Bondscoach Karim Bachar treedt hem daarin bij: “Zowel de spelers, de coaches en de fans hebben van de eerste tot en met de laatste seconde alles gegeven. Het maakt niet uit wie scoort, we gaan enkel als een team naar het EK kunnen gaan.” België won uiteindelijk van Italië met 5-4 en zet daarmee een flinke stap naar de kwalificatie. Voor Italië is de nederlaag geen drama: het land had zich al gekwalificeerd voor het Europees kampioenschap.
 
Volg alle kwalificatiematchen voor het EK futsal 2022 live dankzij Proximus, die deze wedstrijden gratis aanbiedt op Proximus Sports 1, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx en op Pickx.be.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top