Thomas Henry: de motor achter de opmars van OHL

Sport | Waar coach Marc Brys de architect is achter de opmars van OHL, is de Franse spits Thomas Henry de motor. De Leuvenaars presteerden in de eerste seizoenshelft boven de verwachtingen, waardoor ze op een bepaald moment zelfs in de top 4 prijkten. Henry is met zijn zestien doelpunten dit seizoen de exponent van die opmars. Na een voorspelbare dip is OHL echter afgezakt naar de negende plaats, al is er geen man overboord. Kunnen Henry en co zich tegen Standard weer in de top 4 hijsen?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Sinds de zestiende speeldag en de zuivere hattrick van Henry op het veld van KV Kortrijk, maakten de Leuvenaars een minder mooie beurt. Ondanks vier goals van de Fransman sinds 12 december, haalde de club slechts twee slagen binnen in het kampioenschap, voor een schamele 8 op 21.
 
Vermits elk team (behalve Club Brugge) dit seizoen hoogtes en laagtes doormaakt in de Jupiler Pro League, hoefde dat slecht rapport geen enorme terugval te betekenen in het klassement. Sterker nog: ondanks die mindere reeks bedraagt de kloof met de top vier nog steeds maar twee punten.
 
Buitenlandse interesse
 
Een verklaring voor het succes van OHL dit seizoen is zijn huidige topschutter: Thomas Henry. Met zijn 16 doelpunten dit seizoen groeide de (buitenlandse) interesse voor de 26-jarige Fransman in de afgelopen wintermercato. De promovendus kan alvast opgelucht ademhalen, want zijn wonderboy blijft de komende maanden voetballen in het King Power Stadium.
 
Eerder toonde Celta de Vigo al eens interesse, en vooral het Turkse Besiktas leek nog stevig door te duwen voor de komst van de spits. De club uit Istanboel deed naar verluidt een bod, maar OHL verwees het voorstel meteen naar de prullenmand. De targetspits heeft bij de club nog een contract tot 2023. Daarnaast heeft Marc Brys zijn productieve aanvaller meer dan nodig, willen de Leuvenaars nog meestrijden voor een plek bij de eerste vier.

Laatbloeier
 
Henry blijft zijn club dus trouw tot minstens het einde van dit seizoen. De spits zit momenteel in de fleur van zijn carrière, die pas laat op gang gekomen is. Hij begon zijn carrière in de lagere reeksen in Frankrijk, bij AS Beauvais Oise en EFC Fréjus Saint-Raphaël. In 2015, op zijn 20ste, versierde hij een transfer naar FC Nantes, waar hij zich niet kon doorzetten. Na slechts twee wedstrijden voor het eerste elftal verkaste hij naar derdeklasser FC Chambly, waarmee hij in zijn tweede seizoen de halve finale van de Coupe de France bereikte. Die werd verloren van reeksgenoot Vendée Les Herbiers Football.
 
Maar ook bij Chambly was de doelpuntenproductie van Henry allesbehalve indrukwekkend. In zijn 47 gespeelde competitiematchen scoorde hij acht keer. In de zomer van 2018 belandde de spits bij de toenmalige Belgische tweedeklasser AFC Tubeke. Daar kwam de laatbloeier op zijn 24ste tot ontbolstering: na zestien competitiewedstrijden had hij al elf keer gescoord. Zijn prestaties bleven niet onopgemerkt: in januari 2019 tekende hij bij het ambitieuze Oud-Heverlee Leuven, dat op dat moment laatste stond in 1B.
 
Ook bij zijn nieuwe werkgever vond de spits vlot de weg naar doel, met 5 goals in zijn eerste 13 wedstrijden. In het seizoen 2019-2020 had hij met zijn vijftien competitiedoelpunten een groot aandeel in de promotie van OHL naar 1A. De Fransman zou zijn passage in de Belgische tweede klasse afsluiten als topschutter.
 
Met 33 goals en negen assists in 54 competitiematchen voor OHL is Henry de geluksbrenger van Brys: zien of de Fransman de zege over de streep kan trekken tegen Standard, en zo met OHL over de Luikenaars kan wippen in de stand.

Volg de Jupiler Pro League integraal op Eleven Pro League 1, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx
 
Proximus Pickx biedt in de app en op het web met de 'Interactieve videoplayer' een gloednieuwe ervaring aan. Dankzij deze nagelnieuwe functie kan je tijdens de uitzending van de wedstrijd in een handomdraai de opstellingen van beide elftallen, de wedstrijdgegevens en de vorige ontmoetingen tussen beide ploegen opvragen. Bovenal stelt de interactieve videoplayer je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven via het menu op de rechterkant van je scherm. Dankzij deze nieuwe functie kan je de matchen van je favoriete team beleven zoals nergens anders!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top