‘Millennium’ tot ‘Hellboy’, deze trilogieën zijn nooit afgewerkt

Films | Filmstudio’s zien al eens de plannen voor een trilogie in het water vallen, gewoonlijk om financiële redenen. Proximus Pickx selecteerde enkele trilogieën die veelbelovend waren, maar jammer genoeg nooit helemaal afgewerkt zullen worden.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Filmreeksen als ‘The Godfather’, ‘Back to the Future’ of ‘The Lord of the Rings’ boekten enorme successen en dus was er altijd geld om het volgende deel te maken. Maar niet alle trilogieën kunnen daarvan meespreken. Zoals zo vaak het geval is in Hollywood, is geld vaak een reden om niet verder te gaan met een trilogie.
 
Een trilogie vergt doorgaans een groot budget en moet dus miljoenen opbrengen om winstgevend genoeg te zijn om een volgende deel te verantwoorden. Als de eerste delen van een geplande trilogie niet het gehoopte succes boeken, willen studio’s geen bijkomende risico’s nemen. We selecteerden enkele trilogieën die we graag afgewerkt hadden gezien, maar die bij het tweede of zelfs het eerste deel al struikelden.

‘Jack Reacher’ (2012) en ‘Jack Reacher: Never Go Back’ (2016)

De held uit de politieromans van Lee Child maakt zijn opwachting in 24 boeken. Materiaal genoeg dus voor enkele filmversies. De negende roman in de serie, ‘One Shot’, was de inspiratie voor een eerste filmadaptatie met Tom Cruise in de hoofdrol.
 
De film werd vrij goed ontvangen, zowel door de critici als door het publiek. Het tweede deel kreeg niet dezelfde ontvangst, en hoewel de reeks nog winstgevend was, werden plannen voor een derde deel opgeborgen. Volgens auteur Lee Child waren er al van in het begin problemen, want Tom Cruise was volgens hem slecht gecast. Hij heeft het nodige talent, maar niet de fysieke uitstraling om de boomlange Jack Reacher uit de romans te portretteren. Wie het personage nog eens op het scherm wil zien, kan op de beide oren slapen, want er wordt gewerkt aan een serie rond Jack Reacher en de eerste film is beschikbaar op Netflix.

Ontdek 'Jack Reacher' op Netflix via de tv-optie bij je abonnement van Proximus Pickx! 

‘Hellboy’ (2004) en ‘Hellboy 2’ (2008)

Regisseur Guillermo del Toro had ongetwijfeld een ‘Hellboy 3’ voorzien toen hij het stripverhaal naar het grote doek bracht, aangezien zijn tweede film, ‘Hellboy II, The Golden Army’, op een erg open manier eindigde. Fans van de comic wachtten vol ongeduld op het derde deel, maar na vele jaren speculatie op het internet, bleef die uit.
 
De schuldige is de studio Universal Pictures, die besloot om geen derde film te maken. De eerste twee delen brachten wel wat geld in het laatje, maar geen bedragen om van achterover te vallen, dus besloten ze het project op te bergen. In 2019 kwam er wel een reboot, maar dan zonder Guillermo del Toro of Ron Perlman. De nieuwe film werd een flop in de filmpers en aan de kassa.

‘Chinatown’ (1974) en ‘The Two Jakes (1990)

De neo-noirfilm van Roman Polanski werd genomineerd voor elf Oscars en komt regelmatig terug in lijstjes van de beste films ooit gemaakt. ‘The Two Jakes’, het vervolg op de film, kwam 16 jaar later uit, zonder Polanski in de regisseursstoel. Die had namelijk de benen genomen nadat hij door het Amerikaanse gerecht veroordeeld werd voor seksueel misbruik van minderjarigen.
 
Het was acteur Jack Nicholson die zijn schouders zette onder het tweede deel, samen met Robert Towne die het scenario schreef en ook zijn hand had in ‘Chinatown’. Maar de pers en het publiek volgden niet. De film haalde slechts 10 miljoen dollar op in de Verenigde Staten, tegenover een budget van 13 miljoen. Nicholson vertelde in interviews dat een derde deel voorzien was met de titel ‘Gittes vs. Gittes’, maar omwille van het teleurstellende kassucces kwam die er niet. In 2007 zei de acteur nog dat hij nog steeds interesse had om de saga af te werken, maar sindsdien is daarover geen nieuws te melden.

‘The Girl with the Dragon Tattoo’ (2011)

Voor zijn plotse dood in 2004 werkte auteur Stieg Larsson drie boeken af in de serie ‘Millennium’. Die werden alle drie verfilmd in de Zweedse cinema, vooraleer de Amerikaanse regisseur David Fincher zich op het verhaal stortte voor zijn adaptatie uit 2011. Daniel Craig speelt er de hoofdrol, naast Rooney Mara. De film haalde een mooie 233 miljoen dollar op, tegenover een productiekost van 90 miljoen, en was dus ook voor de studio zeker winstgevend genoeg. En toch liepen de plannen op de klippen.
 
Twee vervolgfilms werden gepland, maar dat was buiten de wispelturigheid van Daniel Craig gerekend. Die vroeg ineens een veelvoud van zijn loon om de rol weer op te nemen, en daar kon studio Sony niet mee lachen. De laatste nagel in de doodskist: David Fincher nam andere projecten aan zoals ‘Gone Girl’ en ‘House of Cards’, waardoor zijn trilogie geschrapt werd. Er kwam wel nog een “soft reboot” zonder Craig of Fincher, gebaseerd op ‘The Girl in the Spider’s Web’ – een vervolg op de originele boekentrilogie waar ook Larsson nog weinig mee te maken had.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top