Waarom 'De weekenden' nog bijzonderder werd dan gedacht

Films | Al enkele weken lang genieten liefhebbers van het betere human interestprogramma van het tweede seizoen van ‘De weekenden’ op Canvas. Dat seizoen is er willens nillens eentje geworden dat een wel heel woelig jaar documenteert.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Net zoals in 2018, vroeg programmamaker Joris Hessels begin 2020 aan acht Vlamingen om een jaar lang hun lief en leed, en hun dagelijkse levens te filmen met een kleine camera. Alle deelnemers stonden op het punt om hun leven om te gooien, of om een belangrijke beslissing te nemen. Om de twee maanden zouden de acht deelnemers, die elkaar van haar noch pluimen kennen, samenkomen in een idyllische hoeve in Nederlands Limburg voor een gesprek. De erg verschillende gesprekspartners zouden hun hart luchten en beseffen dat ze zichzelf beter herkennen in de verhalen van anderen dan ze hadden gedacht.
 
Begin 2020 kon nog niemand voorspellen wat voor een jaar het zou worden. Ook ‘De weekenden’ draaide daarom niet helemaal uit zoals verwacht. De serie werd zo een document van hoe mensen de coronacrisis beleefd hebben en hoe ze hun dromen ook in dit rampjaar bleven najagen.
 
Ook de programmamakers moesten het plots over een andere boeg gooien. De eerste samenkomst was eigenlijk gepland op 14 en 15 maart, toen het land net op slot ging. Joris Hessels en de andere programmamakers besloten daarom om pas eind juni voor het eerst samen te komen. In enkele afleveringen verzamelen de deelnemers dus niet zoals gepland, maar ze doen wel individueel hun verhaal aan luisterend oor Joris.
 
“Uiteindelijk viel het mee: je kan ook op anderhalve meter een gesprek voeren”, zei Hessels. “In dit tweede seizoen toont een ongelofelijke groep mensen de kracht van verbinding in een jaar waarin dat allesbehalve vanzelfsprekend was. Het is willens nillens een tijdsdocument geworden van een jaar waar niks nog zeker was. Voor de weekenders én voor het team achter de schermen. Ik ben erg trots dat ik het bindmiddel mocht zijn."

Op de rails

De ontwapenende Joris Hessels is een van de grootste drijvende krachten achter de reeks. Toen hij in 2015 ‘Radio Gaga’ maakte met Dominique Van Malder, bewees de acteur al dat hij de ideale gesprekspartner is voor ontroerende en aangrijpende verhalen. Dat talent gebruikt hij in ‘De weekenden’ opnieuw ten volle. Wie vertrouwd is met zijn eerdere werk, zoals ‘Gentbrugge’, verwachtte niets anders.
 
Ook de eclectische mix van deelnemers die elk een geheel eigen, straf verhaal te vertellen hebben, maakt van het programma een must watch voor elke fan van diepgaande human interestverhalen. De ene wil haar leven weer op de rails krijgen na een drugsverslaving, de andere is een mantelzorger die een gastric bypass-operatie overweegt. De ene is dakloos en bipolair, de andere runt een eigen vzw waarmee ze met de fiets patiënten bij hen thuis bezoekt. Ondanks al hun verschillen en de social distancing, vinden ze elkaar.
 
Nog enkele afleveringen en dit seizoen van ‘De weekenden’ zit erop, maar de reeks is nog tot 6 maart te herbekijken via VRT NU.
 
Bekijk ‘De weekenden’ op maandag en donderdag om 21u20 op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top