Greg LeMond, van verrijzenis naar derde Tourwinst

Wielersport | Greg LeMond, die toen tot de wereldtop van het wielrennen behoorde, werd in april 1987 slachtoffer van een vreselijk ongeval. Twee jaar recupereren later zegevierde de Amerikaan voor de tweede keer op de Champs-Elysées, na een Tour de France die in het geheugen gegrift staat omwille van bizarre ontwikkelingen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In de lente van 1987 is Greg LeMond een van de koningen van het peloton. Een jaar eerder werd hij de eerste niet-Europeaan die de Tour de France op zijn naam kon schrijven en hij lijkt goed op weg te zijn om la Grande Boucle opnieuw binnen te halen. Hij eindigde toen voor Bernard Hinault, de Franse vijfvoudige Tourwinnaar die wel in dezelfde ploeg reed als LeMond, maar toch zijn voornaamste concurrent was. Die had net zijn fiets aan de haak gehangen. Niets wees erop dat het voor de 25-jarige kampioen niet zou lopen zoals gepland.
 
Op 25 april neemt LeMond wat rust tijdens de zware voorbereidingen voor de Tour door wat tijd te spenderen met zijn familie in Californië. Tijdens het jagen wordt hij per ongeluk geraakt door een schot van zijn schoonbroer, die naast zijn doel schoot. De coureur verloor veel bloed, aangezien zijn borst en buik doorzeefd waren met lood. Hij kroop door het oog van de naald, maar een spoedoperatie liep succesvol af. Ook zijn sportcarrière hing aan een zijden draadje.
 
Twee jaar recupereren
 
Door het jachtongeval verloor LeMond twee jaar. Puur op wilskracht vond hij uiteindelijk wel zijn weg terug naar de wielercompetitie. In 1989 sloot hij zich aan bij de bescheiden Belgische ploeg ADR, waarmee hij de Ronde van Italië reed. Hij eindigde op de 39ste plaats, op minder dan een uur van winnaar Laurent Fignon.
 
In de maand juli had niemand er geld op gezet dat de Amerikaan een te duchten kandidaat was voor de Tour, ook al toonde hij steeds meer verbetering. De grote favorieten waren dat jaar Laurent Fignon en Pedro Delgado. Maar tijdens de proloog in Luxemburg toonde LeMond zijn kunnen door de tweede beste tijd neer te zetten, op minder dan een seconde van Fignon.
 
8 seconden
 
De twee mannen begonnen aan een titanenstrijd die tot op heden nog steeds als een van de spectaculairste van la Grande Boucle wordt gezien. LeMond boekte zijn eerste ritwinst sinds zijn ongeval in de lange tijdrit tussen Dinard en Rennes. Gebogen over het triathlonstuur verraste hij de hele wereld en mocht hij de gele trui aantrekken. De Fransman was echter een betere klimmer en vereffende de score in de Alpen. Aan de vooravond van de laatste tijdrit van Versailles naar Parijs, heeft Fignon een voorsprong van 50 seconden.
 
Voor velen, Fignon inclusief, was de Tour gereden. Maar dat was buiten de verbetenheid van LeMond gerekend. De Amerikaan kanaliseerde alle frustratie van de afgelopen twee jaar en werkte de 24,5 kilometer af in 26 minuten en 57 seconden. Dat was 33 seconden beter dan Thierry Marie, maar ook en vooral 58 seconden beter dan gele trui Fignon! Aan de finale van een race die tot het laatste moment onbeslist bleef, haalde LeMond zijn tweede Tour de France binnen met 8 luttele seconden voorsprong. Het blijft tot op heden het kleinste verschil waarmee de Tour ooit gewonnen is.
 
De overwinning was een ontketening voor de verrezen LeMond, die zich een maand later voor de tweede keer in zijn carrière tot wereldkampioen kroonde. Een jaar later realiseerde hij zijn laatste grote wapenfeit en schreef hij een derde Tour de France op zijn palmares. In 1994 zette hij finaal een punt achter zijn carrière.
 
Andermaal… In sport is alles mogelijk!


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top