De Tour de La Provence is een feest voor klimmers en punchers

Sport |
Dit jaar vindt de Tour de La Provence plaats van 11 tot 14 februari. Bij de deelnemers is het vooral uitkijken naar wereldkampioen Julian Alaphilippe, die mogelijk zijn comeback zal maken op een parcours dat ongetwijfeld een kolfje naar zijn hand is.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Normaal gesproken is de Tour de La Provence geen aandachtstrekker, maar dit wielerseizoen is deze wedstrijd een van de weinige die plaatsvindt op de oorspronkelijk geplande datum. Als wielerwedstrijd in de categorie 2.1 dient de Ronde van de Provence als voorbereiding voor meer prestigieuze Rondes.
 
Het moet trouwens gezegd worden dat de organisatoren alles op alles hebben gezet om de Ronde van de Provence te laten plaatsvinden. Nochtans zijn bijna alle wielerwedstrijden in Australië, het Midden-Oosten en Spanje op dit moment uitgesteld.
 
Mont Ventoux als scherprechter
 
In deze zesde editie van de Tour de La Provence - sinds vorig jaar onderdeel van de UCI ProSeries-kalender - kunnen sprinters, punchers en klimmers zich onderscheiden op een parcours van vier etappes die maar liefst 667 kilometer lang is. De eerste etappe (179,3 km) leidt van Aubagne naar Six-Fours-Les-Plages en lijkt op maat gesneden van punchers en sprinters die graag enkele heuvels pakken.
 
De tweede etappe tussen Cassis en Manosque (170,6 km) heeft een iets vlakker profiel maar eindigt met een kleine heuvel van 2 kilometer die punchers zal bekoren.
 
Op zaterdag krijgen de wielrenners de "pièce de résistance" op hun bord: een uitdagende etappe van 153,9 kilometer die eindigt op de flanken van de Mont Ventoux. Deze keer zullen de renners niet naar de top klimmen maar halt mogen houden bij het skistation Chalet Reynard. Het is trouwens op deze flanken dat Nairo Quintana vorig jaar domineerde. Ten slotte zal de laatste etappe het peloton van Avignon naar Salon-de-Provence leiden, een rit van 163,2 kilometer die elke sprinter zou moeten bekoren.
 
Wie volgt Quintana op?
 
Vorig jaar wist Nairo Quintana Aleksandr Vlasov en Alexei Lutsenko te kloppen en zich uit te roepen tot eindwinnaar. Dit jaar zal de titelverdediger er niet bij zijn. Wie wel present tekent is Julian Alaphilippe. Hij keert terug naar de competitie na een lelijke valpartij in de Ronde van Vlaanderen. 
 
De wielertalenten die je zeker moet volgen in de Tour de La Provence zijn onder meer Rui Costa, Bauke Mollema, Alexei Lutsenko, Enric Mas, Warren Barguil en Fabio Aru. Bij onze landgenoten is het uitkijken naar de prestaties van Dylan Teuns en Philippe Gilbert.
 
Volg de Tour de La Provence rechtstreeks vanaf donderdag 11 februari (vanaf 13u25) tot zondag 14 februari op Proximus Sports 1, beschikbaar in de optie All Sports van Proximus Pickx

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top