Waarom Ocean's 8 een grote kans liet liggen

Films |

Vanavond zendt Play5 de misdaadfilm Ocean’s Eight uit. Na 'Ocean’s Eleven', 'Ocean’s Twelve' en 'Ocean’s Thirteen' schakelde de franchise over op een cast die alleen uit vrouwen bestaat. De spin-off van de originele films is tevens de meest recente, want die kwam pas in 2018 uit. 

 

Door Pickx

Deel dit nieuws

'Ocean's Eight' volgt Debbie Ocean, de criminele zus van Danny Ocean. Geïnspireerd door zijn diefstallen besluit Debbie samen met de hulp van haar vrouwelijke rechterhand Lou een team te rekruteren. Hun doel: een diamanten halsketting stelen tijdens het jaarlijkse 'Met Gala' in New York. In de film speelde onder andere muziekster Rihanna een rol. De storyline verschilde echter weinig van de andere films, want opnieuw moest een diefstal van een diamant de film tot een spannende finale brengen. 

 

The Necklace

Net als in het verhaal van 'The Necklace', maakt een vals halssnoer deel uit van de plannen van de dames uit 'Ocean’s Eight' om een dure halsketting te stelen. Waar The Necklace dieper graaft en verhaallijnen van armoede en familiedrama’s tot luxe met elkaar combineert, lijkt het verhaal van de vrouwenbende die een juweel wil stelen erg eenvoudig. 

'The Necklace' dateert al uit 1909 en werd toen gelanceerd als kortfilm van de handen van  D.W. Griffith. Er was geen geluid in de film, maar dat maakte het verhaal niet minder wonderbaarlijk.De arme mevrouw Kendrick leent een dure halsketting van haar rijkere vriendin voor een speciale gelegenheid. Maar wanneer ze de halsketting die avond kwijtraakt, moet Kendrick de waarde in cash terugbetalen. Zij en haar man geven al hun geld aan de rijke vriendin, en worden nog armer dan voordien. Jaren later ziet ze de rijke vriendin terug, die duidelijk schrikt wanneer ze ziet hoe haar Kendrick nu leeft. Het is op dat moment dat de rijke vriendin durft toe te geven dat de halsketting nep was en eigenlijk totaal geen waarde had.

Uiteindelijk komt op het einde van 'Ocean's Eight' ook een nephalsketting in het verhaal, maar het slachtoffer van de overval is niet zo onwetend als ze op het eerste moment lijkt. Speelde ze al die tijd het spelletje mee? De leidster van de bende vertelde het complot niet aan de rest, maar door het meedoen van de actrice verdiende de bende nog meer aan de diefstal dan aanvankelijk gedacht. 

Alleen vrouwen

De film vormde tevens een statement, want de cast bestond volledig uit vrouwen. Onder andere om die reden kreeg de film veel lof. Wat het verhaal betreft, kon de film op minder populariteit rekenen. Het verhaal van 'Ocean’s Eight' werd gezien als minder consistent in vergelijking met de andere films in de ‘Soderbergh’s’ trilogie. De Morgen beschreef de film als “een gestolen diamant met een te lage karaatwaarde".

Het lijkt er dus op dat regisseur Gary Ross zijn kans om met de film een maatschappelijke boodschap te brengen, onbenut liet. De meeste kwaliteiten van de actrices worden tevens niet naar behoren benut. Mindy Kaling, een van de grappigste actrices van Amerika, kreeg namelijk amper de kans om een mop te maken. Cate Blanchett op haar beurt, mag in de film enkel een pitakraam uitbaten. Het grandioze van de films waarin mannen de scepter zwaaiden, is bij de vrouwelijke versie amper te vinden. Bovendien kon er blijkbaar geen vrouw gevonden worden om de film te regisseren …? Boodschap niet aangekomen dus.

'Ocean’s Eight' is vanavond om 20u35 te bekijken op Play5 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top