Wie is Ryad Merhy, de eerste Belgische wereldkampioen boksen?

Sport | Ryad Merhy, 28 jaar oud, werd deze vrijdag officieel de WBA Wereldkampioen. Met een indrukwekkend palmares van 29 overwinningen (waarvan 24 door knock-out) en één nederlaag, wordt de Belg van Ivoriaanse en Libanese origine al lang beschouwd als een grote kampioen. Een terugblik op de carrière die hem naar de top in zijn sport leidde.  

Door Pickx

Deel dit nieuws

Anderhalf jaar lang was Ryad Merhy de ‘interimkampioen’. Die term lijkt misschien vreemd in de sportwereld, maar hij heeft zijn verklaring. Op 19 oktober 2019, versloeg onze landgenoot de Hongaar Imre Szello. De regerend wereldkampioen, de Kazach Beibut Shumenov, was geblesseerd, dus werd Merhy de interim WBA kampioen, terwijl hij wachtte tot Shumenov hersteld was en het tegen hem op kon nemen.
 
Maar anderhalf jaar lang heeft de Kazach gezwegen en geweigerd te vechten. En dat ondanks een WBA-bevel om zijn titel weer op het spel te zetten tegen Merhy. De WBA kende de titel van het kampioenschap uiteindelijk echt toe aan de Belg, die het dik verdiend had. De befaamde wereldgordel in cruisergewicht (onder 90,719 kg) zal in de komende dagen naar Ryad Merhy worden gestuurd. De bokser wordt zo de eerste Belg die wereldkampioen boksen wordt.


Een manga en een beslissende ontmoeting
 
Ryad Merhy is een Brusselse bokser, geboren in Ivoorkust met een Ivoriaanse moeder en een Libanese vader. Zijn fascinatie voor boksen begon toen hij erg klein was en een manga las waarin de sport voorkwam. Hij zette zijn eerste stappen in een boksschool op 14-jarige leeftijd en trainde onophoudelijk tot hij enkele amateurtitels won in België.
 
Toen hij tegen de 20 liep, keerde hij zich een tijdje af van het boksen. Maar één ontmoeting veranderde zijn lot: in Miami ontmoet hij Dino Spender, een van de trainers van Mohamed Ali's legendarische 5th Street Gym. Hij krijgt opnieuw zin in de edele kunst en begint bij zijn terugkeer in België aan een professionele carrière, zoals te lezen is in zijn biografie op de website 12Rounds.
 
Sindsdien is Ryad Merhy blijven vechten, en vooral om te winnen. In 2015 werd hij WBC International Silver kampioen en het jaar daarop WBA intercontinentaal cruisergewicht kampioen. De Belg leed zijn eerste nederlaag op 24 maart 2018 tegen de Fransman Arsen Goulamirian in een gevecht om de titel van regulier wereldkampioen cruisergewicht. Maar Merhy kwam nog sterker terug en won de internationale WBA-titel in 2018 voordat hij dit jaar eindelijk de wereldtitelgordel won.
 
Een gevecht aan de top in België?
 
Ryad Merhy zal binnenkort zijn titel weer op het spel moeten zetten. Zijn officiële uitdager is al bekend: de Cubaan Yuniel Dortico (34 jaar, 24 overwinningen, 2 nederlagen). De Belgische clan hoopt het gevecht in ons land te kunnen organiseren, zo vertelde Merhy's manager Alain Vanackère aan La Libre Belgique. "We hebben de wil om het te doen, we hebben een zaal, alleen de financiële middelen ontbreken nog. Maar ik ben ervan overtuigd dat dit gevecht tegen een grote naam in het wereldboksen veel belangstelling zal wekken en dat we de middelen zullen kunnen mobiliseren om het in ons land te organiseren", verklaarde Vanackère.
 
Beide clans hebben 30 dagen om over de voorwaarden van de strijd te onderhandelen.
 
Andermaal... in sport is alles mogelijk!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top