De Neveneffecten komen niet terug, dus hier is een terugblik

Films |
Het hart van comedyminnend Vlaanderen sloeg woensdag even een slag over toen Het Nieuwsblad en Dag Allemaal aankondigden dat Neveneffecten een comeback zou maken. Maar helaas pindakaas: dit blijkt niet het geval te zijn. Om het leed wat te verzachten, blikken we even terug op de leukste momenten uit de carrière van het olijke kwartet.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Basta

Een van de hoogtepunten van Neveneffecten was het populaire komische televisieprogramma 'Basta', waarin Jonas Geirnaert, Lieven Scheire, Koen De Poorter en Jelle De Beule enkele actuele problemen aankaarten. De eerste afleveringen over de bankencrisis en nepnieuws hadden al succes, maar het programma kreeg nog meer bekendheid dankzij de uitzending van een reportage over belspelletjes.
 
In één van de afleveringen trok het viertal naar een niet nader genoemde telecomoperator om de trage telefonische helpdesk aan te kaarten. Ze verstopten zich in een container vlak voor de ingang van het hoofdkantoor. Op de zijkant stond een telefoonnummer dat direct gebeld werd door de beveilingsmensen van het bedrijf. Aan de andere kant van de lijn zaten de Neveneffecten, die het slachtoffer verschillende keuzemenu's lieten doorlopen en frequent doorschakelden.
 

Willy's en Marjetten

Van een heel andere grootteorde, maar daarom zeker niet minder grappig, is 'Willy's en Marjetten'. Deze productie van Neveneffecten en Bart De Pauw was geënt op de absurdistische stijl die sketchprogramma's als 'Monty Python's Flying Circus' groot maakte.
 
Hoewel het programma aanvankelijk op antenne niet zo populair was, kreeg 'Willy's en Marjetten' online meer succes. Een reeks afleveringen op YouTube werd al meer dan 100.000 keer bekeken. Eén van de meest hilarische fragmenten is die van het huwelijk van Saskia, vertolkt door Liesa Naert. Wanneer ze haar ex-vriend Nico (Jelle De Beule) uitnodigt om plaatjes te draaien op haar trouwfeest, loopt het evenement iets anders dan ze had verwacht...
 

Kabouter Wesley

Van een heel ander formaat is 'Kabouter Wesley', een absurde tekenfilmreeks over een chagrijnige kabouter met een erg kort lontje. Bedenker en stem van deze kleine driftkikker is Jonas Geirnaert, voor de andere stemmen kreeg hij hulp van Jelle De Beule. De filmpjes zijn gebaseerd op een cartoonreeks in het tijdschrift Humo en werden enkele jaren uitgezonden in 'Man Bijt Hond', de voorloper van 'Iedereen beroemd'.
 
Net zoals bij 'Willy's en Marjetten' kreeg ook 'Kabouter Wesley' een grote online aanhang. Zijn populariteit werd zo groot dat bedenker Geirnaert in 2009 zelfs werd uitgenodigd voor het Nederlandse praatprogramma 'De Wereld Draait Door'. Het meestbekeken fragment op YouTube (1,4 miljoen views) draait rond de kleine protagonist en een pratende gieter die in brand schiet als je twee keer "turbo" zegt.
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top