Belgische muziekfilms in de Proximus VOD catalogus voor Belgian Music Month

Muziek | Muziek en film zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, en dat blijkt ook uit de vaderlandse filmwereld. Biopics over opmerkelijke artiesten, films met een straffe soundtrack of de ontstaansgeschiedenis van een iconisch muziekcafé, ze zijn vanaf nu allemaal te vinden in de VOD catalogus van Proximus, onder de noemer 'Belgian Music Month'!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het iconische Gentse café Charlatan is een trekpleister bij uitstek voor een feestje met lokaal muzikaal talent. Het café werd in 1989 overgenomen door Bart Vrancken en Jo Van Groeningen, de vader van filmmaker Felix Van Groeningen. In 2000 namen Joris en Gerald Claes het café over. Zij maakten van de Charlaten het Gentse begrip dat het nu is.
 
Felix Van Groeningen baseerde zijn film ‘Belgica’ losjes op het verhaal van de twee broers die na zijn vader het café runden. In de film krijgen de uitbaters met problemen als geweld en drugs af te rekenen. En hoe meer hun café het centrum van het uitgaansleven wordt, hoe meer ze uit elkaar groeien.
 
‘Belgica’ is vanaf nu beschikbaar in de Proximus VOD Catalogus.
Naar de Proximus VOD Catalogus? Druk op het 'On Demand' of 'Shop'-knop van je afstandsbediening of ga rechtstreeks naar de VOD catalogus online!


The Sound of Belgium

De new beat, de voorloper van de Europese technomuziek, is uitgevonden in België. Artiesten als Telex en Front 242 experimenteerden met nieuwe, industriële geluiden en dj’s in de Ancienne Belgique en de Boccaccio lieten hun geheel revolutionaire stijl los op de dansende menigte. Dankzij hen kennen we vandaag muziekstijlen als rave, house en techno.
 
Die elektronische muziekcultuur in België blikt terug op die gloriejaren in de documentaire ‘The Sound of Belgium’ van Jozef Devillé. Artiesten als Dan Lacksman van Telex, Serge Ramaekers en Joey Beltram, maar ook Rocco Granata doen hun verhaal over het ontstaan van een nieuwe fuifscene, waarin verdovende middelen ook welig de ronde deden.
 
‘The Sound of Belgium’ is vanaf nu beschikbaar in de Proximus VOD Catalogus.
Naar de Proximus VOD Catalogus? Druk op het 'On Demand' of 'Shop'-knop van je afstandsbediening 
of ga rechtstreeks naar de VOD catalogus online!

Marina

Van Rocco Granata gesproken. Stijn Coninx verfilmde het levensverhaal van de accordeonspeler die als zoon van een Italiaanse gastarbeider naar België kwam in de jaren 40. Het leven van een steenkoolmijnwerker is zwaar en levensgevaarlijk labeur, maar Rocco kan dankzij zijn muzikale talent wel eens ontsnappen aan dat leven.
 
Matteo Simoni vertolkt de jonge Rocco Granata als een levensgenieter die eerder toevallig wereldberoemd wordt met zijn monsterhit ‘Marina’, een nummer waarvan de tekst niet eens af is wanneer hij in de studio duikt. Rocco zelf werd eer aangedaan met een gastrolletje als instrumentenverkoper.
 
‘Marina’ is vanaf nu beschikbaar in de Proximus VOD Catalogus.
Naar de Proximus VOD Catalogus? Druk op het 'On Demand' of 'Shop'-knop van je afstandsbediening 
of ga rechtstreeks naar de VOD catalogus online!

The Broken Circle Breakdown

Felix Van Groeningen regisseerde naast ‘Belgica’ nog een andere film met een hoog muzikaal gehalte. ‘The Broken Circle Breakdown’ verhaalt over Elisa (Veerle Baetens), een tattoo-artieste die een banjo spelende rebel ontmoet in een bluegrassband (Johan Heldenbergh). Ze vinden elkaar in de muziek, starten een gezin en leiden een goed leven. Totdat een dramatische gebeurtenis een onoverbrugbare kloof slaat tussen de twee.
 
De bluegrassmuziek in de film sloeg zo goed aan dat The Broken Circle Bluegrass Band nog meermaals optredens gaf nadat de prent uitkwam. Ze zongen oude traditionals als ‘Will the Circle Be Unbroken’ en ‘Wayfaring Stranger’, maar ook een prachtige versie van ‘If I Needed You’ van Townes Van Zandt.
 
‘The Broken Circle Breakdown’ is vanaf nu beschikbaar in de Proximus VOD Catalogus.
Naar de Proximus VOD Catalogus? Druk op het 'On Demand' of 'Shop'-knop van je afstandsbediening 
of ga rechtstreeks naar de VOD catalogus online!

Soeur Sourire

Kloosterzuster Jeannine Deckers zong regelmatig liedjes in het dominicanenklooster in Fichermont. Het klooster kreeg het idee om een plaat te maken met haar muziek die ze aan bezoekers konden meegeven. In 1963 trok de zuster naar Brussel om daar het nummer ‘Dominique’ op te nemen, aanvankelijk niet met de bedoeling om er munt of bekendheid uit te slaan. Maar de single kwam toch op de markt, en werd tegen alle verwachtingen in een wereldhit. Jeannine, onder de artiestennaam Soeur Sourire, werd een fenomeen.

Het opmerkelijke verhaal van de zuster die ineens de wereld veroverde is op film vastgelegd door Stijn Coninx. Ook in 1966 werd het verhaal al eens verfilmd met de naam ‘The Singing Nun’, maar die film met Debbie Reynolds (‘Singing in the Rain’) nam iets te vaak een loopje met de waarheid.

‘Soeur Sourire’ is vanaf nu beschikbaar in de Proximus VOD Catalogus.
Naar de Proximus VOD Catalogus? Druk op het 'On Demand' of 'Shop'-knop van je afstandsbediening 
of ga rechtstreeks naar de VOD catalogus online!Ook beschikbaar in de categorie “Belgian Music Month”:

Rundskop
De helaasheid der dingen
Midnight Cowboy
Turquaze
Dagen zonder lief
Black
Brussels by Night
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top