Clement (Club Brugge) versus Leye (Standard): de clash der Preud’homme-pupillen

Jupiler Pro League | Dé topper van speeldag 23 in de Jupiler Pro League wordt ongetwijfeld zondag uitgevochten in het Jan Breydel-stadion. Dan krijgt leider Club Brugge om 13u30 Standard over de vloer. Het wordt een duel tussen Philippe Clement en Mbaye Leye, twee voormalige leerlingen van Michel Preud’homme.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Clement en Leye zullen elkaar voor het eerst bekampen als coaches. Dat staat in contrast met de duels die ze tussen de lijnen uitgevochten hebben. Beiden stonden heel wat jaren rechtstreeks tegenover elkaar.

Clement stond te boek als verdediger, terwijl Leye dan weer een spits was in zijn actieve loopbaan. Terwijl Clement intussen zijn strepen al verdiend heeft als coach, staat Leye nog maar aan het begin van zijn trainersloopbaan. De Senegalees nam namelijk het Luikse roer over toen de Franse coach Philippe Montanier aan de deur werd gezet bij Standard. De twee kennen echter dezelfde rode draad door hun trainerscarrière: ooit functioneerden Clement en Leye als T2 onder ene Michel Preud’homme.

Gevestigde waarde Clement

Clement was meer dan 200 matchen lang de steun en toeverlaat van Preud'homme toen die Club Brugge onder zijn hoede had. Wanneer Preud’homme echter in 2017 koos voor een sabatjaar, stelden ze bij Club Brugge Ivan Leko aan als nieuwe T1. Clement trok naar Waasland-Beveren en liet zich daar prompt opvallen. Zo werd hij reeds in het tussenseizoen weggeplukt door Racing Genk. De Limburgers zouden geen spijt krijgen van hun beslissing. In 2019 speelde Clement met Genk kampioen. Dat was voor de coach het moment om terug te keren naar de oude liefde.

Intussen zit Clement reeds anderhalf jaar vast gebeiteld op de trainersstoel bij Club Brugge en leidde hij blauw-zwart evenzeer naar een titel. Club Brugge is een machine geworden die momenteel niet kan gevolgd worden door een andere Belgische club. De kloof met de concurrenten wordt week na week groter.  

Blitzstart Leye

Wie de laatste weken wat probeert te knabbelen aan die achterstand, is Standard. Sinds Mbaye Leye het roer er overnam, draait het een pak beter bij de Rouches. Zo begon Leye met vier opeenvolgende zeges aan zijn trainersloopbaan. Best een lekkere binnenkomer. Toch houdt Leye de voetjes aan de grond en beseft hij dat het echte werk nog maar moet beginnen.

De manier waarop Leye zijn ploeg wil laten voetballen, staat in schril contrast met zijn voorganger. Leye wil Standard op een dominante, strijdlustige en flamboyante manier laten spelen. Dat was onder de zakelijke Montanier compleet anders. Daarnaast geeft hij graag het vertrouwen aan enkele jongeren in de kern. De 18-jarige Belg Hugo Siquet is daar een mooi voorbeeld van. Leye haalde zijn mosterd bij, jawel, Preud'homme. Zo was hij vorig seizoen de hulpcoach onder de huidige technisch directeur van Standard.

Bedenkt Leye ook nu het juiste plannetje om Clement en Club Brugge het vuur aan de schenen te leggen? Het antwoord volgt op zondag vanaf 13u30. Volg de partij live op het kanaal van Eleven Pro League 1, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx. Andermaal... In sport is alles mogelijk!

De Proximus Pickx dienst biedt een nieuwe "interactieve" modus aan op zijn app (Android & iOS) en op het web. Dankzij deze nieuwe functie kunt u de samenstelling van de teams ontdekken, de wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de wedstrijden tussen de twee clubs in één klik terugvinden. Maar bovenal kunt u met de interactieve videospeler de mooiste wedstrijdacties direct herbeleven, met behulp van het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm. Met deze nieuwe functies ervaar je de prestaties van je favoriete team als nergens anders.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top