Vijf “easter eggs” die je waarschijnlijk ontgaan zijn

Films | “Easter egss” zijn grappen of verborgen verwijzingen in een film. Als je de eerste keer naar de film kijkt, vallen ze gewoonlijk niet op, maar de referenties zitten er wel degelijk in om filmfans te verrassen. Proximus Pickx lijst enkele van de beste "easter eggs" op.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Overloop de filmgeschiedenis en je zal zien dat heel veel filmmakers easter eggs in hun films hebben verwerkt. Ze moeten in eerste instantie worden gezien als knipogen naar de fans. Vaak moet je ook weten waar ze het juist over hebben, en vooral waar je naar moet zoeken. Het kan een verwijzing zijn naar een ander werk, een verborgen boodschap, of een cameo van een beroemd personage. Van 'Tron' tot 'Indiana Jones', de easter eggs zijn een integraal onderdeel van de popcultuur.

‘Tron’ en Pac-Man

In deze cultfilm uit 1982, geproduceerd door de Disney-studio's, wordt het personage van Jeff Bridges in een videospel gezogen. Aangezien easter eggs in overvloed aanwezig zijn in videospelletjes, is het logisch dat regisseur Steven Lisberger eraan dacht om ze in zijn film te verwerken. Wanneer de schurk in de film op het dek van een gevechtskruiser belandt, zie je duidelijk een Pac-Man op het bedieningsscherm.

‘Catch Me If You Can’

Deze populaire film vertelt het waargebeurde verhaal van Frank Abagnale, een oplichter die met miljoenen dollars van de Amerikaanse overheid aan de haal ging. In de film spelen Tom Hanks en Leonardo DiCaprio de twee hoofdrolspelers, de FBI-agent en de meesteroplichter. Als Frank gearresteerd wordt, is een van de agenten de echte Frank Abagnale - in een cameo.

‘Raiders of the Lost Ark’ en Star Wars

Steven Spielberg is een grote fan van eastereggs, hij heeft er in bijna al zijn films een paar gestopt. In ‘Raiders of the Lost Ark’ brengt de regisseur meermaals een hommage aan zijn vriend George Lucas en diens Star Wars-saga. Wanneer Indiana Jones voor het eerst de Ark ontdekt, zie je de hiërogliefen van zowel C3PO als R2-D2 op een muur van de tempel. George Lucas deed Steven Spielberg een wederdienst in de animatiefilm 'The Clone Wars', waarin de hoed van Indiana Jones verschillende keren voorkomt.


‘Back to the Future’ en Jaws 19

In de film van Robert Zemeckis wordt Marty McFly, wanneer hij in de toekomst aankomt, aangevallen door een hologram in de vorm van een haai. Het hologram vertelt hem dan dat 'Jaws 19' in de bioscopen wordt uitgebracht. Waarop Marty McFly antwoordt: "Hij ziet er altijd nep uit", verwijzend naar de haai in de eerste film. Een vleugje humor dat Steven Spielberg, de producent van de film, erg kon waarderen (hij stemde ook in met de neptrailer).

‘Fight Club’ en Starbucks

‘Fight Club’ zit sowieso vol verwijzingen naar de popcultuur en de consumptiemaatschappij in het algemeen, maar regisseur David Fincher kickt duidelijk op de referenties naar Starbucks. Om het feit aan de kaak te stellen dat Starbucks-logo’s alomtegenwoordig zijn in Amerikaanse steden, is in bijna elke scène van de film een Starbucks-beker te zien. Soms moet je goed zoeken, maar ze zijn overal!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top