Fans hopen dat documentaire over Britney Spears haar helpt bevrijden

Een nieuwe documentaire die volgende week uitkomt op het Amerikaanse televisiekanaal FX graaft diep in de beweging #FreeBritney. Onder die noemer vechten fans van popster Britney Spears voor hun idool, die al meer dan 12 jaar onder bewindvoering staat van haar vader.

Framing Britney Spears’ is gemaakt door journalisten bij de New York Times en valt onder de paraplu ‘The New York Times Presents’. In die documentairereeks zoomden ze al in op de Australische bosbranden, de dood van Breonna Taylor en verpleegkundigen die in New York in de frontlinie staan tegenover het coronavirus. Maar de aflevering die nog voor de release het meeste stof doet opwaaien, is die over Britney Spears, die op 5 februari verschijnt.
 
In de documentaire gaan de journalisten in op de hetze rond de bewindvoering van Britney. Nadat ze in de periode 2007-2008 een wel erg publiekelijke en gemediatiseerde breakdown had, werd door een rechter besloten dat ze mentaal niet stabiel genoeg was om haar eigen vermogen te beheren. Haar vader Jamie Spears kreeg de volledige controle over al haar bezittingen en de zangeres kreeg psychiatrische begeleiding. Dat wordt nog steeds gezien als het absolute dieptepunt van haar carrière.


 
Intussen zijn we ruim 12 jaar later en lijkt de popster al een hele tijd aan de beterhand te zijn. Toch beheert haar vader nog steeds haar hele hebben en houden. In 2019 ging de taak van bewindvoerder even naar een professional, maar intussen heeft Jamie de touwtjes weer stevig in handen. En dat is niet naar de zin van Britney. Vorig jaar probeerde ze met een rechtszaak nog de controle over haar eigen leven af te dwingen, maar de rechter had daar geen oren naar. Nog minstens tot september van dit jaar blijft Britney machteloos over haar eigen fortuin.
 
De fans van de zangeres hebben haar schreeuw om zelfbeschikking maar al te goed gehoord. Via de beweging en de hashtag #FreeBritney steunen zij hun idool door dik en dun. Op sociale media houden ze elk kleinste detail bij over de relatie tussen Britney en Jamie, en beschuldigingen van een onnodige gedwongen opname en onderdrukking deden al vaak de ronde. Op basis van de berichten onder #FreeBritney kijken de fans alvast met grote ogen uit naar de documentaire. Enkelen van hen maakten al hun eigen amateurdocumentaires, maar dat ook professionele journalisten zich over de zaak buigen, vinden ze duidelijk spannend.

Gelijkenissen met anthologieserie

Het is overigens niet de eerste keer dat de #FreeBritney-beweging enthousiast reageert op een televisieuitzending. ‘Rachel, Jack and Ashley Too’, de voorlopig laatste aflevering van de zwartgallige anthologieserie ‘Black Mirror’, gaat volgens verschillende fansites over de recente levensloop van de zangeres.
 
In ‘Rachel, Jack and Ashley Too’ speelt Miley Cyrus een popprinses die onder invloed van haar manipulatieve tante vrolijke muziek voor een jong publiek maakt. Eigenlijk wil ze zelf liever de donkere kanten van haar persoonlijkheid verkennen met haar nummers. De tante drogeert haar, en zelfs nadat de zangeres in een coma belandt, blijft die haar misbruiken. Een tieneridool die van haar familie geen zeggenschap krijgt over haar eigen leven, doet dat aan iemand denken?
 
Of de aflevering van ‘Black Mirror’ effectief over #FreeBritney gaat, is niet zeker. Schrijver Charlie Brooker zei dat hij vooral geïnspireerd was door de manier waarop er na hun dood geld verdiend wordt aan Prince, Whitney Houston en Amy Winehouse door hen als hologrammen te laten opdraven. Maar of er nu een echte link is met Britney of niet, de gelijkenissen met haar verhaal zijn er zeker.
 
De documentaire 'Framing Britney Spears' verschijnt op 5 februari op FX en FX On Hulu. Bij ons is de documentaire exclusief te zien in een aflevering van Telefacts NU op 18 februari om 21u55 op VTM.

Muziek

Bekijk alles
Top