Vijf vragen over de organisatie van de Australian Open 2021

Sport | Op 8 februari richt de tenniswereld volledig zijn blik op de Australian Open. Terwijl er wordt uitgekeken naar het eerste grandslamtoernooi van het jaar, raakt het sportieve aspect een beetje ondersneeuwd door de problemen vanwege corona. Daarom, vijf vragen over de organisatie van de Australian Open 2021.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Hoe ervaren de spelers de quarantaine?

Zodra een speler in Melbourne toekwam, werd er aan de sporter en staf in kwestie een verplichte quarantaine in een hotelkamer opgelegd. Dagelijks wordt er een coronatest afgenomen. Bij een negatief resultaat, mag de speler in een kwestie vijf uur zijn kamer verlaten om vervolgens een uitje te maken, te trainen of wat te eten. Het niet naleven van de regels staat op zware geldstraffen van minstens 20.000 Australische dollar, omgerekend zo’n 13.000 euro.

Zo bevinden 72 spelers zich in een strikte, strenge quarantaine momenteel. Dat komt omdat ze op hetzelfde vliegtuig zaten waar enkele mensen positief hadden getest. Dat is niet naar de zin van iedereen. De Spaanse tennisser Roberto Bautista Agut sprak zijn ongenoegen uit en vergeleek de quarantaine met “een gevangenis met wifi”. Ook de Française Alizé Cornet sprak van een situatie die “te gek voor woorden is”. Beide spelers excuseerden zich nadien voor hun woorden.

Waarom genieten sommigen van een speciale behandeling?

Voor een klein aantal tennisser is de situatie momenteel minder drastisch. Een speciale bubbel aan spelers is momenteel geïnstalleerd in Adelaide, op een paar honderd kilometer van Melbourne. Het gaat om de mannen Dominic Thiem, Rafael Nadal en Novak Djokovic en de vrouwen Simona Halep, Naomi Osaka en Serena Williams. In hun luxehotel beschikken ze over een kamer met een eigen balkon en fitnessruimte.

Ook hier stuit de “voorkeursbehandeling” op behoorlijk wat protest. De organisatie van de Australian Open komt echter altijd met hetzelfde antwoord. De bubbel in Melbourne was verzadigd, er moest elders een nieuwe bubbel geïnstalleerd worden.

Zullen de spelers in topvorm zijn?

Wanneer we deze nogal fragiele omstandigheden onder de loep nemen, mogen we toch enige vragen stellen bij de fysieke paraatheid van sommige spelers. Hoe nefast is zo'n isolatie van twee weken voor het lichaam en de geest, waarbij de speler in kwestie maar een paar uur de tijd krijgt om te trainen?

Zo is er een groter risico op het oplopen van blessures. Als de atleten in kwestie niet genoeg trainen, kunnen ze een deel van hun spiermassa verliezen die ze opgebouwd hadden.

Daarnaast zijn er evenzeer klachten over de kwaliteit van het eten in de hotels.

Kan de Australian Open alsnog uitgesteld worden?

Voor toernooidirecteur Craig Tiley is het opschorten van de Australian Open uitgesloten. De organisatie besloot al om de Australian Open naar een latere datum dan normaal te verschuiven. Het eerste grandslamtoernooi van het jaar start op 8 februari, dat is drie weken later dan anders.

In de aanloop naar de Australian Open worden ook nog specifiek enkele toernooien georganiseerd op Australische bodem, zodat de spelers de kans krijgen om te  wennen aan de omstandigheden.

Is er publiek welkom?

De organisatie van de Australian Open is best ambitieus op het gebied van toeschouwers toelaten. Ze willen namelijk in totaal zo’n 400.000 fans verwelkomen, wat neerkomt op zo’n 25.000 per dag. Dat is maar de helft van wat de Australian Open normaal aankan. Het contrast met andere grandslamtoernooien is best groot. Tijdens Roland Garros van enkele maanden geleden werden er maximum 1.000 mensen per dag toegelaten, de US Open werd achter gesloten deuren gehouden.

Hoe komt het dat men op de Australian Open zoveel supporters wil toelaten? De reden ligt voor de hand: de coronacijfers in Australië zijn meer dan goed. Er zijn amper tot geen coronagevallen op het eiland. De bewoners van Australië zijn dan ook ongerust door uitgerekend de organisatie van de Australian Open. Nu er zo’n 1.200 mensen van over de hele wereld naar Australië zijn afgezakt, vrezen velen voor een heropleving van het virus op het eiland. Dat sommige atleten klagen over de huidige quarantaineperiode, zorgt voor veel onbegrip bij de lokale bevolking.

Volg vanaf 8 februari alle wedstrijden van de Australian Open op de kanalen van Eurosport. Andermaal... In sport is alles mogelijk!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top