We willen allemaal een dreamteam kunnen opstellen in de gamemodus FUT van FIFA 21. Het is echter een beetje moeilijk om alle spelers te krijgen die je wil, tenzij je heel wat spelers aankoopt en doorverkoopt of echt geluk hebt met de packs. Om je een beetje te helpen in je zoektocht gaan we je niet uitleggen hoe je aan de beste spelers in het spel komt, maar hoe je een team bouwt dat bij je past en waarmee je online de beste spelers kunt uitdagen.

Je opstelling kiezen…

De eerste stap die je moet zetten voordat je een speler koopt, is bepalen in welke teamopstelling je wil spelen en je je het meest comfortabel voelt in het spel. Het is algemeen bekend dat je beter zal presteren in een speelstijl die goed bij je past dan door koste wat kost te proberen de opstelling van je idolen te kopiëren. De meest effectieve formaties dit jaar in FIFA 21 zijn de 4-2-3-1, 4-4-2 en 4-2-2-2. Als je nog niet zeker bent van je keuze, aarzel dan niet om ze uit te proberen tijdens verschillende wedstrijden. Zo kan je bepalen welke opstelling het beste bij je past en kan je je keuze laten afhangen van je speelstijl. Wij concentreren ons hier alleen op de 4-2-3-1 en 4-4-2, de twee meest gebruikte formaties dit jaar.

4-4-2 is het meest evenwichtige systeem, de basis van het voetbal. Als je een purist bent, kan dit wel eens de juiste opstelling voor je zijn. De formatie heeft geen echte gebreken, maar heeft ook geen echte sterke punten.

De 4-2-3-1 is al vele jaren heel populair in de verschillende edities van FIFA. Dit systeem is echt ideaal voor spelers die graag op balbezit spelen en de bal van voet tot voet laten gaan tot ze een gaatje vinden in de verdediging van de tegenstander. De opstelling is zeer solide op verdedigend vlak door zijn twee verdedigende middenvelders. De 4-2-3-1 focust zich een beetje meer op de verdediging dan de 4-4-2 en, zoals je kan zien op de afbeelding hieronder, heb je maar één aanvaller, wat problematisch kan zijn.

Zodra je je opstelling hebt gekozen, heb je al een grote stap gezet in de opbouw van je team. Je kan dan beginnen met het kiezen van je spelers. In een 4-4-2 zal je natuurlijk niet dezelfde behoeften hebben als in een 4-2-3-1. In een 4-4-2 heb je twee centrale middenvelders, dus die zullen zowel aanvallend als verdedigend werk moeten verrichten. In een 4-2-3-1 heb je daarentegen drie aanvallende en twee verdedigende middenvelders, en die laatsten hoeven aanvallend niet per se goed te zijn. Ze zullen verdedigend wel hun mannetje moeten staan.

…om je team beter te bouwen

Laten we nu eens de opstelling en de vereisten voor elke positie van deze twee formaties bekijken.

Wat de doelman en het verdedigende kwartet betreft, zullen de vereisten ongeveer dezelfde zijn, aangezien beide formaties vier verdedigers tellen. Voor de backs moet je proberen spelers te vinden die zowel relatief snel zijn als goede verdedigende vaardigheden hebben. Zo kan je de vleugelspelers van je tegenstanders, die vaak erg snel zijn, bijbenen. Als je vleugelverdedigers wat trager zijn, kunnen ze alleen vanop afstand toekijken en moet je duimen dat ze hun kansen niet benutten.

Centraal achterin zal de keuze van je spelers vrij “klassiek” zijn. Je zal centrale verdedigers moeten selecteren die groot en fysiek sterk genoeg zijn om de aanvallers van de tegenpartij tegen te houden. Als je bovendien snelle centrale verdedigers hebt, bevind je je in een heel goede positie om alle aanvalspogingen van je rivaal te verhinderen.

Voor het middenveld van je 4-4-2 moet je twee centrale middenvelders en twee vleugelspelers kiezen. Je twee centrale middenvelders zullen, zoals eerder in dit artikel gezegd, zowel aanvallend als verdedigend hun steentje moeten bijdragen. Als ze te verdedigend ingesteld zijn, zal je moeilijk kunnen aanvallen. En als ze te aanvallend ingesteld zijn, zal je op defensief vlak problemen krijgen. Om je te helpen bij je keuze van je spelers, kan je kijken naar het rendement van de verschillende protagonisten. Je zal spelers moeten kiezen met een hoog/hoog rendement (aanval/verdediging) of minstens één speler met zo’n rendement en een tweede die iets meer verdedigend denkt;(het duo Bruno Fernandes-N’Golo Kanté bijvoorbeeld).

Je vleugelspelers moeten snel zijn en goed kunnen dribbelen om de verdedigers van de tegenpartij te kunnen verrassen. Het meest ideale zou zijn dat ze ook goede verdedigende cijfers hebben, omdat ze ook verdedigend hun werk zullen moeten doen. Maar je komt bijna nooit zo’n speler tegen.

Laten we nu eens kijken naar de behoeften op het middenveld voor een 4-2-3-1. De verdedigende middenvelders zijn er om je verdediging te helpen en de opbouw van tegenstanders af te breken. Meestal zijn dit spelers die de opdracht krijgen om tijdens een aanval achterin te blijven en de passlijnen moeten afsnijden. Je zal spelers moeten zoeken die een goed rendement hebben en elkaar aanvullen. Je kan bijvoorbeeld een duo nemen met een rendement dat vergelijkbaar is aan dat van de spelers in een 4-4-2 of, als je echt heel defensief wil spelen, twee spelers met een gemiddeld/hoog rendement (aanval/verdediging).

De drie aanvallende middenvelders in onze 4-2-3-1 zijn er om aanvallende creativiteit te brengen en gevaar te creëren. De centrale speler van dit trio mag iets trager zijn dan zijn twee teamgenoten. De drie spelers moeten wel een zeer goede kwaliteit van passen en dribbelen en voldoende snelheid hebben om te kunnen versnellen na het passeren van hun directe tegenstander. Zij zijn echt de spelers die het spel zullen maken en je spits de ballen zullen geven waarmee hij de actie zo simpel mogelijk kan afronden.

We hebben bijna alle spelers van de 4-2-3-1 en 4-4-2 doorgenomen. We moeten echter nog één belangrijke positie bespreken, die van spits. Hij is inderdaad de speler die de goals scoort en je wedstrijden beslist.

Als je voor de 4-2-3-1 hebt gekozen, zal je slechts één speler op die positie hebben. Jij bepaalt dus je speelstijl. Moet je spits wegen op de verdediging van de tegenstander en dienst doen als pivot voor je aanvallende middenvelders? Of, omgekeerd, wil je liever diep lopen in de rug van de verdediging van de tegenpartij?

In het eerste geval heb je een aanvaller nodig die fysiek sterk is om de bal te kunnen beschermen voordat hij hem op de best mogelijke manier teruggeeft aan zijn medespelers. Zijn passing moet dus ook goed zijn.

In het tweede geval moet je gericht zoeken naar een speler met snelheid die goed kan afwerken.

Wat de keuze van de spitsen voor de 4-4-2 betreft, kan je twee snelle spelers nemen om diep te lopen en de ruimte achter de verdediging te benutten. Wij raden je echter aan om te kiezen voor een meer complementaire oplossing met een snelle en wendbare speler, gekoppeld aan een meer fysieke speler die als pivot speelt en zelf kansen kan afmaken wanneer hij een pass ontvangt in het strafschopgebied van de tegenstander.

We komen aan het eind van dit artikel en hopen dat het je zal helpen bij het bouwen van je toekomstige dreamteam of, op zijn minst, een competitief team dat je plezier en resultaten zal brengen! Aarzel niet om je opstelling op sociale media te posten en ons te taggen, zodat we geïnspireerd kunnen geraken door je creaties!