Belgische trappisten in trek bij filmmakers en sterren

Films | Nu Achel sinds deze maand niet langer een trappist genoemd mag worden, telt ons land nog maar vijf bieren die die prestitigeuze titel dragen. De bieren van de monniken hebben internationaal een pak beroemde fans.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Alle trappisten zijn abdijbieren, maar niet alle abdijbieren zijn trappisten. In België alleen al worden een twintigtal bieren in abdijen gebrouwen, maar slechts vijf ervan mogen het label trappist dragen. Voor buitenstaanders is het niet altijd even duidelijk, maar er is wel degelijk een verschil. Een authentieke trappist moet aan strenge voorwaarden voldoen. Zo moet het bier geheel in de onmiddellijke omgeving van een trappistenabdij gebrouwen worden en moeten de monniken het hele proces uitvoeren.
 
Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren zijn de vijf Belgische bieren die nog steeds aan die voorwaarden voldoen. Niet-Belgische trappisten zijn La Trappe en Zundert in Nederland, Spencer in de Verenigde Staten, Engelszell in Oostenrijk, Tre Fontane in Italië en Tynt Meadow in Engeland.

Filmen tussen monniken

Trappistenbieren hebben internationale faam en dat trekt ook filmmakers aan. Zo is er de Frans-Belgische film ‘Une chanson pour ma mère’, over een Ardense familie die er alles aan doet om de laatste wens van hun moeder te vervullen: de Nederlandse zanger Dave ontmoeten. Een groot deel van de film is opgenomen in de abdij van Orval, waar een van de personages monnik is.
 
Regisseur Joël Franka spreekt vol lof over de ontmoeting met de Cisterciënzers. “Ik heb een avond doorgebracht met de ‘echte’ monniken om met hen te praten over wat we wilden doen. Ze waren nieuwsgierig, aandachtig en open. Het werd een onvergetelijke avond tussen de muren van de abdij, want de monniken doorbraken hun gelofte van stilte om me met vragen te bombarderen. Niet om me te testen, maar gewoon omdat ze geïnteresseerd waren."

Bekende fans

Daniel Radcliffe, de Britse acteur die we allemaal kennen als Harry Potter, is een enorme liefhebber van trappisten. Zodra hij de wettelijke leeftijd had bereikt om alcohol te mogen drinken, zakte hij af naar de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren. De acteur wilde dat de trappist die ze daar brouwen de eerste alcoholische drank was die hij legaal dronk.
 
Ook onze voetballer Thomas Meunier sprak zijn liefde al uit voor een trappist, namelijk Orval. In een uitzending van ‘Hep Taxi!’ op RTBF vertrouwde de verdedigende Rode Duivel toe dat hij nooit de kans laat schieten om er eentje te degusteren wanneer hij in het land is. En meestal doet hij dat met zijn grootouders.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top