De vrouwen van de NFL

Sarah Thomas is 47 en wordt de eerste vrouwelijke scheidsrechter tijdens een Super Bowl.

Haar nominatie tot Down Judge voor de belangrijkste afspraak van het jaar is een beloning voor haar zes jaar werk in de League, maar het is ook een belangrijk moment voor de Amerikaanse sport. Sommige hogere functies worden in de NFL door vrouwen uitgeoefend. Volg de Super Bowl LV live om 00u40, tijdens de nacht van 7 op 8 februari.

Sarah Thomas volgt het voorbeeld van haar broer

Sarah Thomas is een intensieve sportster, afkomstig van de staat Mississippi. Ze speelt uitstekend basketbal en verdedigde de kleuren van de University of Mobile vooraleer ze scheidsrechter werd in het American football, net zoals haar broer. Nadat ze lang op universitair niveau speelde, werd ze in 2015 door de NFL aangeworven.

Shannon Estin, de allereerste vrouwelijke scheidsrechter van de NFL

Sarah Thomas is de eerste vrouwelijke scheidsrechter onder contract bij de NFL, maar de eerste die deze rol vervulde, was Shannon Eastin. In 2012 vonden de League en de Scheidsrechtervereniging geen akkoord voor de start van het seizoen. De NFL besliste dan maar een beroep te doen op vervangers, waaronder Shannon Eastin. In Week 1 was ze scheidsrechter tijdens de match tussen de Detroit Lions en de Los Angeles Rams. Na drie dagen sloten de League en de Vereniging wel een akkoord en namen de officiële scheidsrechters hun plaats in.

Katie Sowers, hulpcoach bij de San Francisco 49ers

Katie Sowers is 34 en de hulpcoach voor de aanvallers van de San Francisco 49ers. Ze was daarmee de eerste vrouw die als personeelslid van een team deelnam aan een Super Bowl. Dat was in 2019 (de 49ers verloren toen tegen de Kansas City Chiefs). Ze is ook de eerste trainer van de NFL-staff die openlijk voor haar homoseksualiteit uitkwam. Katie Sowers is op meer dan één vlak een pionier.

Virginia Halas McCaskey, eigenares van de Chicago Bears

Virginia Halas McCaskey heeft vrijwel alle wedstrijden in de geschiedenis van de Chicago Bears gezien. Ze is geboren in 1923, drie jaar nadat haar vader, George Halas, het team oprichtte. En zij nam over in 1983. De Bears hebben intussen de Super Bowl XX (1985) gewonnen en de Super Bowl LXI (2006) verloren.

Gayle Benson, eigenares van de New Orleans Saints

Sinds het overlijden van haar man, Tom Benson, in 2018, is Gayle Benson eigenares van de New Orleans Saints en de New Orleans Pelicans. Net zoals de weduwe van Paul Allen, de medeoprichter van Microsoft, is zij meerderheidsaandeelhouder van een NFL-team én een NBA-team (de Seattle Seahawks en de Portland Trail Blazers in het geval van Jody Allen). In totaal zijn bijna een derde van de NFL-teams in handen van vrouwen.

Spelen binnenkort ook vrouwen in de NFL?

Misschien zien we ooit wel een vrouw in de NFL. Sarah Fuller (21 jaar) gooide vorige herfst hoge ogen in haar team van de Vanderbilt University (Tennessee). Ze is een kicker en de eerste vrouw die tijdens een footballmatch van de universiteitsteams scoorde. Een hele prestatie die zelfs tot in het Witte Huis gekend was, want het team van Joe Biden stelde haar voor deel te nemen aan de inhuldigingsceremonie van de nieuwe Amerikaanse president. Zal zij op een dag in een NFL-team worden gedraft?

Nieuws

Bekijk alles
Top