Internet zal nooit meer hetzelfde zijn als je deze drie documentaires over online privacy hebt bekeken

We zijn meer en meer verbonden via het internet en delen ons hele leven op het wereldwijde netwerk. Hoe vaak we ook denken dat we het delen van onze gegevens onder controle hebben, blijft het maar de vraag of dat we ook echt veilig zijn op internet. Proximus Pickx bekeek drie documentaires over online privacy en gegevensbescherming. We waarschuwen je alvast dat je nooit meer op dezelfde manier naar je computer of smartphone zal kijken.
 

The Great Hack

Heb je ooit al een advertentie op Facebook zien staan waardoor je je afvraagt of het sociale netwerk je afluistert via de microfoon van je toestel? In 'The Great Hack' nodigt Netflix je uit om het schandaal rond Cambridge Analytica te ontdekken. Het Brits-Amerikaans databedrijf combineerde datamining van Facebook-gegevens, data-analyse en direct marketing met strategische communicatie voor verkiezingscampagnes. Omdat er geruchten gaan dat Donald Trump zijn presidentschap heeft te danken aan Cambridge Analytica, moest Facebook-baas Mark Zuckerberg twee jaar geleden getuigen voor het Amerikaanse Congres.
 
Deze documentaire laat zien hoeveel invloed het internet heeft op ons denken. Meer nog, deze documentaire toont  in hoeverre wat we op het scherm zien gecontroleerd en met voorbedachten rade bestudeerd wordt. Kortom: op internet is er nooit sprake van toeval.
 
Je kan 'The Great Hack' nu bekijken op Netflix, beschikbaar als tv-optie bij je abonnement van Proximus Pickx!
 

The Social Dilemma

Als je op Google de zinsnede "klimaatverandering is..." invoert, krijg je resultaten die gebaseerd zijn op jouw locatie en interesses. Dat is geen toeval, maar een zeer specifieke techniek die de zoekgigant gebruikt. In deze documentaire spreken een hele reeks social media-experten zich uit tegen deze techniek. Hun getuigenis is bovendien opvallend, omdat hun onderzoek de basis heeft gevormd voor de doorgedreven zoektechnieken van Google. We twijfelen er niet aan dat je na deze documentaire iets voorzichtiger zal zijn met wat je in de zoekmachine van Google typt.

Je kan 'The Social Dilemma' nu bekijken op Netflix, beschikbaar als tv-optie bij je abonnement van Proximus Pickx!
 

Terms and conditions may apply

Deze documentaire toont hoe overheden en bedrijven ons tot in de kleinste details leren kennen via internet en te weten komen hoe we onze telefoons gebruiken. Regisseur Cullen Hoback vraagt zich daarom luidop af of privacy dood is. In zijn woorden wordt het al snel duidelijk dat Silicon Valley weinig op heeft met anonimiteit. Dit heeft volgens hem ertoe geleid dat moderne techgiganten zoals Google en Facebook sociale media gebruiken als een geweldig effectief surveillance-instrument.
 

Films

Bekijk alles
Top