Terwijl het Global Finals-weekend van het circuit BLAST Premier volop aan de gang was, kreeg Team Vitality een boete van 10.000 dollar voor sniping. Dat heeft de ESIC (Esports Integrity Commission) via een persbericht op Twitter aangekondigd.

 

 

Wat is er gebeurd?

Maar waarom kreeg een van de beste ploegen ter wereld die boete? Voor zij die het misschien niet weten: het Vitality-team heeft de afgelopen maanden zijn intrek genomen in het prestigieuze Stade de France. Het doel: de spelers in offline toernooiomstandigheden onderdompelen om de gevolgen tegen te gaan van de gezondheidscrisis, die alle live-evenementen heeft afgelast. De spelers spelen de wedstrijden dus in dezelfde room, met naast hun de staf. Hierdoor kunnen we de spelers en de reacties van het team observeren via de webcams die in de zaal hangen.

Maar via de camera’s merkten de kijkers iets op tijdens de wedstrijd tussen de bijen en Team Liquid in de halve finale van de upper bracket. De meest oplettenden zagen inderdaad een scherm achter Shox en zijn teamgenoten. Een scherm dat… de wedstrijd in kwestie uitzond, met een paar minuten vertraging. Vanaf het moment dat het scherm te zien was op de officiële live van BLAST, ontstond er commotie in de chat. Enkele ogenblikken later nam een BLAST-commissaris, Andrew Haworth, contact op met Team Vitality en eiste hij dat het scherm zo snel mogelijk werd uitgezet. Maar het kwaad was geschied en de commissaris zag zich verplicht de fout te melden aan de ESIC.

Geen bewijs van “kwaad opzet”

Na analyse van de beschikbare beelden en de tijdens de wedstrijd opgenomen communicatie stelde de ESIC iedereen gerust. Volgens de ESIC is er geen bewijs gevonden van kwaad opzet. Uit onderzoek van het materiaal “kan namelijk niet worden afgeleid dat de spelers gebruik maakten van informatie uit de stream of dat zij in hun wedstrijden een voordeel haalden door schending van de code“. Volgens de commissie was het feit dat in de zaal een scherm aanstond meer het gevolg van nalatigheid van de staf dan van een echte wil om vals te spelen. Om de spelers niet te straffen, kreeg de Franse organisatie, die haar fout meteen toegaf, een boete van 10.000 dollar opgelegd.

Copyright afbeelding: EPICENTER