Vroeg uit de veren voor ‘Reizen Waes’ in Limburg

In Limburg doet Tom Waes er weer alles aan om de streek te ontdekken zonder te vervallen in toeristische clichés. Dit zijn onze favoriete momenten uit de reis door de gezapige provincie.

In Limburg vind je trekpleisters als de Lommelse Sahara en Bokrijk, maar daar trekt Tom uiteraard niet naartoe. Hij begint wel in de cités in Genk, woonwijken die in het verleden niet altijd de beste reputatie hadden. Multiculturaliteit is er een evidentie. De wijken werden namelijk opgetrokken om gastarbeiders die in de mijnen kwamen werken een huis aan te bieden. “Iedereen is zwart wanneer die uit de mijn komt”, zeggen de locals die Tom rondleiden. Intussen gaat het er in de wijken ook een pak rustiger aan toe.
 
Tom trekt daarna naar Haspengouw, tussen de fruitbomen. Liet hij zich dan toch verleiden door een toeristische plek? Wel, de Chaussée d’Amour kan misschien bezwaarlijk toeristisch genoemd worden. De steenweg staat bekend om de vele huisjes van plezier. Jean-Marie leidt hem rond. Die was vroeger fruithandelaar, tot hij in zijn winkel andere waren besloot te verkopen. “Ik ben er heel toevallig in gerold”, zegt hij. Tom trekt grote ogen bij het zien van de verstevigde lattenbodems en de rol papier die over de matrassen wordt getrokken.

Pompernol
 
Al even grote ogen trekt Tom wanneer hij hoort dat een vlaaienverkoopster nog nooit in Antwerpen is geweest. Die taarten koopt hij overigens voor vier zussen die al veertig jaar wekelijks samenkomen om een kaartje te leggen. Tom snapt niets van hun spel, en ook de vrouwen lijken soms aan de regels te twijfelen, maar wij voorspellen het nu: Pompernol wordt een nieuwe hype!


Limburg is multicultureel, en dat betekent dus ook dat je er religies van elk allooi kan vinden. Tom staat al om 2 uur op om het ochtendgebed met een gemeenschap Sikhs te volgen. Elke ochtend van 3 tot 6 bidden en mediteren om daarna gewoon te gaan werken, volgens hen word je dat wel gewoon. Na het ochtendgebed rijdt Tom meteen naar de volgende religieuze gemeenschap: de bikerclub Property of Jesus. Zij zijn de enigen die met elke andere motorbende overweg kunnen en treden al eens op als bemiddelaar. Zij mogen de territoria van andere clubs doorkruisen, en daarbij houden ze zich perfect aan de verkeersregels.


Veel nachtrust is Tom in Limburg niet gegund, want de volgende ochtend is hij alweer vroeg uit de veren. Hij heeft afgesproken met Stefan Goris, Limburger en ex-wereldkampioen sledehonden racen, in de categorie sprint. Hij oefent – met wielen weliswaar – in het Nationaal Park Hoge Kempen. Tom heeft al wat ervaring met sledehonden en denkt dat hij het park tijdens de training zal kunnen bezichtigen, maar dat is buiten de snelheid van de honden gerekend. Uiteindelijk heeft hij er niet veel van gezien.
 
Het immer gastvrije Limburg zou binnenkort wel eens een pak meer toeristen kunnen verwelkomen, want de laatste beelden tonen een onovertroffen natuur.

Films

Bekijk alles
Top