Hoe Club Brugge 30 jaar geleden Cercle Brugge bombardeerde

Jupiler Pro League | Echte derby's tussen twee clubs uit dezelfde stad, daar kent ons kampioenschap er maar weinig van. Sinds dit seizoen is er die van Antwerpen, maar ook vooral die van het Venetië van het Noorden tussen Club en Cercle Brugge. Dertig jaar geleden vernederde Club zijn rivaal.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Een derby is altijd een heel speciale wedstrijd. In de stad waar het plaatsvindt, is het altijd een drukte van jewelste. Alle fans willen zien wie gekroond wordt tot het beste team van de stad. In een dergelijke wedstrijd is de verslagen ploeg gedoemd om tot de volgende wedstrijd te leven met de schande van de nederlaag.
 
In Brugge is de plaatselijke derby vaak in het voordeel van Club uitgevallen. Het moet gezegd worden dat de spelers van blauw-zwart op een veel hoger niveau zitten dan de ploeg van Cercle. Dat merken we vooral aan het aantal overwinningen van Club, dat duidelijk hoger ligt dan hun Brugse tegenhangers: 92 tegenover 32.
 
Vernederd door Club
 
Dertig jaar geleden, bijna op de dag af, speelde Club Brugge gastheer voor Cercle Brugge in het kampioenschap. 27 januari 1991 staat in de geschiedenis gegrift om één simpele reden: het was de grootste overwinning ooit van de Club tegen Cercle. De score? Een gewelddadige 10-0.
 
In die tijd had Club een aardig team met Farina, Cossey, Ceulemans, Staelens, Verlinden, Van der Elst en Booy. Farina scoorde drie keer en Ceulemans twee keer, en dat voor de ogen van 15.000 toeschouwers. Voor Cercle blijft deze wedstrijd een traumatische ervaring.
 
30 jaar later: Club is nog steeds favoriet
 
Dit jaar kunnen we het ons maar moeilijk voorstellen dat Club opnieuw tien goals in het kamp van Cercle zou maken, net als in 1991. Blauw-zwart blijft echter de grote favoriet van de derby die Cercle al sinds 30 oktober 2013 niet meer gewonnen heeft.  
 
Met de nieuwe spits Bas Dost zal Club Brugge waarschijnlijk wel wat stof doen opwaaien, terwijl de groene spelers van Paul Clement op Hotic en Hazard zullen rekenen om niet in het stof te bijten. Zeker omdat Cercle zich al enkele weken in een vrije val bevindt, met al 10 wedstrijden zonder overwinning (slechts 1 gelijkspel).

Andermaal… In sport is alles mogelijk!

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen lang op de zenders van de Eleven Sports, beschikbaar in het pakket All Sports van Proximus Pickx.
 
De Proximus Pickx dienst biedt een nieuwe "interactieve" modus aan op zijn app (Android & iOS) en op het web. Dankzij deze nieuwe functie kunt u de samenstelling van de teams ontdekken, de wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de wedstrijden tussen de twee clubs in één klik terugvinden. Maar bovenal kunt u met de interactieve videospeler de mooiste wedstrijdacties direct herbeleven, met behulp van het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm. Met deze nieuwe functies ervaar je de prestaties van je favoriete team als nergens anders.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top