Na een tussenseizoen vol memorabele transfers en een welverdiende rust voor de spelers, is het tijd voor de grote terugkeer van het LEC! Dit is een geweldige kans voor ons om de verschillende teams te analyseren die op de Summoner’s Rift zullen strijden in de ongeveer acht weken durende competitie. Wat staat er op het spel? Een plaats in de play-offs en een kans om gekroond te worden tot grote kampioen van de spring split 2021!

 

Astralis

Na de rebranding van Origen, nu Astralis, in september 2020, lijkt de mercato moeilijk te zijn verlopen voor de Deense organisatie. De vaststelling is eenvoudig: na een voorjaarssegment 2020 waarin het team op de derde plaats eindigde, heeft het team moeite gehad om de bevredigende resultaten vast te houden. Origen eindigde inderdaad op de laatste plaats met een nogal matige score van 6-12.

Het lijkt er in ieder geval op dat het management van Origen zijn team niet wist te behouden. Het enige overgebleven lid van het 2020-team is Nukeduck. Alphari, een van de belangrijkste troeven van het team, heeft het team verlaten om zich aan te sluiten in de LCS bij Team Liquid. Wat de nieuwkomers betreft heeft Astralis wel de botlane van mousesports, bestaande uit Jeskla en promisQ, kunnen aantrekken. De Zweed krijgt dus de kans het op te nemen tegen zijn vroegere G2-kameraden.

 • Matti “WhiteKnight” Sormunen
 • Nikolay “Zanzarah” Akatov
 • Erlend “Nukeduck” Våtevik Holm
 • Jesper Klarin “Jeskla” Strömberg
 • Hampus “promisq” Abrahamsson

Excel Esports

2020 was een moeilijk jaar voor Excel Esports. Het team miste de play-offs van beide splits met een balans van 7-11 en 8-10. Hoewel sommigen er een lichte verbetering in zien, was hun tweede split nog steeds niet goed genoeg in vergelijking met het gemiddelde niveau in de competitie vorig jaar.

Het team zag zijn jungler Caedrel vertrekken. Nadat hij met het LEC-team het casten had uitgeprobeerd, lijkt het erop dat de speler de smaak te pakken heeft gekregen en daarom komend seizoen als freelance caster zal gaan werken. Hoewel hij niet meer op de Rift te zien zal zijn, zullen we wel naar zijn analyses kunnen luisteren, altijd relevant afkomstig van een speler die de internationale scene al enkele jaren kent. Dan, voormalig jungler van Fnatic Rising, het academy team van de Britse organisatie, zal hem vervangen. Met zijn ex-team behaalde de jonge speler topplaatsen in het reguliere seizoen en in de play-offs van de Northern League. Een andere opmerkelijke nieuwkomer is midlaner Czekolad, die overkwam van AGO Rogue. We hopen dat het nieuwe duo mid-jungle beslissend genoeg zal zijn om de resultaten te verbeteren van het team, dat met Patrik een sterke speler op de botlane heeft.

 • Felix “Kryze” Hellström
 • Daniel “Dan” Hockley
 • Pawel “Czekolad” Szczepanik
 • Patrik “Patrik” Jíru
 • Tore “Tore” Hoel Eilertsen

FC Schalke 04

Schalke 04 begon slecht aan zijn seizoen, maar het team gaf ons een van de zotste remontadas in de geschiedenis van het LEC. Na de zomer te zijn begonnen met 8 nederlagen, zette het team, geleid door zijn jungler Gillius, een waanzinnige prestatie neer met niet minder dan 11 overwinningen op een rij. In de tweede ronde van de play-offs maakte MAD Lions helaas een einde aan de comeback.

Het zal niemand verbazen dat ADC Forg1ven naar de uitgang werd verwezen na een opruiende tweet over het management van de ploeg. Hij had aan het begin van het seizoen trouwens slechts een paar wedstrijden gespeeld, voordat hij werd vervangen door Neon. De laatstgenoemde zal niet vergezeld worden door de Koreaanse support Dreamz, maar door LIMIT, rechtstreeks overgekomen van SK Gaming. Het team versterkte zich ook met een import uit de LCS, toplaner Broken Blade, die waarnemers aan de andere kant van de Atlantische Oceaan beschouwen als een van de beste op zijn positie in de LCS. Om dit jaar goed te presteren, zal het team hetzelfde recept moeten toepassen dat het aan het eind van vorig seizoen op tafel bracht en moeten leren om op zijn sterke punten te spelen. Anders zou een remontada deze keer wel eens veel moeilijker kunnen zijn.

 • Sergen “Broken Blade” Çelik
 • Erberk “Gillius” Demir
 • Felix “Abbedagge” Braun
 • Matúš “Neon” Jakubcík
 • Dino “LIMIT” Tot

Fnatic

Dit was een van de favorieten van het vorige seizoen. Het eerste deel van het seizoen verliep zonder grote problemen voor Fnatic, met een eindstand van 13-5, net achter de reus G2. De summer split ging echter minder vlot voor Rekkles‘ teamgenoten, die de split op de 4e plaats beëindigden achter teams als MAD Lions en Rogue.

Na een wisselvallig seizoen en bijzonder teleurstellende Worlds voor midlaner Nemesis, was het voor de meeste waarnemers duidelijk dat hij niet bij Fnatic zou blijven. Zijn rol wordt overgenomen door onze Belg Nisqy, die terugkeert naar Europa na twee seizoenen in de VS bij Cloud9. Maar de echte schok van deze mercato was natuurlijk de transfer van sterspeler en ADC Rekkles naar aartsrivaal G2 Esports. Om de lege plek op de botlane te vullen haalde Fnatic Upset, ook een gerenommeerde AD Carry. Nisqy zou trouwens ook de taak van leider op zich nemen, een rol die hij bij Cloud9 enorm goed onder de knie had. Als de cohesie er komt binnen het team zal Fnatic ongetwijfeld een meer dan behoorlijk spelniveau laten zien.

 • Gabriël “Bwipo” Rau
 • Oskar “Selfmade” Boderek
 • Yasin “Nisqy” Dinçer
 • Elias “Upset“Lipp
 • Zdravets “Hylissang” Iliev Galabov

MAD Lions

Het moet gezegd worden, MAD Lions gaf ons vorig jaar een scenario dat een film waard is. Het team, dat als outsider startte aan de competitie met een team volledig samengesteld uit rookies, kon slechts een paar wedstrijden op het podium spelen voordat het coronavirus alle teams terug naar hun gaming house stuurde.

Maar dat deed MAD Lions niet twijfelen en ze wisten zich zelfs te verzekeren van een plaats in de play-infase van de Worlds 2020. Jammer genoeg slaagden carrys Humanoid en Carzzy er niet in hun talent op het internationale toneel te laten zien. Het team voor het seizoen 2021 is niet enorm veel veranderd. Jungler Shadoow moet wel zijn plaats afstaan aan Elyoya, rechtstreeks overgekomen van Movistar Riders na een eerste plaats in de Superliga. De grote wijziging in dit team is echter de komst van Armut, de toplaner uit Turkije. Ter herinnering, deze speler had zich voor de ogen van de hele wereld doen opmerken met een uitstekende prestatie op de Worlds 2020. Met dit team beschikken de MAD Lions over alle nodige middelen om verder te gaan op hun elan en om een mooi scenario te schrijven in het seizoen 2021.

 • Irfan “Armut” Berk Tükek
 • Javier “Elyoya” Prades
 • Marek “Humanoid“Brázda
 • Matyáš “Carzzy” Orság
 • Norman “Kaiser” Kaiser

Misfits Gaming

Moeilijk seizoen voor Misfits Gaming in 2020. Nadat ze de boot tijdens het voorjaarssegment drijvende wisten te houden, hadden de leden van het team het moeilijk om de meubelen te redden tijdens de tweede helft van het seizoen.

Het team moest schoon schip maken om er het maximale proberen uit te halen. We namen afscheid van de legendarische Febiven, die vertrok naar het academy team van Fnatic. Op zijn stoel zullen we Vetheo aan het werk zien, een jonge Franse midlaner van wie het talent de landsgrenzen blijkbaar heeft overschreden. De staff lijkt de koe bij de horens te hebben gevat door ook een vervanger aan te nemen voor zowel de toplane als voor de rol van support. Het team zal dus de mogelijkheid hebben om het geweer van schouder te veranderen tijdens het seizoen. Aangezien Agresivoo momenteel in de LFL speelt, verwachten we dat HiRit de toplane voor zijn rekening zal nemen.

 • Tobiasz “Agresivoo” Ciba / Shin “HiRit” Tae-min
 • Iván Martín “Razork” Díaz
 • Vincent “Vetheo” Berrié
 • Kasper “Kobbe” Kobberup
 • Petr “denyk” Haramach / Oskar “Vander” Bogdan

Rogue

Rogue maakte, op zijn zachtst gezegd, indruk in het vorige seizoen. Het team, dat lang niet het aura heeft van concurrenten zoals Fnatic of G2, wist zich echter bij veel gelegenheden staande te houden tegen hen. Het enige zwakke punt in de samenstelling is de toplane. Toplaner Finn was niet in staat om tijdens de twee segmenten consistent te zijn. Ofwel dwong hij zijn teamgenoten om in te grijpen, zelfs als dat betekende dat ze de andere helft van de map moesten opgeven, ofwel liep het team een onoverbrugbare achterstand op naarmate de wedstrijd vorderde. Met dit in het achterhoofd heeft het management van Rogue er waarschijnlijk goed aan gedaan Odoamne, voormalig toplaner van MAD, aan te werven. In de positie van support neemt Trymbi de taak van Vander over.

 • Andrei “Odoamne” Pascu
 • Kacper “Inspired” Sloma
 • Emil “Larssen” Larsson
 • Steven “Hans Sama” Liv
 • Adrian “Trymbi” Trybus

SK Gaming

Zelfde vaststelling als bij Schalke 04 voor SK Gaming, maar dan zonder de remontada. Het team verloor 4 van zijn leden tijdens de afgelopen mercato, onder andere Trick, die met pensioen gaat, maar ook Crownshot die naar Gen G trok als content creator. Het team krijgt dus een nieuwe look en zet in op individuele talenten. Jezu, bijvoorbeeld, zal op de botlane spelen. Het talent ontpopte in de LFL door daar de finals van 2020 te winnen. Hij zal vergezeld worden door Treatz, een bekende internationale support die terugkeert uit de VS na enkele jaren doorgebracht te hebben bij het topteam TSM. Kleine verrassing: volgend jaar hebben we nog een Belg in het LEC, in de persoon van Blue. Gevreesd in solo queue, is het alleen nog maar afwachten of de chemie er komt en of het team in staat is om op te boksen tegen de reuzen binnen de scene.

 • Janik “Jenax” Bartels
 • Kristian “Tynx” Østergaard
 • Ersin “Blue” Gören
 • Jean “Jezu” Massol
 • Erik “Treatz” Wessén

Vitality

Helaas voor de bijen liet Vitality in 2020 een van de slechtste seizoenen uit zijn geschiedenis optekenen. Slechts twee overwinningen in de spring split en een vrij lage winrate in de zomer zijn hiervan het bewijs. En toch is er niet enorm veel veranderd binnen het team in de aanloop naar het seizoen 2021. Cabochard, de emblematische toplaner van de formatie, is wel vertrokken. Vitality vertrouwt op Szygenda, voormalig lid van Rogue’s academy team, om hem waardig te vervangen. Wat de spelers betreft, is dat de enige wijziging. De Fransman Duke zal het team wel opnieuw coachen.

 • Mathias “Szygenda” Jensen
 • Duncan “Skeanz” Marquet
 • Aljoša “Milica” Kovandžic
 • Markos “Comp” Stamkopoulos
 • Labros “Labrov” Papoutsakis

G2 Esports

Een introductie is niet nodig, we hebben hier een van de favorieten, zo niet de enige, voor het komende LEC-seizoen. Na het vertrek van captain Perkz naar het Amerikaanse Cloud9, heeft G2 Esports grote indruk gemaakt door Rekkles aan te werven als botlaner. Verder noteren we geen veranderingen binnen het team, en gezien de prestaties van de ploeg in het seizoen 2020 is dat heel logisch.

G2 is een van de enige Europese teams die de Chinese en Koreaanse reuzen een beetje kan kietelen, ook al stuitte het op Suning in de halve finales van de Worlds. Het moet gezegd worden, elk lid van de G2-ploeg is een van de beste spelers op zijn positie. Afwachten wie de leidende rol die Perkz had binnen het team op zich zal nemen. Als de rol wordt overgenomen door Rekkles, die bekend staat om zijn stalen zenuwen, is het heel goed mogelijk dat het Europese superteam waar alle League of Legends-fans op hebben gewacht, geboren is.

 • Martin “Wunder” Hansen
 • Marcin “Jankos” Jankowski
 • Rasmus “Caps” Winther
 • Martin “Rekkles” Larsson
 • Mihael “MikyX” Mehle

Wij kijken heel erg uit naar de terugkeer van de koningsklasse in Europa. De grote comeback zal vanavond plaatsvinden met een druk openingsweekend.