Wat je moet weten over Amanda Gorman, de dichteres die de wereld veroverde op de inauguratie van Joe Biden

Nieuws |

In een knip werd Amanda Gorman wereldberoemd. Toen de 22-jarige dichteres het gedicht van de inauguratie van Joe Biden, getiteld: ‘The Hill we Climb’ voorlas, zag de hele wereld hoe ze net als de nieuwe president een spraakgebrek overwon. Haar gedicht werd op slag een van de meest spraakmakende uit de geschiedenis.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Nationale Jeugddichteres

Met 22 lentes op de teller is Gorman de jongste dichteres die ooit op een inauguratie van een Amerikaanse president een gedicht mocht voordragen. In een interview met de Amerikaanse publieke radiozender NPR verklaarde ze dat ze al sinds haar vier jaar gedichten schrijft: “Ik was toen helemaal niet goed, maar ik werd er verliefd op”, vertelde ze. Op de schoolbanken ontwikkelde ze haar dichtkunst verder tot ze op 16-jarige leeftijd de titel ‘jeugddichteres’ kreeg in Los Angeles, haar thuisstad. Vijf jaar geleden bracht ze een eerste dichtbundel uit. De bundel kreeg de titel: ‘The One for Whom Food Is Not Enough’. Twee jaar later mocht de Amerikaanse dichteres zich voor het eerst in de geschiedenis ‘Nationale Jeugddichteres’ noemen.

Het was de vrouw van de nieuwe president, Jill Biden, die Gorman opmerkte na een voordracht van de dichteres in de Congresbibliotheek. Naar verluidt wist Gorman maar heel kort voor de inauguratie dat zij degene was die een gedicht mocht schrijven én voordragen op de officiële eedaflegging van de 46e president van de Verenigde Staten. Het is slechts de vierde keer dat er op een inauguratie een gedicht werd voorgelezen. Dat gebeurde eerder al bij John F. Kennedy, Bill Clinton en Barack Obama. Toen traden dichters als Robert Frost en Maya Angelou op.

Spraakgebrek

Amanda Gorman lijdt net als president Joe Biden aan een spraakgebrek. Biden had lang een stotterprobleem, terwijl Gorman eerder moeite had met de uitspraak van bepaalde letters. Zo kon ze bijvoorbeeld moeilijk de letter ‘r’ uitspreken, die klonk bij haar lang als een ‘w’. Tijdens de inauguratie was er van haar spraakgebrek weinig te merken. Terwijl ze haar dichtkunsten ontwikkelde, oefende ze ook lang op het spreken en voordragen van haar teksten. Na veel en lang oefenen, werkte ze zelf haar angst en probleem rond haar uitspraak weg. 

Om het gedicht van de inauguratie te schrijven, deed Gorman inspiratie op door naar muziek te luisteren. Zo raakte ze naar eigen zeggen in ‘historische en epische sferen’ door naar de soundtrack van de Netflixreeks ‘The Crown’ te luisteren. Na een tijdje zat ze geblokkeerd bij het schrijven van het gedicht. Pas toen ze de beelden van de bestorming van het Capitool herbekeek, vervolledigde ze het gedicht met de symboliek: ‘The Hill we Climb’.

Amanda for president

De dichteres haalde aan de universiteit van Harvard een diploma sociologie maar desondanks omschrijft ze zichzelf als een ‘een mager zwart meisje, afstammend van slaven, en grootgebracht door een alleenstaande moeder’. Toch droomt ze van meer: “Een meisje dat kan dromen dat ze president kan worden, terwijl ze een gedicht voordraagt voor een president.” In een interview met de LA Times toont Gorman zich ambitieus. Ze wil in 2036 kandideren voor het presidentschap. Vicepresidente Kamala Harris gaf Gorman naar eigen zeggen moed, want “eens kleine meisjes het zien, kunnen kleine meisjes het worden …”.

In afwachting van een mogelijke gooi naar het presidentschap, staat haar al een andere carrière te wachten. Modeblad WWD riep haar uit tot stijlicoon en talentenbureau IMG Models schoof haar een contract onder de neus, dat ze prompt tekende. Het internationale modellenbureau zou vooral haar profiel opbouwen. De focus zou vooral liggen bij merkgoedkeuringen en redactionele mogelijkheden. We zullen haar dus ongetwijfeld nog zien in de entertainmentwereld.

Bekijk het volledige gedicht van Gorman in onderstaande video:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top