Waarom wielerliefhebbers moeten profiteren van de laatste wedstrijden van Alejandro Valverde

Donderdag bevestigde Alejandro Valverde dat hij van plan is om na dit seizoen een punt te zetten achter zijn lange carrière. De Spanjaard wordt in april 41 jaar oud en is voorlopig van plan dit seizoen een laatste keer te schitteren als profwielrenner.

Valverde werd prof in 2002 en wordt mede door zijn leeftijd gezien als een icoon in de sport. Ook dit jaar is hij de oudste renner van het peloton. Toch heeft zijn leeftijd geen invloed op de ambities van de man uit Murcia. Hij wil weer wedstrijden winnen en de Olympische Spelen moeten zijn laatste doel worden.

Buitengewone veelzijdigheid

Valverde maakt al bijna twintig jaar indruk door zijn veelzijdigheid en de ongelofelijke continuïteit van sterke prestaties. Hij schittert als klimmer, maar ook als puncher in klassieke wedstrijden met hoogtemeters. Bovendien kon hij ook meermaals tonen dat zijn sprintsnelheid menig gespecialiseerd sprinter doet omkijken. In totaal leverden zijn vele kwaliteiten hem 127 professionele zeges en talloze ereplaatsen op. 

In 2009 kon Valverde de Ronde Van Spanje winnen. Tot die tijd haalde hij maar liefst acht keer het podium, tien keer de top 10 en zeventien etappezeges in de drie grote rondes. Toch liggen zijn voornaamste wapenfeiten in de Ardense klassiekers, waar hij zijn tegenstanders regelmatig deed zweten. In de Waalse Pijl heeft ‘El Imbatido’ met vijf zeges het recordaantal op zak. Daarnaast gaf hij de tegenstand tot vier keer het nakijken in Luik-Bastenaken-Luik. Maar liefst zes keer haalde hij het podium van het wereldkampioenschap, tot het in 2018 eindelijk raak was. Valverde won het WK toen op 38-jarige leeftijd in Innsbruck. Naast de veelvoudige successen moest Valverde tijdens zijn carrière ook afrekenen met het negatieve nieuws rond een dopingschandaal, de zogenaamte Puerto-affaire, die hem 2010 een schorsing van twee jaar opleverde.

 

De Olympische titel als ultieme toewijding?

De laatste jaren, in de herfst van zijn carrière, onderging de Murciaan een transitie van kopman naar knecht. Zo moest hij bijvoorbeeld Nairo Quintana dienen tijdens grote rondes. De wedstrijdtaktiek van zijn team, Movistar, lag vaak onder druk aangezien Valverde zich nooit ‘officieel’ liet kennen als knecht, in de plaats van als kopman. Dat Movistar soms met twee tot drie kopmannen aan de start van een grote ronde stond, speelde hen vaak parten in de laatste ritten van die etappekoersen. Hoewel Valverde sinds zijn wereldtitel in 2018 niet vaak meer kon schitteren, blijft hij ook dit jaar ambitieus

Naast ‘zijn’ Ardense klassiekers en uiteraard ‘zijn’ Vuelta richt de Spanjaard zich dit jaar ook op de Olympische Spelen. In functie van zijn laatste grote doel uit zijn carrière slaat Valverde zelfs de Ronde van Frankrijk over: “We weten dat het moeilijk zal worden, maar ik zou er graag bij zijn in Tokio”, liet hij op de persconferentie van zijn team weten. Na een glansrijke carrière zullen we Valverde ook deze keer niet uit het oog mogen verliezen, want in de bergen rond Tokio kan hij zonder twijfel nog een laatste keer ‘punchen’…

Andermaal... In sport is alles mogelijk!

Wielersport

Bekijk alles
Top