Een nieuw jaar staat gelijk aan de HLTV-ranglijst met de beste CSGO-spelers van de afgelopen 12 maanden. De top 20 is gebaseerd op de statistieken van deze spelers tijdens de evenementen van 2020. Een aantal namen konden we zo op papier zetten, maar er waren ook een aantal verrassingen.

 

Van 1 t.e.m. 20 januari publiceerde het in Counter-Strike gespecialiseerde medium HLTV zijn langverwachte ranglijst van de beste spelers ter wereld. Een speler per dag om de spanning erin te houden! Eerst en vooral moeten we natuurlijk hulde brengen aan het werk van HLTV voor het volgen van de spelers gedurende het hele jaar 2020 en voor het verzamelen van alle statistieken die nodig zijn om deze rangschikking op te stellen. Het volledige klassement kan je raadplegen op hun website in het Engels. Wij richten ons op de tien meest opvallende en imposante spelers van het speciale jaar 2020.

Laten we deze ranglijst eens in het Nederlands bekijken, met een paar opmerkingen van de redactie als bonus.

10 – Florian “syrsoN” Rische

© HLTV

syrsoN is nu de erkende AWP’er van BIG Clan. De Duitser, die stalen zenuwen heeft en in de laatste paar jaar wordt gezien als een van de beste sluipschutters op CSGO, heeft zijn kwaliteiten gedurende het seizoen laten zien. Hij bleek met zijn team koning van de online toernooien tijdens het eerste deel van het jaar en de zomer, maar verzwakte wat aan het eind van het jaar, waardoor hij zichzelf een paar plaatsen in het klassement ontnam. Gezien zijn meervoudige MVP- en EVP-medailles is de intrede voor syrson in deze ranglijst verdiend. Hij eindigt op plaats 10!

9 – Peter “dupreeh” Rasmussen

© HLTV

Voor de niet-kenners: dupreeh is een van de vijf spelers in het legendarische Astralis-team, door velen erkend als het beste team aller tijden. Deze speler heeft zich laten gelden in de schaduw van device en Xyp9x, de sniper en de clutch minister. De 27-jarige Deen bewijst het met zijn 6 bekroningen van EVP (Exceptionally Valuable Player). De speler is een vat vol emoties, net als zijn vader die hem overal volgde en hem een van de beste spelers ter wereld liet worden.

8 – Jonathan “EliGE” Jablonowski

© HLTV

Op de achtste plaats staat EliGe, een van de grootste figuren binnen de Amerikaanse scene. EliGE houdt zijn team nu al 3 jaar overeind. In 2017 maakte de speler voor de eerste keer zijn opwachting in de top 20. Maar het is in 2019 dat Liquid zich betonneerde als een van de beste teams door de Intel Grand Slam in een recordtijd te winnen. 2020 leek goed te starten voor EliGE en zijn team. Maar de online competitie in Noord-Amerika was zó hevig dat het team, voorheen leider op het Amerikaanse continent, niet op de eerste treden van de verschillende podiums eindigde. EliGE blijft echter een van de beste spelers wat betreft score per wedstrijd. Hij neemt dan ook meer dan terecht plaats nummer acht in.

7 – Robin “ropz” Kool

© HLTV

Net als zijn team mousesports heeft ropz zijn ups en downs. Maar hij blijft een uitmuntende speler, die in staat is om rounds en volledige wedstrijden helemaal om te draaien met zijn skills. Zijn persoonlijke statistieken hebben van hem een meer dan gevreesde speler gemaakt in de FPL (Faceit Pro League). We onderstrepen onder andere zijn headshot stats per round (3e van de wereld), net als zijn percentage rounds met multi kill (bijna 20%). Hij heeft een speelstijl weten op te leggen en doet zijn team nu sinds meer dan een jaar in de top 10 van de wereld meedraaien, met zelfs een tweede plaats in februari.

6 – Benjamin “blameF” Bremer

© HLTV

Nog een Deen in de top 10! BlameF, de aanvoerder van Complexity Gaming is statistisch gezien zeker de beste leader in-game ter wereld. Een leider voor zijn van oorsprong Amerikaans teams, maar ook vaak de leider op het scorebord. Hij bezit een mix die veel spelers doet beven: skill en spelintelligentie. BlameF heeft een niveau bereikt dat bijna nooit geëvenaard wordt door zijn professionele kameraden. Hij is een lust voor het oog en zeker voor de fans van strategie. Hij haalt makkelijk de top 6.

5 – Denis “electronic” Sharipov

© HLTV

electronic, de ster in de schaduw van de superster. Al enkele jaren is electronic inderdaad de man in de schaduw bij Na’Vi. s1mple is de man waar iedereen naar kijkt en slechts weinigen staan stil bij de efficiëntie en het talent van deze nog zeer jonge speler (22 jaar). Hij is nu al een belangrijke speler in de Russische en internationale CS-scene, met een gemiddelde rating van meer dan 1.22 op grote evenementen. Hij won in het begin van het jaar een MVP-medaille op de IEM Katowice. Dit jaar won hij een MVP-medaille op de ICE Challenge. Hij staat verdiend 5de in deze rangschikking. We zullen Denis Sharipov de komende jaren zeker nog vaker terugzien in de top 20.

4 – Nikola “NiKo” Kovac

© HLTV

Geen top 20 zonder NiKo. De Bosnische superster is sinds zijn debuut in 2010 niet gestopt met indruk te maken, hij blijft even indrukwekkend en doortastend in zijn acties op de map. Zelfs bij G2 is hij een sleutelspeler gezien zijn talent. Hij legt er uitstekende prestaties op de mat, zoals blijkt uit het volgende kerncijfer: hij is de beste speler ter wereld wat betreft average damage per round met 86,6. Zorg ervoor dat je een NiKo in je team hebt en je wint je wedstrijden vaker en gemakkelijker. Hij stond niet voor niets op plaats 2 en 3 in 2017 en 2018.

3 – Nicolai “device” Reedtz

© HLTV

We zijn aangekomen bij het podium van 2020 en hier is opnieuw een vaste waarde in deze ranglijst! device is inderdaad een uitzonderlijke speler die al heel lang erkend wordt, zowel als sniper als rifler. Sinds 2014 verscheen de Deen al 7 keer in dit klassement. Hij is er echter nooit in geslaagd om de Heilige Graal aan te raken, in 2018 eindigde hij 2e achter s1mple. En toch hoeft hij zich niet te schamen. Hij had een sleutelrol binnen zijn team Astralis tijdens hun 4 majoroverwinningen en stelde zijn teamgenoten in staat om, ook dit jaar, hun kast met trofeeën te vullen! De Deen zelf heeft in het jaar 2020 3 MVP-titels in ontvangst mogen nemen, wat bewijst dat hij de beste speler van het beste team is.

2 – Aleksandr “s1mple” Kostyliev

© HLTV

En hier is het dan eindelijk, het langverwachte duel! De laatste twee namen in de HLTV 2020-rangschikking. Op de tweede trede van het podium vinden we s1mple terug. De Russische superster staat al voor het derde jaar op rij in de top 2 van de wereld! Een ongeëvenaarde prestatie. Hij is de allerbeste volgens de publieke opinie en dat bewijzen zijn stats ook: 1e in rating (1.30), kills per ronde, verschil in KDA, percentage van gewonnen entry duels en zelfs multi kills per ronde. Je zal het wel al begrepen hebben, we kunnen nog even doorgaan. Het enige grote obstakel voor de 23-jarige Oekraïner om een tweede nummer één-titel te winnen, is uiteraard het gebrek aan trofeeën, individueel maar ook als team met Na’Vi. Hij heeft immers “slechts” twee MVP-titels en één eindoverwinning met IEM Katowice 2020 op zijn naam staan, een mager resultaat voor zo’n formidabel team.

De beste speler van 2020 – Mathieu “ZywOo” Herbaut

© HLTV

Voor het tweede opeenvolgende jaar is het dus niemand minder dan ZywOo, het 20-jarige Franse wonderkind, die zijn naam helemaal bovenaan ziet verschijnen. Hij voegt zich bij Christopher “GeT_RiGhT” Alesund en Marcelo “coldzera” David, die tot nu toe de enige spelers waren die twee jaar achter elkaar als Beste Speler eindigden. ZywOo explodeerde een paar jaar geleden binnen het milieu door zijn stempel te drukken op de Franse scene. Een contract met Vitality volgde logischerwijs en bracht hem naar de hemel.

Sindsdien blijft hij een angstaanjagende speler, die zelfs op de eerste plaats eindigt als clutcher: 88 gewonnen 1vX-situaties. Zolang ZywOo in leven is op de server, heb je de ronde niet gewonnen. En dat maakt indruk op de fans en nog meer op zijn tegenstanders. Dat blijkt uit zijn 6 MVP-titels op grote evenementen en zijn titels met het team aan het eind van het jaar 2020. Heel lang was hij de bouwsteen van zijn team en hielp hij bij de ontwikkeling van een speelstijl die niet alleen op zijn talent was gebaseerd, maar ook op dat van nieuwe gezichten zoals Nivera. De beste speler ter wereld is hij niet alleen als individu, maar ook als teamspeler. Dat heeft hij ons in 2020 opnieuw laten zien en we hopen in het nieuwe jaar nog meer uitspattingen van zijn talent te zien!

We moeten natuurlijk deze uitzonderlijke spelers bedanken voor het maken van de CSGO-scene tot wat hij vandaag de dag is. We zien jullie snel voor de evenementen in dit jaar 2021, die hopelijk net zo vol twists en verrassingen zullen zitten als het afgelopen seizoen.