One day, one goal: de geniale ingeving van Dean Saunders

Premier League | De naam Dean Saunders zal bij de meeste voetballiefhebbers wellicht geen belletje doen rinkelen. De Welshe aanvaller die vooral bij Aston Villa het mooie weer maakte begin jaren 90 was geen wereldvoetballer, maar zijn naam zal voor eeuwig verbonden blijven met die ene, legendarische goal tegen Port Vale, in maart 1998.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Het Engelse voetbal staat sinds mensenheugenis garant voor spektakel en technische hoogstandjes. In maart 1998 wreven de supporters van Port Vale hun ogen uit. Ze waren net getuige geweest van ongetwijfeld één van de bizarste doelpunten die ze ooit gezien hebben, getekend: Dean Saunders, toen actief voor de toenmalige tweedeklasser (en huidige eersteklasser) Sheffield United.

Saunders liep achter een lange bal langs de zijlijn, waar ook Port Vale-doelman Paul Musselwhite naartoe rende. De keeper won de race en was als eerste bij de bal, maar schoof het leer met een glijdende tackle over de zijlijn voor een inworp. Toen Saunders de bal in zijn handen had, klaar om in te werpen, heerste er kortstondig verwarring bij Musselwhite. Hij leek te twijfelen wat de beste volgende move zou zijn: blijven staan, of terugrennen naar zijn doel. Hij koos voor het laatste, en Saunders zag zijn kans schoon...

Geniaal in zijn ingeniositeit

De actie van Saunders was geniaal in zijn ingeniositeit: omdat hij geen vrijstaande ploegmaat zag, en het doel leeg was, besloot hij om de bal in te werpen tegen de rug van de teruglopende Musselwhite. Een geldige inworp. De bal botste terug voor zijn voeten, waarna Saunders het leer netjes in doel trapte – ook niet evident vanop een afstand van zo'n twintig meter, vanuit een scherpe hoek. De arme doelman Musselwhite wist niet wat hem overkwam en probeerde in opperste verwarring nog met zijn handen naar de bal te springen, hoewel hij zich nog buiten het strafschopgebied bevond.

Fans, ploegmaats en commentatoren konden hun ogen niet geloven. Een unieke (cult)goal, die de geschiedenis zou ingaan. In de 89ste minuut dan nog, bij een 1-0 voorsprong. Aangezien Port Vale een minuut later nog zou tegenscoren, had Saunders dus de goal van de overwinning gemaakt. Het sprookje was volledig.

Sheffield United zou dat seizoen als zesde eindigen in het klassement van de Division 1. De toen 33-jarige Saunders zou na zijn seizoen bij Sheffield uitbollen bij Benfica en Bradford City. Hij speelde nog tot 2001 voor het nationale team van Wales. In het nationale shirt scoorde hij 22 keer. In 2008 begon hij aan een trainersloopbaan. Sinds zijn dramatische passage als coach bij Chesterfield in 2015 zit hij zonder club.

Hongerig naar meer opmerkelijke doelpunten? Lees het vorige deel in deze rubriek, over één van de bizarste goals ooit. Andermaal... In sport is alles mogelijk!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top