Ondanks de nederlaag van afgelopen woensdag tegen Club Brugge heeft KV Oostende een meer dan overtuigende eerste seizoenshelft gedraaid. Club had moeite met het spel van KVO, dat sinds de komst van hoofdcoach Alexander Blessin een stevige heropleving kent.
Toen de Duitser Alexander Blessin in juni arriveerde in Oostende, had niemand hier in België al van de man gehoord. Blessin werd door KVO weggeplukt bij RB Leipzig, waar hij enkele jeugdteams onder zijn hoede had. De Duitser bleek voor de kustploeg de man te zijn die ze nodig hadden. Na de vele perikelen rond het vertrek van ex-voorzitter Marc Coucke en de daarmee gepaard gaande financiële moeilijkheden is er opnieuw stabiliteit aan ’t zeetje, mede dankzij de goede resultaten onder Blessin.

Match made in heaven

Financieel leek KV Oostende begin 2020 een zinkend schip te zijn. Tot de club alsnog een overnemer vond. Oostende werd overgenomen door Pacific Media Group, Chien Lee, Partners Path Capital en Krishen Sud. Het nieuwe management, onder leiding van de nieuwe sterke man Gauthier Ganaye, besliste om het roer helemaal om te gooien. Adnan Custovic moest opkrassen als T1. “We willen omschakelen naar een jonge, aanvallend ingestelde ploeg”, zei Ganaye bij zijn voorstelling. Gegenpressing en data werden nieuwe kernwoorden aan de zee. Op deze manier kwam KVO bij de Duitser Blessin terecht.

“Gauthier was duidelijk wat de nieuwe filosofie binnen de club moest worden. Aanvallend voetbal brengen met jonge talenten, iets wat ik de voorbije jaren deed bij de jeugd van Leipzig”, legde Blessin de match uit tussen KVO en hemzelf.

Gerichte transfers

Wie een invasie aan Duitse spelers had verwacht bij KV Oostende, kwam bedrogen uit. Enkel Nick Bätzner (Stuttgart) en Frederik Jäkel (huurling Leipzig) kwamen erbij, maar op veel speeltijd hoefden de twee Duitsers nog niet te rekenen. De focus kwam te liggen op gerichte, gratis transfers, al dan niet met een Belgisch tintje. De komst van Arthur Theate en de promotie van Anton Tanghe bleken alvast voltreffers te zijn.

Maar ook in het buitenland werd er goed geshopt. Bij de Franse derdeklasser US Orléans werd Maxime D’Arpino weggeplukt. Théo Ndicka kwam over van de beloften van Lyon. Enkel voor Makhtar Gueye werd er geld neergeteld de voorbije zomer. KVO moest één miljoen euro neertellen voor de 23-jarige Senegalese spits. Samen met Fashion Sakala vormt hij een belangrijke tandem voorin.

Terwijl iedereen de mond vol heeft over de prestaties van promovendi Beerschot en OH Leuven, mag ook de prestatie van KVO niet onderbelicht blijven. Na 22 gespeelde wedstrijden staan de kustboys op een mooie zevende plaats. Wie had dat durven denken na alle recente problemen. Het verschil met de top vier bedraagt zelfs maar drie punten. Wie weet wat er nog mogelijk is voor de Blessin Boys

Blijf de Jupiler Pro League op de voet volgen via de Eleven Pro League-kanalen, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx. Andermaal... In sport is alles mogelijk!

De Proximus Pickx dienst biedt een nieuwe "interactieve" modus aan op zijn app (Android & iOS) en op het web. Dankzij deze nieuwe functie kunt u de samenstelling van de teams ontdekken, de wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de wedstrijden tussen de twee clubs in één klik terugvinden. Maar bovenal kunt u met de interactieve videospeler de mooiste wedstrijdacties direct herbeleven, met behulp van het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm. Met deze nieuwe functies ervaar je de prestaties van je favoriete team als nergens anders.