'De Patrick' en 'All Of Us' grote favorieten op Gala van de Ensors

Het Gala van De Ensors, de Vlaamse filmprijzen, is vanavond om 22u10 live te volgen op Canvas. Omdat vorig jaar besloten werd om het Filmfestival van Oostende samen met de uitreiking van de Ensors van de zomer naar januari te verplaatsen, buigt de jury zich over een lang en moeilijk filmjaar. “Gelukkig vallen er dit jaar ook lichtpunten op te merken”, aldus de organisatie.

Geen feestelijk filmfestival in Oostende dit jaar, en dus ook het grote gala dat naar jaarlijkse gewoonte het festival afsluit, gaat niet door. De Vlaamse filmprijzen, of Ensors, die normaal op dat gala worden uitgereikt, gaan dan maar vanop afstand door. Wim Opbrouck en Martha Canga Antonio zullen samen vanuit het Kursaal in Oostende de live uitgezonden editie in goede banen leiden. Michaël Pas ontvangt en interviewt de genomineerden in Thermae Palace op de zeedijk. Zo kan het afgelopen filmjaar coronaproof, maar toch met een feestje afgesloten worden.
 
Dat filmjaar is overigens langer dan gewoonlijk. De genomineerde films kwamen uit tussen augustus 2019 en december 2020, omdat het filmfestival voor het eerst niet meer in de zomer, maar in januari zou plaatsvinden. Omdat het voor de hele cultuursector een ongezien moeilijk jaar was, komt dat verlengde filmjaar misschien wel net op het juiste moment. “In een moeilijk jaar waarin de sector geteisterd werd door corona vallen er gelukkig ook lichtpunten op te merken”, volgens de organisatie.

De nominaties

Enkele genomineerden maken kans op wel erg veel prijzen. Zo is ‘De Patrick’ van Tim Mielants maar liefst dertien keer genomineerd en haalde ‘All Of Us’ van Willem Wallyn acht nominaties op. Bij de series zijn ‘Albatros’ (14 nominaties) en ‘De Twaalf’ (toepasselijk 12 nominaties) de grote kanshebbers.
 
In de categorie ‘Beste Film’ vinden we naast ‘De Patrick’ en ‘All Of Us’ ook de films ‘Cleo’, van debutante Eva Cools die meteen vijf nominaties in de wacht sleepte, ‘Ghost Tropic’ van Bas Devos en ‘Muidhond’ van Patrice Toye. In de categorie ‘Beste Regie’ komt daar Anke Blondé bij voor ‘The Best of Dorien B.’
 
Enkele dagen geleden werd de Albert Bert Prijs voor Internationale doorbraak al uitgereikt tijdens de talkshow Cinema Canvas. Adil El Arbi en Bilall Fallah kaapten die prijs zonder veel concurrentie weg. Productiehuizen Lunanime en Submarine kregen al de Ensor voor de beste coproductie voor de Nederlands-Belgische verfilming van ‘Kom hier dat ik u kus’ en de 28-jarige regisseur Anthony Nti werd voor zijn afstudeerfilm bekroond als ‘Belofte van het jaar’. Zijn kortfilm ‘Da Yie’ staat ook op de longlist voor de Oscars.
 
Volg ‘Het Gala van de Ensors’ op zaterdag 23 januari om 22u10 op Canvas of waar je ook bent via proximuspickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Films

Bekijk alles
Top