De vloek van de Oscarwinnaar

Films | Verrassend veel filmkijkers zijn er rotsvast van overtuigd dat op sommige filmsets, acteurs of attributen een vloek rust. Wat de zogezegde vloek op de Academy Awards betreft, speelt er volgens wetenschappelijk onderzoek echter meer mee dan een paar toevalligheden. Proximus Pickx nam onder de loep waarom acteurs en actrices tegenslag ervaren nadat ze een beeldje in ontvangst nemen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Een Oscar winnen is voor een acteur of actrice een hoogtepunt. Na jaren van zwoegen krijgen ze eindelijk de hoogste erkenning die hun industrie kan toekennen. En daarna zou het pad naar de volgende kaskrakers geplaveid moeten zijn met goud, toch? Gwyneth Paltrow, Halle Berry, Cuba Gooding jr. en een pak andere sterren hebben andere ervaringen. Paltrow won in 1998 voor ‘Shakespeare in Love’, maar reeg daarna flops als ‘Bounce’ en ‘Sky Captain and the World of Tomorrow’ aan elkaar. Berry won in 2001 voor ‘Monster’s Ball’, en werd amper drie jaar later uitgeroepen tot slechtste actrice op de Razzies voor haar rol in ‘Catwoman’. Gooding Jr. won voor ‘Jerry Maguire' in 1996, maar het duurde daarna tot 2013 vooraleer hij in de pers weer wat lof kreeg voor zijn acteerwerk.
 
Zo bestaan er heel wat voorbeelden van acteurs die hun eerdere successen moeilijk kunnen evenaren nadat ze een Oscar in de wacht sleepten. CNN houdt een lijst bij die intussen 17 namen telt. Genoeg voor sommigen om van een vloek te spreken.
 
Daarnaast bestaat er ook een theorie dat er voor actrices nog een andere vloek zou rusten op het felbegeerde gouden beeldje. Buzzfeed bundelt maar liefst 41 actrices die kort nadat ze de Oscar wonnen hun relatie op de klippen zagen lopen. Sandra Bullock, Kate Winslet, Reese Witherspoon, Hilary Swank, Angelina Jolie en alweer de onfortuinlijke Halle Berry prijken op die lange lijst. Elizabeth Taylor staat er zelfs twee keer op, want beide keren dat de actrice een Oscar won, eindigde haar huwelijk.

Meer dan toeval

Een hoop toevallige gebeurtenissen en een portie bijgeloof, zou je kunnen denken. Maar voor Michael Jensen en Heeyon Kim, proffen aan de Universiteit van Michigan, was het toch genoeg voer om in 2017 een onderzoek te starten. Ze publiceerden een paper met hun bevindingen. Wat blijkt: op carrièrevlak is een Oscar winnen over het algemeen een positieve invloed. Het valt alleen meteen op wanneer dat niet het geval is. Wat de privélevens van actrices betreft, is er minder goed nieuws.
 
Ontvangers van de Oscar voor Beste Actrice maken volgens het onderzoek 63 procent meer kans om een ingekort huwelijk te hebben, vergeleken met de actrices die niet winnen. Van de 266 getrouwde vrouwen die sinds 1936 wonnen, zijn er maar liefst 159 gescheiden. Dus een Oscar kan een actrice op professioneel vlak vooruit helpen, maar kan net zo goed een huwelijk verpesten.
 
Wat de oorzaak betreft, wijst de paper in de richting van het negatieve effect van een veranderende sociale status. Sommige mannelijke partners kunnen niet om met het feit dat hun levensgezellen ineens tot de status van wereldster verheven worden. Daarenboven kan ook het eerste deel van dit artikel volgens de paper een rol spelen. Een Oscar winnen, schept bepaalde verwachtingen, en als daar niet aan voldaan wordt, kan dat de acteur in kwestie minder gelukkig maken, ook in het privéleven. Er zijn dus talloze zogezegde vloeken waar geen enkel bewijs voor is, maar de vloek van de Oscars, daar lijkt toch wat van aan te zijn.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top