Verbreekt de 34-jarige Mario Mandzukic de ‘Vloek van het nummer 9’ bij Milan?

Sport | Mario Mandzukic mag zich sinds deze week een Rossoneri noemen. De intussen 34-jarige Kroaat tekende dinsdag een contract bij Milan. Hij moet, naast Zlatan Ibrahimovic, zorgen voor goals. Dat kan mogelijk zaterdag al tegen Atalanta.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Mario Mandzukic is terug in Italië. Tussen 2015 en 2019 verdedigde de Kroatische spits nog de kleuren van Juventus. Na Juve trok Mandzukic echter naar Qatar, maar een groot succes en veel speeltijd kreeg hij niet bij Al-Duhail. In juli vorig jaar vertrok hij bij de club. Sindsdien zocht Mandzukic naar een nieuwe werkgever. Zijn laatste competitieve match dateert al van maart 2020. Toch ziet Milan, de huidige leider in de Serie A, Mandzukic als de perfecte stand-in voor Zlatan Ibrahimovic.

Toch is de fitnesscoach van Milan niet ongerust. “Mario heeft een hoog niveau qua kracht en uithouding. Hij is klaar om met de groep te werken”, lichtte Luka Milanovic toe. “Hij zal wel wat tijd nodig hebben. Maar ik werk nu al zo’n 20 jaar met topsporters en ik kan je garanderen dat Mario tot de top drie behoort van atleten met wie ik reeds samengewerkt heb. Geef hem twee of drie weken en hij is honderd procent fit.”

In de voetsporen van enkele mislukkingen

Met Milan gaat Mandzukic op zoek naar een nieuwe Scudetto. Voor zijn nieuwe club is dat best al een hele poos geleden. Juventus pakte namelijk al negen jaar op een rij de titel in de Serie A. De laatste club die Juventus van een titel hield, was Milan. In 2011 pakten de Rossoneri de Italiaanse landstitel.

Mandzukic mag dat straks proberen in het shirt met het nummer negen. Dat is best een opvallend rugnummer geweest in de voorbije jaren. Ooit was het nummer negen er vrij legendarisch, met jongens als George Weah, Marco van Basten en Pippo Inzaghi die met het nummer speelden bij Milan. Sinds die laatste in 2012 zijn profcarrière beëindigde, schitterende niemand meer bij Milan met rugnummer 9.

De eerste die het na Inzaghi probeerde, was Alexandre Pato. Die speelde reeds bij de club en vroeg het nummer negen toen Inzaghi stopte. Na amper twee goals in zeven matchen kroop hij echter met de staart tussen de benen terug naar eigen land. Nadien volgde Alessandro Matri met één goal in 18 matchen. Fernando Torres kon evenzeer het tij niet keren, met één goal in tien duels. Ook de passages van Mattia Destro, de Braziliaan Luiz Adriano en Gianluca Lapadula werden een flop.

In 2017 probeerde Milan dan maar zijn heil te zoeken bij het killer instinct van Andre Silva, die voor 38 miljoen euro werd aangetrokken. De vloek van het nummer 9 zou echter voortduren, met 10 goals in 40 matchen. Zelfs Gonzalo Higuain werd slachtoffer van de vloek. De laatste die het probeerde, de Pool Krzysztof Piatek, kende een onwaarschijnlijke periode bij Genoa maar faalde faliekant bij Milan. De conclusie: sinds Inzaghi zijn schoenen aan de wilgen hing, is er niemand in geslaagd om meer dan één seizoen het nummer negen te houden bij Milan. Tijd voor Mandzukic om hier verandering in te brengen.


Kraker tegen Atalanta

Of coach Stefano Pioli al op Mandzukic zal kunnen rekenen in de volgende partij van Milan, valt nog af te afwachten. Alleszins moet de leider in de Serie A het zaterdag opnemen tegen Atalanta in een heus topduel. Uiteraard zal Pioli rekenen op Zlatan Ibrahimovic, die er dit seizoen op zijn 39ste reeds twaalf in het mandje wist te leggen. Enkel Cristiano Ronaldo doet momenteel beter in de Serie A.

Al wordt de tegenstander niet te onderschatten. Atalanta draait reeds enige jaren knap mee bovenaan het klassement in de Serie A en voetbalde zich voor het tweede jaar op rij in de knock-outfase van de Champions League. Sinds 28 november werd er geen duel meer verloren door de provincieclub uit Bergamo, al geraakte het tegen Genoa en Udinese niet verder dan een 0-0 en 1-1 gelijkspel.

Kijk zaterdag 23 januari vanaf 18 uur naar Milan – Atalanta op kanaal 2 van Eleven Sports, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx. Andermaal... In sport is alles mogelijk!

Programma speeldag 19 in de Serie A

Vrijdag 22 januari
Benevento - Torino (20u45)

Zaterdag 23 januari
AS Roma - Spezia (15u)
Milan - Atalanta (vanaf 18u te volgen op Eleven Sports 2)
Udinese - Inter (vanaf 18u te volgen op Eleven Sports 1)
Fiorentina - Crotone (20u45)

Zondag 24 januari
Juventus - Bologna (vanaf 12u30 te volgen op Eleven Sports 1)
Hellas Verona - Napoli (15u)
Genoa - Cagliari (15u)
Lazio - Sassuolo (18u)
Parma - Sampdoria (20u45)

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top