Van de planken naar het witte doek, via de inauguratie van Obama: het succesverhaal van Alicia Keys

Deze 25ste januari 2021 is een speciale datum voor R&B-icoon Alicia Keys. De zangeres blaast namelijk 40 kaarsjes uit. Ze vergast onze oren al 20 jaar op haar buitengewone stemkunsten. Naar aanleiding van deze verjaardag blikt Proximus Pickx terug op de voorlopige hoogtepunten uit haar leven.

De Verenigde Staten, en al snel de hele wereld, ontdekten Alicia Keys in 2001. Dat jaar bracht ze haar debuutalbum 'Songs in A Minor' uit, waarop haar eerste single ‘Fallin’’ blonk. Ze schreef en produceerde de song zelf. Het lied leidde haar naar de top van alle internationale hitlijsten. Het werd haar eerste hit, waarmee ze voor het eerst proefde van mondiaal succes.

Obama on Fire

Na meerdere albums en grandioze samenwerkingen met grote artiesten laste Alicia Keys een korte hiatus in, om in 2012 terug te keren naar de concertplanken met haar nieuw referentie-album 'Girl on Fire'. Datzelfde jaar werd de president van de VS, Barack Obama, herverkozen voor een tweede termijn. De zangeres was één van de eregasten op zijn inauguratiebal.
 
Gehuld in een magnifieke lange rode jurk verraste ze het koppel Obama en alle andere gasten met een wonderbaarlijke zangstonde. Ze herwerkte haar single 'Girl on Fire' naar 'Obama on Fire' om uiting te geven aan haar steun voor de herverkozen president. Ook andere lyrics werden voor de gelegenheid herwerkt, zoals “Everybody knows Michelle is his girl, everybody knows they rule the world”. Haar stem in combinatie met haar pianotalent maakten van dat moment één van de strafste uit haar carrière.
 

Multigetalenteerd

Alicia Keys kent niet alleen succes in de muziekindustrie, ze gooide ook hoge ogen op het witte doek en op de buis. Ze verscheen voor het eerst op tv toen ze vier jaar was, in de reeks 'Cosby Show'. Ze zou daarna nog enkele keren haar opwachting maken op het scherm in tv-series als ‘American Dreams’, ‘Sesame Street’ en recenter nog in ‘Empire’.
 
Ze versierde haar eerste echte filmrol in 2006 in ‘Smokin' Aces’, waarin ze de rol vertolkte van huurmoordenares Georgia Sykes. Ze acteerde toen aan de zijde van filmsterren als Ben Affleck, Ryan Reynolds en Andy Garcia. Ze breide een vervolg aan haar filmcarrière met ‘The Nanny Diaries’, en daarna ‘The Secret Life of Bees’, waarvoor ze met Queen Latifah, Jennifer Hudson en Dakota Fanning op de set stond. Het moge duidelijk zijn: Alicia Keys is van vele markten thuis.
 

Gelukkig

We kunnen stellen dat de zangeres op haar veertigste alles bereikt heeft, zowel op professioneel als op privévlak. Ze is in 2010 in het huwelijksbootje gestapt met de producer en rapper Swizz Beats, met wie ze een mooi liefdesverhaal deelt. De twee kennen elkaar sinds hun zestiende, maar begonnen pas in 2008 te daten – toen Swizz nog getrouwd was… Tezamen hebben ze twee kinderen: Egypt Daoud (10 jaar) en Genesis Ali (7 jaar). Alicia Keys lijkt een groot deel van haar dromen verwezenlijkt te hebben, en kan nu al terugblikken op een succesvolle carrière. Maar bovenal hopen we dat ze nog enkele jaartjes voortdoet. Proficiat, Alicia!

Muziek

Bekijk alles
Top