Kijk vanavond welke online videomakers een Jamie winnen!

Films |
Vanavond worden voor het eerst De Jamies uitgereikt, een ceremonie waarbij de beste online videomakers van ons land worden gehuldigd voor hun creatieve werk. Er dingen in totaal 84 genomineerden mee in negen categorieën, van YouTubers tot gamestreamers, TikTokkers en makers van explainers.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Jamies zijn een initiatief van het marketingbureau Hurae en het Filmfestival van Oostende. Zij sloegen de handen ineen voor deze show omdat er in Vlaanderen nog te weinig aandacht is voor online videomakers. "Er bestond een soort vacuüm dat moest worden gevuld", zei Hurae-oprichter Hanne Coudenys onlangs daarover nog in De Standaard.
 
De nominatiefase, die tot midden oktober vorig jaar liep, was een groot succes met meer dan 5.000 inschrijvingen. Uiteindelijk werden er binnen de negen categorieën 84 genomineerden geselecteerd. De jury bestaat uit presentatrice Nora Gharib, model Paulien Riemis, het creatieve duo Noortje Palmers en Jasper Declercq, content creator Karen François, MNM-dj Laura Govaerts, journalist Sam Feys, comedian William Boeva, presentatrice Eva Mundorff, communicatiemanager Eline Van Hooydonck en uitgever Simon Smetryns. Voorzitter is Hannes Coudenys, creatief directeur en oprichter van marketingbureau Hurae.
 
De uiteindelijke winnaars worden voor de helft gekozen door het online publiek, de andere helft door de jury.

Diverse genomineerden

Naast bekende YouTubers als Abulic en Ryan Debacker zijn ook enkele BV's genomineerd zoals Ella Leyers en comedian Henk Rijckaert. Verder maken ook Flo Windey, Average Rob, Supercontent en de jongens van Kurkdroog kans op een award. Erg opvallend is de nominatie van Club Brugge. De voetbalploeg maakt kans op een prijs in de categorie TikTok. In de categorie 'Beste gamestreamer' zien we de naam van de betreurde Hasseltse YouTuber Kacper 'Kastiop' opduiken. Zijn overlijden zorgde voor grote opschudding in de Vlaamse YouTube-gemeenschap en hij werd daarom geëerd met een nominatie.
 
In de categorie Beste vlog schitteren uiteraard "usual suspects" Acid en Céline & Michiel maar evengoed een verrassende Sam Bettens, die in zijn vlog openhartig spreekt over zijn transitie naar transman. Céline & Michiel wisten zich overigens ook te nomineren voor de categorieën Beste dans & muziek en Beste TikTok.
 
De enige categorie waarin vooral gevestigde waarden staan, is "Beste online fictie". VRT-producties als '#LikeMe' en 'D5R' dingen er samen met concurrenten 'wtFOCK' (van SBS en Telenet) of Vloglab Mystery #Stories (van VTM Kids) naar een felbegeerde prijs. De enige kleine garnaal tussen deze vangst van grote vissen is 'Wh@evR!'. Deze webreeks van het Dendermondse productiehuis Camerata Productions over het reilen en zeilen van zes jongeren van een lokale theatervereniging lokt wekelijks tot 21.000 kijkers.

Awardshow

De winnaars worden vanavond bekendgemaakt tijdens het awardweekend van Filmfestival Oostende. Dat gebeurt tijdens een live-evenement met Soe Nsuki, Sander Gillis en de juryleden vanuit het Kursaal Oostende. Je kan de show hieronder volgen via YouTube. De ceremonie wordt ook uitgezonden via VRT NU.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top