Vijf nieuwe albums die je deze maand niet mag missen

2020 was uiteraard een rampjaar voor de cultuursector, maar dat betekent ook dat muzikanten veel tijd hadden om te werken aan nieuw materiaal. In 2021 verwachten we dus heel wat releases van intieme slaapkamer-EP’s, stevige platen die rebelleren tegen de huidige situatie en inventieve nieuwigheden. Proximus Pickx selecteerde enkele nieuwe albums die je deze maand niet mag missen.

Passenger – Songs for the Drunk and Broken Hearted

Singer-songwriter Passenger werd in 2012 in één klap wereldberoemd toen hij het nummer ‘Let Her Go’ uitbracht, een gevoelige akoestische lamentatie over een vergane liefde. Sindsdien bracht Michael David Rosenberg – zoals hij in het echt heet – zowat elk jaar een plaatje uit. Begin 2020 moest ‘Songs for the Drunk and Broken Hearted’ eigenlijk al in de rekken liggen, een verzameling nummers die geïnspireerd zijn op alweer een stukgelopen relatie. Maar door de uitbraak van het coronavirus besloot hij de release uit te stellen naar 8 januari van dit jaar. Er kwam in 2020 wel een ander album uit, genaamd ‘Patchwork’, dat hij samen met NGO The Trussell Trust maakte ten voordele van voedselbanken in de UK.
 
Met zijn nieuwe release steunt Passenger opnieuw een goed doel. De opbrengst van de verkoop gaat naar Ecologi en het Eden Reforestation Project, dat landschappen in ontwikkelingslanden helpt herstellen. Voor elk exemplaar dat via de online winkel van de zanger verkocht wordt, planten ze een boom.

Zayn – Nobody Is Listening

Zayn Malik was in 2015 het eerste lid van One Direction dat de groep verliet, een gebeurtenis die heel wat jonge fans diep raakte. Zijn vertrek betekende echter niet het einde van zijn muzikale carrière, want Malik tekende meteen bij RCA Records om als solo-artiest verder te gaan. Met enkel zijn voornaam als artiestennaam bracht Zayn de afgelopen jaren twee solo-albums uit en werkte hij samen met namen als Taylor Swift en Sia. Vorige week kwam daar het nieuwe album ‘Nobody Is Listening’ bij.
 
De zanger werkte sinds het begin van vorig jaar aan het album dat hij zijn meest persoonlijke project tot nu toe noemt. Volgens recensenten is de plaat in elk geval een stap in een nieuwe richting, al wijkt Malik nog niet al te veel af van zijn vertrouwde geluid. Vooral de intimiteit van de nummers slaat aan.

Rhye – Home

De nieuwste worp van Rhye, het R&B-project van Canadees Mike Milosh, ligt vandaag in de rekken. ‘Home’ is de vierde plaat, na ‘Woman’, ‘Blood’ en ‘Spirit’, maar nog voor er een eerste plaat in de rekken lag, had Rhye al hits gescoord met ‘Open’ en ‘The Fall’. Toen was de formatie nog een duo met de Deense instrumentalist Robin Hannibal, intussen is Milosh de enige drijvende kracht achter de band.
 
Vorig jaar kwamen al enkele singles uit om ‘Home’ te teasen. De recentste is ‘Black Rain’, een funky nummer met de typische melancholische falsetto van Milosh op de voorgrond. In de videoclip zien we ‘Kickass’-acteur Aaron Taylor-Johnson dansen alsof er niemand kijkt.

Celeste – Not Your Muse

Later deze maand verwachten we nog het debuutalbum van misschien wel de grote revelatie van 2019 en 2020: Celeste. Ze werd in 2019 getipt als de doorbraak van 2020 en de BBC bombardeerde haar tot “Sound of 2020”. Haar singles ‘Strange’, ‘Stop This Flame’ en ‘I Can See the Change’ werden ook bij ons grijs gedraaid. Haar unieke stemgeluid dat moeiteloos schippert tussen breekbaar en krachtig, bezielde teksten en vaak minimalistische bezetting leverden haar al een grote schare fans op.
 
Celeste bracht al twee EP’s uit, maar op die eerste langspeler bleef het wachten. Op 29 januari zou die dan toch eindelijk in de rekken moeten liggen, met de titel 'Not Your Muse'.

Weezer – OK Human

Deze oude rockers draaien ondertussen al ruim dertig jaar mee, maar dat belet hen niet om hun geluid nog op regelmatige basis opnieuw uit te vinden en vernieuwend uit de hoek te komen. Weezer verwierf faam in de jaren 90 met rocknummers als ‘Buddy Holly’ en ‘Say It Ain’t So’, ging richting meer dromerige poprock met ‘Island in the Sun’ begin deze eeuw en maakte enkele jaren later stadionrock met ‘Beverly Hills’. Met de toevoeging van synths, hiphopelementen en een meer poppy geluid zaten ook de volgende releases vol experimenten. In 2016 keerden ze terug naar hun oorspronkelijke rockgeluid, enkel om een jaar later weer richting pop te gaan.
 
Amper vijf dagen geleden kondigde de band uit het niets aan dat er eind deze maand een nieuw album in de rekken zal liggen, genaamd ‘OK Human’, vol nummers waar de band tijdens de pandemie aan werkte. Benieuwd wat ze nu uit hun mouw schudden, want hoe de plaat zal klinken, is nog koffiedik kijken.

Muziek

Bekijk alles
Top