Van ‘The Great Gatsby’ tot ‘Chicago’, dit zijn de strafste films over de roaring twenties

Films | Proximus Pickx stuurt je honderd jaar terug in de tijd met deze films die de fascinerende sfeer van de roaring twenties helemaal vatten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De term ‘roaring twenties’ slaat op die losbandige periode na de Eerste Wereldoorlog, toen de wereld kennis maakte met de uitbundige Amerikaanse feestcultuur. Meerdere filmmakers lieten zich door die kleurrijke tijd inspireren. De drooglegging, cabaret, ongeremde feesten, swingmuziek of de maffia, we beleven het allemaal dankzij deze films.

The Great Gatsby (2013)

Deze film vertelt het verhaal van de leerling-schrijver en surrogaat voor auteur Fitzgerald, Nick Carraway. In de lente van 1922 verhuist hij van de Amerikaanse Midwesten naar New York. Het tijdperk is getekend door een soepele moraal, de opkomst van jazzmuziek, alcoholsmokkel en gokken. In zijn zoektocht naar de American Dream leert hij zijn nieuwe buurman kennen, de mysterieuze miljonair Jay Gatsby. Hij stapt binnen in de wereld van het geld, met alle illusies, gebroken liefdes en leugens die ermee gepaard gaan. In deze film van Baz Luhrman zijn de hoofdrollen voor Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan, Joel Edgerton en Tobey Maguire.
 
Hier hebben we het over de recentste adaptatie van de klassieke roman van Francis Scott Fitzgerald, maar ook die uit 1974 verdient een vermelding. Jack Clayton herenigde Robert Redford en Mia Farrow voor zijn film, die gepend werd door Francis Ford Coppola nadat de voorgaande versie van Truman Capote volgens sommigen niet dicht genoeg bij het boek aanleunde.

Some Like It Hot (1959)

De filmklassieker van Billy Wilder met Marilyn Monroe in de hoofdrol mocht niet ontbreken. Met ‘Some Like It Hot’ boekte de actrice het grootste succes van haar carrière. De film verhaalt over twee muzikanten op de vlucht (Tony Curtis en Jack Lemmon) in Chicago tijdens de drooglegging. Om te vermijden dat ze herkend worden, verkleden ze zich als vrouwen en schuilen ze in de band van Marilyn Monroe. Het American Film Institute plaatst deze film nog steeds op de eerste plaats in de lijst van de honderd beste komedies.

Chicago (2002)

Deze muzikale komedie van Rob Marshall heeft in zekere zin wat weg van een Amerikaanse Moulin Rouge. In het Chicago van de jaren 20 doen twee moordenaressen er alles aan om een gevangenisstraf te ontlopen en om beroemd te worden. De film verkent thema’s als beroemdheid, schandaal en corruptie op een stomende jazzy soundtrack. In de hoofdrollen zien we Richard Gere, Catherine Zeta-Jones en Renée Zellweger acteren op het hoogste van hun kunnen. Bij de Oscaruitreiking in 2003 ging ‘Chicago’ met zes beeldjes naar huis, waaronder dat voor de beste film.

Midnight in Paris (2011)

De roaring twenties worden veelal geassociëerd met de Amerikaanse levensstijl, maar ook in Europa werd er in de jaren 20 duchtig gevierd. In ‘Midnight in Paris’ brengt Woody Allen hommage aan hoe lichtstad Parijs er in die tijd uit moet hebben gezien. We volgen een scenarist (Owen Wilson) om zijn nachtelijke wandelingen door het Parijs dat F. Scott Fitzgerald gekend moet hebben. De ene nacht ontmoet hij Ernest Hemingway, de andere volgt hij de raad van Gertrude Stein en nog een andere nacht redt hij Zelda, de vrouw van Fitzgerald, wanneer ze in de Seine dreigt te springen.
 
De film staat bol van de dialogen zoals alleen Woody Allen die kan schrijven. De schare acteurs is bijna even glamoureus als de stad waar ze in vertoeven: Owen Wilson, Rachel McAdams, Marion Cotillard, Tom Hiddelston en Carla Bruni-Sarkozy spelen mee.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top