'Da's Liefde' schippert tussen humor en emo

In ‘Da’s Liefde’ belicht Jens Dendoncker wekelijks alle verschillende aspecten van de liefde. Met getuigenissen, experimenten en openhartige bekentenissen is het programma vooral een viering van de lenige liefde. Proximus Pickx richt even de schijnwerpers op het VTM-programma.

Da’s Liefde’ heeft een nogal vaag omschreven opzet. Jens Dendoncker toetst de wetenschap over de heerlijke maar soms ook pijnlijke liefde aan de praktijk. Hij gebruikt resultaten van enquêtes, psychologische onderzoeken en wetenschappelijke papers als excuus om bekend en onbekend Vlaanderen aan het woord te laten over wat liefde voor hen is. Dat alles met een lach en een traan, zoals het hoort.
 
Dat van die lach en die traan, dat mag je best letterlijk nemen. Jens is een komiek in hart en nieren, dus de mopjes waarmee hij de fragmenten aan elkaar praat en de manier waarop hij met mensen in gesprek gaat, zijn altijd lichtvoetig humoristisch en amusant. Op het einde van de tweede aflevering, die gisteren op de buis was, experimenteert hij bijvoorbeeld samen met BV-koppels Aster Nzeyimana en Lize Feryn en Tine Embrechts en Guga Baúl of partners vergevingsgezinder zijn wanneer er schattige dieren in de buurt zijn. Het candid camera-aspect ervan heeft een hoog ‘Hoe zal ik het zeggen’-gehalte, en daarin voelt Jens zich duidelijk goed in zijn vel. Of het is een excuus om de aflevering met een hoge aaibaarheidsfactor af te sluiten, dat kan ook.
 
In het midden werd de aflevering dan weer erg emotioneel. Passanten die al enkele jaren een koppel vormen, moeten een brief schrijven aan hun partner, verwoord als huwelijksgeloften. Die koppels doorzwommen reeds woelige wateren. Zo zien we een transgender man die de zin om te leven terugvond dankzij zijn partner en een koppel dat uiteen ging bij een ongeplande zwangerschap, maar elkaar weer vond in het verdriet dat ze voelden toen die zwangerschap laat afgebroken moest worden. De brieven getuigen: er is geen tegenslag hard genoeg om de liefde te overwinnen. Die traan, die is bij deze ook verdiend.

F.C. De Kampioenen in de slaapkamer
 
De vrolijke lichtvoetigheid en de soms harde getuigenissen lijken qua toon ver uit elkaar te liggen, maar Dendoncker rijgt ze toch maar mooi aan elkaar. Het hoeft overigens niet altijd al te ernstig of wetenschappelijk verantwoord te zijn. Om uit te zoeken of frustraties verlicht kunnen worden door ze uit te beelden, haalt de presentator er ook zijn eigen lief bij, zodat hij te horen kan krijgen dat hij elke ochtend onbewust aan zijn eigen oksels ruikt. Niet zo erg als een ander koppel, met een meisje dat niet kan slapen zonder dat ze naar ‘F.C. De Kampioenen’ heeft gekeken. En soms gebeuren er ook andere dingen in de slaapkamer terwijl dat programma opstaat…
 
Een onderzoek dat aantoont dat ouderen heel wat wijsheid te delen hebben, gebruikt Dendoncker dan weer om een callcenter op te zetten. Bejaarden geven advies aan twintigers die met vragen zitten over de liefde. Als Ria kleinkinderen heeft, dan zullen die wel achterover vallen wanneer ze hun hun grootmoeder horen zeggen dat speeltjes het seksleven spannender kunnen maken.
 
Bekijk ‘Da’s Liefde’ elke maandag om 20u40 op VTM of waar je ook bent via proximuspickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Films

Bekijk alles
Top